İnegöl’de genç yaşlı fark etmeksizin bir çay tiryakisinin vazgeçemediği tek şey ince belli bardaktır. İnce belli bardak dışında da farklı çay bardakları üretilmişse de bu çay bardakları hiçbir zaman ‘bir ince belli değildir. Çay tiryakisinin vazgeçilmezi ince belli çay bardakları şimdilerde çok daha modern tasarımlarla doğu-batı sentezi olarak karşımıza çıkıyor. Çeşitli tasarımcıların ince belli formunu koruyarak yeniden yorumladığı çay bardakları özellikle İnegöllülerin vazgeçilmezi.. Peki İnegöllüler ince belli bardağı neden bu kadar tercih ediyor ? İşte cevabı..

Cam bardak, 1850’li yıllarda Avrupa’da başlayan Sanayi Devrimi sonrasında gelişen cam sanayi ile ortaya çıktı. Sapı, ayağı ve kulpu olan Avrupa formundaki çay bardaklarının bu yüzden maliyeti de yüksek oluyordu. 1900’lu yıllarda kurulan cam fabrikasında ilk kez sapsız, ayaksız ve kulpsuz cam bardak üretildi. Ve bugünkü ‘ince belli’ çay bardağı formuna yakın bir bardak üretilmiş oldu.

İNEGÖL’LÜLERİN VAZGEÇİLMEZİ

Ülkenin tamamına yayılan ince belli bardaklar, İnegöl’de ise yaşam kültürünün parçası haline geldi.

Önce kahvehaneler sonrada çay ocaklarında yaygınlaşan bardaklar evlerinde vazgeçilmesi haline geldi.

İNCE BELLİDEKİ HAZ

 İnegöl’de bardağın soğuk havalarda direkt avuç içinde, sıcak havalarda ise iki parmakla tutulması, ince bellinin bir tür ihtiyaç olduğunu gösterdi. İnce belli çay bardağına ihtiyaca yönelik bir bardak denmesinin diğer bir sebebi de İnegöl kültüründe önemli bir yer tutan çayın vatandaşlara verdiği haz oldu.

Çayın kalitesinden çok bardağın yapısını daha fazla önemseyen İnegöllüler, bu duruma ise “zevk almak” diyor.

ÇAYIN KALİTESİNİN ÖNÜNE GEÇTİ

İnce belli bardağın , çay içme zevkini her duyu için üst seviyede yaşanır hale getirdiğini düşünen İnegöllüler, İnce belli bardak ince camdan ve şeffaf olması nedeniyle çayın rengini görmek istiyor.

İnegöllüler ince belli bardakta kullanılan camın, çay kaşığının çıkardığı o tiz sesini duymak, çayın sıcaklığını önce avuçta sonra da yürekte hissetmeyi seviyor.

Editör: TE Bilişim