Cumhur İttifakı olarak mevcut Başkan Alper Taban’la “Yola Devam” kararı alan AK Parti, İnegöl’de Millet İttifakı adayı olarak İYİ Parti’den aday gösterilen Hakan Özdemir ve “Cepsiz Ceketli” sloganıyla aday gösterilen Saadet Partisi’nin adayı Hasan Eroğlu’na karşı sandıkta yarışacak. Yine seçimlerde Demokratik Partinin yanı sıra HDP’nin de İnegöl adayı olacak.


Son günlerde ulusal araştırma şirketleri art arda anket sonuçlarını paylaşmaya başladı. Özellikle büyükşehirleri kapsayan anketlerin hepsinde Bursa’da var.
Bursa’nın anket sonuçları ilçelerden alınan verileri de kapsıyor. Bu verileri baktığımızda, AK Parti’nin kalesi konumunda ki İnegöl’ü inceleyelim istedim.
2014 yılında ki yerel seçim sonuçlarını hatırlamak gerekirse;

AK Parti: %55.2
MHP: %32.6
SP: %5.5
CHP: %3.8
HDP: %2

2014 yılında ki yerel seçimde şuan Büyükşehir Belediye Başkanı olan Alinur Aktaş’a karşı, CHP tabanının MHP’nin adayı Fikret Fidan’ı desteklediği görülmüştü.
Yerel seçimlerin ardından MHP’den ayrı olarak İYİ Parti kuruldu. İnegöl’ün etkin MHP’li isimlerinin tamamına yakını İYİ Parti saflarına katıldı.
Geçtiğimiz yıl 24 Haziran’da yapılan genel seçimleri incelediğimizde; İYİ Parti’nin MHP’den % 7 civarında oyu taşıdığını gördük. MHP % 7 oranında oy kaybı yaşamasına karşın, daha önce AK Parti’ye oy verenlerin desteklemesiyle İnegöl’de oy oranını korudu. 


İnegöl’de oy değişkenliğinin en çok yaşandığı parti ise, CHP oldu. İlçe genelinde daha önceki seçim sonuçlarını incelediğimizde, CHP’nin oyunun % 14’ler seviyesinde olduğunu görüyoruz. Yani CHP seçmeni, AK Parti karşısında ki en güçlü adaya hep destek veren parti olmuş. Bir önceki yerel seçimlerde CHP’den, MHP adayına % 10’luk bir oy katkısı olmuş.
Önümüzdeki ay yapılacak yerel seçimlerde de yine aynı senaryo bizleri bekliyor. CHP’nin aday çıkarmaması nedeniyle ilçedeki % 14’lük oyun tamamına yakını Millet İttifakı adayı Hakan Özdemir’e kayacak.
Anketler incelendiğinde partilerin taban oylarının ittifaka ne kadar sadık olabildiklerini de görebiliyoruz. Millet ittifakının birbirlerini destekleme oranı % 93’ler seviyesindeyken, Cumhur ittifakında ki bu oran % 70’lerin altında. AK Partili seçmenlerin MHP adaylarını destekleme oranları % 90’nın üzerindeyken, MHP’li seçmenlerin destekleme oranları % 50’lerin altında.
Yerel seçim sonuçlarını etkileyen diğer bir etken ise, aday profili ve belediye meclis üyesi aday listeleri. Akrabalık, komşuluk ve arkadaşlık kültürlerinin yanı sıra hemşeri derneklerinin temsil oranları da oyları etkileyen önemli unsurlar arasında.
Büyük bir siyasi tecrübeye sahip olan AK Parti seçimlere en hazır parti olarak girecek. Aylar öncesinden sıkı bir şekilde çalışmalara başlayan AK Parti seçim beyannamesini bile hazırlamış durumda.
İYİ Parti ve Saadet Partisi ise, adaylarını geç açıklaması ve hali hazırda ellerinde proje hazırlamaya vakit bulamamaları nedeniyle biraz zorlanacaklar gibi. Henüz Belediye Meclis Üyeleri adaylarında da, 3-5 isim dışında belirsiz bir görüntü hakim.

ANKETLER NE DİYOR?
Araştırma şirketlerinin anketlerine baktığımızda AK Parti; İnegöl’ün kalesi unvanını bu seçimlerde de devam ettirecek.
Saadet Partisi’nin Hasan Eroğlu’nu henüz açıklamadığı dönemde yapılan anketlerde, kararsızların oyu dağıtıldığında AK Parti’nin İnegöl’de ki oy oranının % 60-67 bandında olduğu görülüyor. İYİ Parti’nin oy oranı ise % 30-37 bandında seyrediyor.
Belediye Meclis Üyesi listeleri ve belediye başkan yardımcıları kadrolarının açıklanmasının ardından oy değişkenlikleri yaşanabilir. Saadet Partisi’nin sevilen bir isimle yarışa katılması, en çok Millet İttifakına zarar verecektir. Şüphesiz bana göre Türk siyasetinde alışılmışın dışında en iyi seçim çalışması yapan parti Saadet Partisi’dir.
Ancak Millet İttifakı’na İnegöl’ün eski siyasetçilerinin destek vermesi, seçimi renklendirecektir. 
Anketlerin diline baktığımızda bu Pazar seçim olsa mevcut Başkan Alper Taban yeniden Belediye Başkanı seçilecek. Millet ittifakının seçimleri kazanması için Cumhur İttifakı tabanından en az % 15 oya ihtiyacı var. Buda en az 16-18 bin oy demektir.