Ülke genelinde ve İnegöl’de Covid-19 salgının artması üzerine Kaymakamlıkta düzenlenen İlçe Pandemi Kurulu toplantısında sert kararlar alındı. 
Dün Kaymakamlık’ta düzenlenen toplantıya Kaymakam Şükrü Görücü Belediye Başkanı Alper Taban, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı ve yardımcıları, İlçe Jandarma Komutanı Ferruh Mağden ile İlçe Sağlık Müdürü Dr. Enver Ünal katıldı.


VAKALAR BURSA’DA ARTIYOR
Toplantının ardından bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, “Sayın kaymakamımızı ziyaretimizin ana sebeplerinden bir tanesi genel anlamda Bursa’da aldığımız Covid-19’la ilgili tedbirleri bir gözden geçirmek. Hep beraber ilçemizin durumunu değerlendirip, özellikle normalleşmeyle süreciyle beraber ilçemizde bütün ilde olduğu gibi ilçemizde belli bir oranda artış var. Ve bu artışı biz genelde vatandaşımızın tedbirleri biraz gevşetmesinden, normalleşme sürecinin aslında yanlış anlamalarında, yani bu yeni normali vatandaşımızın tam olarak uygulamamasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Çünkü eski normalimiz yok. Her şeyi artık hayatımızda yeni normale göre ayarlamamız lazım. Dolayısıyla vatandaşımızın özellikle maske kullanımı konusunda zafiyetlerinin önüne geçmemiz gerekiyor. Vatandaşlarımızın maskesini çene de ya da alt dudağında kullanması, maske kullanmamakla eş değer olduğunu bilmesi gerekiyor. Ve şuanda elimizde kalan tek silah maske ve sosyal mesafeyi korumak. Bu minvalde bizim vatandaşlara bir takım uyarılarımız olacak. Zaten bakanlıklarda denetimlerin arttırılması konusunda bir talimat yolladılar. Zaten denetimler yapılıyordu. Bir miktar denetimleri arttıracağız. Vatandaşlarımızdan da hassaten ricam; şu algıyı vatandaşlarımız akıllarından çıkarsınlar, havaların ısınmasıyla beraber virüs gücünü kaybetmiyor. Bunu bilmelerini istiyorum. Eğer öyle olsaydı şuan Mısır’da 35 derecenin üzerinde bir sıcaklık var. Ve Mısır’da virüs yeni yeni pike doğru yükseliyor. Yani henüz orada vakaların azalmasını bir kenara bırakın, aksine artıyor. Dolayısıyla bu hava sıcaklığı vesaire virüsün gücünü kaybettiği meselesi aslında tamamen vatandaşın kendi lehine yorumladıkları bir durum, böyle bir şey yok tedbiri elden bırakmamız lazım. Ülke olarak sayın bakanımızın her gün açıkladığı rakamlardan görüyorsunuz; biz bir takım tedbirleri gevşettikçe sayılarımız artıyor. Ve bu bizim ciddi anlamda yaşlılarımızı ve risk grubundakileri tehlikeye atmamız demek. Bu vebal hepimizin vebali. Aslında bu başarıyı biz hep beraber yakalamıştık. Ama aynı gevşemenin önüne hep beraber geçmezsek maalesef olayı bu raddede tutmazsak sıkıntı oluşabilir. Bu mesajı vatandaşımıza vermek istiyoruz” dedi.
Kaşıkçı konuşasını şöyle sürdürdü;
“Bakanımızın dediği gibi yeni normal diye bir kavram var. Aslında yeni normali vatandaşımız eski normalden daha normal bir şekilde algıladığı için sıkıntı çekiyoruz. Birde benim buradan çok net vurgulamak istediğim bir şey var; vatandaşlarımızın hastanelere müracaatında biraz daha hassasiyet göstermelerini kendilerinden hassaten rica ediyorum. Çünkü biliyorsunuz en riskli alanlar hastaneler. Dolayısıyla hastanelerin doluluk olması, randevusuz müracaatların hastanedeki kalabalığı arttırdığı bir aşikar. Dolayısıyla bu aşikar durumu yaşamamak adına randevu almadan hastaneye gitmememiz lazım. Özellikle çok elzem olmadığı müddetçe hastanelere gitmememiz lazım. Bu çok önemli. Bu durumu ciddi anlamda vatandaşımızın bilmesinde fayda var.”


BUNUN SORUMLULUĞUNU KİM ÜSTLENECEK?
Belediye Başkanı Alper Taban, “Biz bununla alakalı he sürece katkı ve destek vermek adına bu işin en önemli kurallarından bir tanesi olan maske kullanımının çok önemli olduğunu ve bu sürece katkı verme adına günlük 30 bin maske ürettiğimizi ifade etmiştim. Ama tek başına maske üretmemizin bir anlamı yok. Onu takmadıktan sonra ya da cebinizde taşıdıktan sonra kimseye faydası yok. Dolayısıyla bunu vatandaşlarımızın bu sürecin ne kadar önemli olduğunu anlayabilmeleri adına nasıl bir açıklama yapılması lazım ki, vatandaşlarımızın bu bir sorgulasın, düşünsün. Allah muhafaza evlerinde eşlerine, çocuklarına, ailelerine, büyüklerine bulaştırdıklarında olumsuz bir sonuçla karşılaşıldığında bunun sorumluluğunu kim üstlenecek? Olması durumunda hesabını kimse veremez. Bu vicdani sorumluluk kimsenin taşıyamayacağı bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum. İlçe halkımıza buradan bir kez daha ifade etmiş olalım; mesafe, beraberinde maske kullanımı ve hijyen kurallarına uyum sürecinde azami gayreti ortaya koyalım. Yoksa tekrar başa dönmek zorunda kalacağız” dedi.


TEDBİRLER SIKILAŞACAK
Kaymakam Şükrü Görücü ise, “İlçemizle ilgili genel değerlendirmelerde bulunduk. Almış olduğumuz tedbirlerin ben daha da sıklaştırılması gerektiği kanaatimiz var. Çünkü mesafe konusunda, maske konusunda ve hijyen konusunda hemşerilerimizin bir kısmının gerekli duyarlılığı göstermediğini hep birlikte görüyoruz. Biz şimdiye kadar hemşerilerimizin mağdur olmasını istemedik. Ve cezayı en son düşünmüştük ama bugünden itibaren sosyal mesafeye ya da maske takmayanlara ilgili yasalar gereği özellikle Hıfzıssıhha Kanunu gereği istemediğimiz halde yazmak durumunda kaldı. Ayrıca daha önce yapılan denetimleri daha da sıklaştıracağız. Kahveleri, restoranları, diğer işyerlerini hepsi hafta da 1-2 gün denetlenecek. Bu denetimlerde kurallara uymayan, başta Cumhurbaşkanlığımız olmak üzere, Sağlık Bakanlığımızın ve ilgili bakanlıkların genelgelerine hemşerilerimizin mutlaka uyması gerekiyor. Biz tam vaka bitti dediğimiz bir ortamda hafta sonundan itibaren normalleşmeyle birlikte, normalleşmeyi hemşerilerimiz eski düzeni anladılar. Yeni bir yaşam tarzını hepimizin benimsemesi lazım. Hemşerilerimiz şunu unutmasın ki, bana bir şey olmaz. Ne olacak ya? Bu olay başladığı günden bugüne kadar pırıl pırıl olan sokaklarımız, ormanlarımız, piknik alanlarımız hafta sonu gidin bakın, bir günde eski haline döndü. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Biz insanımızın ölmesini de istemiyoruz. Dolayısıyla gerekirse en sıkı tedbirleri alacağız. Hemşerilerimizden ricamız; kurallara riayet etmeyen işletmeleri, işyerlerini 155, 156, ve 153’e bildirmeleri. Gereğini onlar yapacaktır. Biz İnegöl’ümüzden şunu istiyoruz; insanımızın rahatlaması için tedbirlere mutlaka ama mutlaka tedbirlere uymamız gerekiyor. Eğer bu savaşsa, savaşı kazanmamız için mutlaka 3 kurala riayet etmemiz lazım. Maskeyi mutlaka takacağız. Kamu kurumlara da talimat verdim. Maskesiz gelenler alınmayacak. Çünkü bakanlığımızın açıklamaları var. Maskeyi takmadığı müddetçe gerekirse işini görmeyeceğiz. Ama kapımız herkese açık” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim