Tarımda hem üretiminin kesintisiz yapılabilmesi hem de fiyat istikrarının sağlanabilmesi için örtü altı şart. Son yıllarda hem rekolte ve verimden hem de fiyatlardan umduğunu bulamayan İnegöllü üreticiler, örtü altına ilgi göstermeye başladı. Rakamlara da yansıyan bu ilgi nedeniyle son 5 yılda İnegöl’de örtü altı üretimi yüzde 200 oranında arttı.

Örtü altı yetiştiriciliği, ekolojik koşulların kısmen veya tamamen kontrol altına alınarak ürünlerin yetişme döneminin uzatılmasına ve mevsimleri dışında yetiştirilmesine olanak sağlıyor. Bu hem üretimin kesintisiz yapılmasını hem de dış etkenlerden meydana gelecek zararı minimize edebiliyor. İnegöllü üreticiler son yıllarda özellikle meyve başta olmak üzere birçok üründe ya rekolteden zarar etti ya da fiyatlardan yüzü gülmedi. Olumsuz hava şartları nedeniyle bazı ürünler bahçe ve tarlada zarar görürken, bazı ürünler ise ürün bolluğu yüzünden fiyatı düştü. Ülkemizde fiyat istikrarının ve ürün planlamasının olmaması yüzünden her yıl çiftçilere, “hangi ürünü ekmeliyim” sorusunu düşündürtüyor. Yetkililer ise, örtü altı yetiştiriciliğini önerirken, yapılacak düzgün bir planlamayla çiftçilerin üretimlerinin 365 güne yayabileceklerini belirtiyorlar.

İNEGÖL’DE ÖRTÜ ALTINDA ÜRETİM

İnegöl’de örtü altı yetiştiriciliği Cerrah, Edebey ve Çeltikçi Mahallelerinde daha fazla yapılıyor. Bunların haricinde Kurşunlu, Kayapınar ve Kıran gibi yerlerde de seralar mevcut. Özellikle yaz sezonunda çilek, domates ve salatalık, kış sezonunda da marul, yeşil soğan, maydanoz ve roka gibi farklı yeşillikler yetiştirilmekte. İnegöl’deki seralar genellikle alçak tünel soğuk sera tipinde yapılıyor.

ÖRTÜ ALTI ARTIYOR

5 yıl önce İnegöl’de 50 dönüm alanda örtü altı üretimi yapılıyordu. Şuan da İnegöl’de 150 dönüm alanda örtü altı üretimi yapılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2016, 2017 ve 2018 yıllarında verilen Genç Çiftçi Desteklemeleriyle bu rakam arttı. Genç Çiftçi Desteklemeleri kapsamında 3 yılda örtü altı projesi ile 30 dönüm alan bu rakama eklendi. Ayrıca İnegöl’de örtü altı yetiştiriciliğinin daha bilinçli yapılabilmesi için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çeşitli bilgilendirme toplantıları yapılırken, örtü altının önümüzdeki süreçte daha da artması planlanıyor.

Editör: TE Bilişim