-İnegöl’den Aksaray’a Özel Kapak-

İnegöl’de otizmli öğrencilere yönelik Vehbi Koç İlkokulunda sınıf açıldı. Tohum Otizm Vakfı aracılığıyla Vehbi Koç İlkokulunda oluşturulan sınıfın açılışı protokolün katılımıyla gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan ve tüm Türkiye’yi sarsan olayda; Aksaray’daki Merkez Mehmetçik İlkokulu’nda veliler, okulda eğitim gören otizmli öğrencilerin sınıflarının kapatılmasını talep etti. İddiaya göre, okulun çıkış saatinde bir araya gelen veliler, otizmli çocukları yuhaladı. Bu olay uzun süre gündem olurken; İnegöl’de otizmli öğrencilere okulda sınıf açıldı. Tohum Otizm Vakfı aracılığıyla Vehbi Koç İlkokulunda oluşturulan sınıfın açılışı dün gerçekleştirildi.

HERKES BİR ENGELLİ ADAYIDIR

Programda konuşan Okul Müdürü Mevlüt Bilgin, her bireyin engelli adayı olduğunun altını çizerek, “Okulumuz bünyesinde özel eğitim otizm sınıfı oluşturduk. İnsanlar aynı koşullarda dünyaya gelmemektedirler. Bazı insanların doğuştan engelli bulunmaktadır. İşin gerçeği, herkes bir engelli adayıdır. Birlikte yaşama kültürünün gereği olarak hasta, yaşlı veya engellilerin varlığını unutmamalı yaşam tarzımızda güçsüzlere yer vermeliyiz. İlçemizdeki öğrenci velilerinin yoğun talepleri üzerine ilçe milli eğitim müdürlüğü koordinesinde okulumuzda Önce hafif düzeyde zihinsel engeli bulunan öğrencilerimiz için özel eğitim sınıfı daha sonra da özel eğitim otizm sınıfı açılma ihtiyacı doğmuştur. Ayrıca üç tane de destek eğitim odası mevcuttur. Hafif düzey özel eğitim sınıfında 8, otizm sınıfında 4, destek eğitim odalarında ise 27 öğrenci eğitim almaktadır. Bunlardan 7, öğrenci hafif zihinsel, 11 öğrenci özel öğrenme güçlüğü, 9 öğrencimiz de özel yetenekli üst öğrenci konumundadır. Yusuflar oluşmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

OTİZMLİ BİR ÇOCUĞUN HAYATA BAĞLANMASI EĞİTİMLE OLUR

111’inci sınıfın İnegöl’de açıldığını ifade eden Tohum Otizm Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Özgül Gürel ise Aksaray’da yaşanan olaya değinerek, “Eğitim her çocuğun anayasal hakkı, otizmli çocuklar da bu hakka sahip. Siz eğitim hakkından mahrum bıraktığınız bir çocuğu aslında iyileşme hakkından da mahrum bırakıyorsunuz. Otizmli bir çocuğun hayata bağlanması eğitimle olur. Bu hakkını elinden alırsan hayatla bağını koparırsın. Çocuğa acıma duygusuyla bakılıyor. Korkmadan ve merhamet duygusuyla yaklaşmadan farklılıkların değer olarak görülmesi lazım. Otizmliler, akranlarıyla büyürse hiçbir sıkıntı kalmaz” diye konuştu.

111. SINIFI BUGÜN İNEGÖL’DE AÇIYORUZ

Türkiye’deki otizmli sayısının 1,3 milyonu bulduğunu ifade eden Gürel, “Dünyada otizm görülme sıklığı 59 kişide 1’e yükseldi. Her 20 dakikada 1 kişiye otizm teşhisi konuluyor. Türkiye’deki otizmli sayısı 1,3 milyonu buldu. Türkiye’de eğitim çağındaki 450 bin otizmlinin sadece 30 bini, tek tedavi olan eğitim imkânına kavuşuyor. Bugüne kadar 110 özel sınıf açmayı başardık. 111. sınıfı bugün İnegöl’de açıyoruz. Otizm günümüzde bilinen tek tedavisi erken tanı ve sürekli yoğun eğitim. Erken tanı ve doğru bir eğitim ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde 50’sinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmekte ve gelişim sağlanabilmektedir” diye konuştu.

Belediye Başkanı Alper Taban ile İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican da sınıfın açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

ONLAR DA BİZDEN BİRİ

Kaymakam vekili Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu, sınıf açarak otizmli çocuklara fırsat verildiğini belirterek, hükümetin engellilere verdiği hizmet ve projelerden söz etti. Seyitoğlu, her bireyin engelli adayı olduğunu ifade ederek, “Engellileri ötekileştirmeyelim. Onlar da bizden biri” dedi.

Konuşmaların ardından özel öğrenciler gösterilerini sahneledi. Daha sonra sınıfın açılmasında destek ve katkısı olanlara plaket verildi. Program otizm sınıfının açılmasıyla son buldu.

Editör: TE Bilişim