İnegöl’de son yıllarda gözle görülür bir şekilde kar yağışı oldukça azaldı. İnegöl merkeze yoğun kar yağışı en son 2014 yılında oluştu. Aradan geçen 6 yılda İnegöl merkeze kar gittikçe yağışı azaldı. Özellikle bu yıl sadece yüksek kesimlerde görünen kar, İnegöl merkeze uğramadı. Vatandaşların merakla sorduğu ‘İnegöl’e Neden Kar Yağmıyor?’ sorusuna Meteoroloji Genel Müdürlüğü İklim ve İklim Değişikliği Şube Müdürü Vekili Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisi Dr. Mesut Demircan, gazetemize özel olarak açıkladı.

HAVA SICAKLARI MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE

İklim değişikliği ile birlikte hava sıcaklıklarında her yıl, her mevsim ve her ay artışlar görüldüğünü belirten Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisi Dr. Mesut Demircan, “2019 yılı Aralık ayı ve sonbahar mevsimi benzer şekilde uzun yıllar sıcaklık ortalamasından daha sıcak geçmiştir. Uzun yıllar Aralık ayı ortalama sıcaklığı 4.6°C iken, 2019 Aralık ayı 6.5°C olarak gerçekleşmiştir. İnegöl’ün yer aldığı Marmara Bölgesinde de Aralık ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 6.9°C iken, 2019 Aralık ayı 8.8°C olarak gerçekleşmiştir. Hava sıcaklıklarının normallerinden yüksek olmasının anlamı yağmur ya da kar yağışı yapabilecek soğuk hava kütlelerinin ülkemize gelememesi demektir. Bu nedenle 2019-2020 kış mevsiminin ilk iki ayında (Aralık ve Kasım) yağmur ve kar yağışı meydana gelmemiştir. Hava sıcaklıklarının yüksek olmasının kar için diğer bir etkisi de yeryüzündeki kar tabakasının daha kısa sürede erimesidir. Diğer bir söylemle karla örtülü gün sayılarındaki azalıştır” dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ŞEHİRLEŞMENİN ARTMASI!

Demircan konuşmasını şöyle sürdürdü;

“İklim değişikliğinin etkilerinin görülmesi ile birlikte özellikle kar yağışı ve karla örtülü gün sayısında azalışlar görülmektedir. Bu azalışlar özellikle 2000’li yıllarda daha belirgin hale gelmiştir. Şehirleşmenin ve buna bağlı olarak şehir ısı adasının da kar yağışının azalmasında etkisi bulunmaktadır.”

BARAJLARIN VE GÖLETLERİN ARTMASI

“Yerleşim yerlerinin çevresindeki su kaynakları (Nehir, göl, baraj gölü, göletler vb.) barındırdıkları suyun buharlaşması nedeniyle, atmosferdeki nem miktarını artıran unsurlardır. Bu su kaynakları, yağış oluşması için uygun hava koşulları oluştuğunda meydana gelecek yağış miktarlarında artışa sebep olmaktadırlar. Ayrıca, uzun dönem içerisinde, karasal iklim kuşaklarındaki ani sıcaklık değişikliklerini yumuşatarak daha ılıman koşullar oluşmasını sağlamaktadırlar. İklim değişikliği ile ortaya çıkabilecek su kıtlığı açısından da sigorta görevi görmektedirler.”

KIŞ MEVSİMİNİN KARAKTERİSTİK İKLİM ÖZELLİKLERİ DEĞİŞMEKTE

“Sıcaklıkların artış eğilimi göstermesi, kış mevsiminin, bildiğimiz kış mevsimlerinden daha sıcak geçmesine neden olmaktadır. Kış mevsimlerinin daha sıcak olması mevsimin kısalması anlamına gelmemektedir. Kış mevsiminin karakteristik iklim özellikleri değişmektedir. Buna bağlı olarak, büyüme sezonu uzunluğu artmakta, hatta sıcak hava dalgaları nedeniyle,  özellikle deniz kenarlarında ağaçlar erken çiçek açmaktadır.  Kış mevsiminde sıcaklıkların artması, ayrıca, yerdeki kar örtüsünün daha kısa süre kalmasına ve bu kar örtüsünün erken erimesine neden olmaktadır.”

Editör: TE Bilişim