İnegöl’de stajını yapan ve şuan Viranşehir Adliyesi’nde Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Eyyüp Akbulut’un Türkiye’deki koronavirüs sürecinde atılan adımlarla ilgili yayınladığı video sosyal medyada gündem olurken hakkında soruşturma başlatıldığı öğrenildi. 
Şanlıurfa Valiliği, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı alınan tedbirlerle ilgili genelgeleri eleştiren, "Muhtemelen işimi kaybedeceğim" diyen savcı Eyüp Akbulut hakkında idari ve adli inceleme başlatıldığını duyurdu.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Sabah gazetesinden Halit Turan'ın haberine göre Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Birinci Dairesi de Akbulut ile ilgili inceleme başlatıp, müfettiş görevlendirdi. 
STAJINI İNEGÖL’DE YAPTI
Öte yandan Cumhuriyet Savcısı Eyyüp Akbulut eğitimini tamamlamasının ardından stajını İnegöl Adliyesi’nde yaptığı öğrenildi.
BABASI AK PARTİ’DEN ADAY ADAYI OLMUŞTU
İnegöllü Cumhuriyet Savcısı Eyyüp Akbulut’un babası Muhammer Akbulut 2014 yerel seçimleri öncesi AK Parti’den belediye başkan aday adayı olmuştu.
Ne olmuştu?
Viranşehir Savcısı Eyyüp Akbulut, 'Esenlik Bildirisi' başlığıyla yayınladığı videoda "Pandemi genelgeleri hukuki değil" derken "Bunları söylediğim için muhtemelen işimi kaybedeceğim" ifadesini kullandı.
Sokağa çıkma yasağı, maske takma zorunluluğu ve seyahat yasaklarının tamamının hukuka aykırı olduğunu ileri süren Akbulut mesleğini kaybetme pahasına videoyu yayınlama gereği duyduğunu belirtti.
Uygulanan yasaklar ve yargı ile ilgili kabul edilemeyecek sorunlar olduğunu söyleyen Akbulut, kanunda "Vali gereken tedbirleri alır" ifadesinin gerekçe gösterilerek yapılan uygulamaların hiçbir şey ifade etmediğini kaydetti.
Kabahatler kanunun 32. maddesinin istismar edildiğini söyleyen Akbulut, emrin yahut yasaklamanın kanunda açıkça düzenlenmesi gerektiğini fakat burada böyle bir unsur bulunmadığını dile getirdi.
Alınan önlemlerle alakalı olarak il idaresi yasasının zikredildiğini ve işlemlerin 11C ve 66. maddeler uyarınca yapıldığını ifade eden Akbulut, "Ancak bir yasada 'Vali gereken önlemler alır' denmesi bu kısıtlamalar için hiçbir şey ifade etmez. Yoksa vali bizlere aklımızın almayacağı şeyler de emredebilir. Temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılmasında dar yorum esastır. Kanunilik ilkesi caridir. Bunu bu yasaya istinaden yapamazsınız" dedi.

Editör: TE Bilişim