Süt üreticilerinin sürekli artan maliyetler nedeniyle enflasyon altında eziliyor. Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle kar edemez duruma gelen süt üreticileri, ellerindeki hayvanları kesime gönderiyor. Süt üreticilerinin zor durumda olduğunu ifade eden Bursa Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği Başkanı Nurettin Çakır, “Üreticilerimiz bakmakta zorlandığı damızlık hayvanlarını para kazanabilmek için satıyor. Elimizde hayvan kalmıyor. Her gün kesime giden hayvanlar var. İnegöl’de 1 yılda hayvan varlığı yüzde 35 azaldı. Et fiyatlarındaki artış ve maliyetlerin yükselmesi, süt üreticilerini buna zorladı” dedi.

ÜRETİCİYİ DESTEKLEMEK GEREKİYOR

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Bursa Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) Başkanı Nurettin Çakır, “29 Kasım 2021 tarihinde Ulusal Süt Konseyinin (USK) yapmış olduğu toplantı da çiğ süt fiyatı 8 Aralık itibariyle 4,70 TL olarak açıklandı. Bakanlık tarafından çiğ süte verilen 0,20 TL destekle üreticinin eline 4,90 TL geçiyordu. O gün 1,3 parite dediğimiz süt-yem oranı denk geliyordu. Ama o günden sonra değişen yem fiyatları, girdi maliyetleri, enerji maliyetleri, akaryakıt fiyatlarına gelen zamlardan dolayı bu parite 0,80’lere kadar düştü. Üretici üretemez hale geldi. Ve elinde süt veren hayvanı mecburen çıkarmak zorunda kaldı. Çünkü bakamıyor. Biz Bursa Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği olarak defalarca bakanlığa bunu ilettik. Ama bir türlü önlem alınmadı. Alınmadığı gibi de Ulusal Süt Konseyinin toplanması engellendi. Son yapılan Bakan değişimiyle birlikte yeni atanan Bakan Vahit Kirişçi, makamında hem hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk hem de bu konuyu kendisine ilettik. Ayrıca çözümle ilgili fikirlerimizi de beyan ettik. Bakan bize; Tarım Bakanlığı, Maliye ve Hazine Bakanlığı ile istişare ediyor. Çiğ süte gelecek bir zam nedeniyle raflarda fiyatların aşırı yükseleceğini, önümüzdeki Ramazan ayında da süt ürünleri fiyatındaki artış nedeniyle vatandaşın alım gücünün düşeceğini beyan ettiler. Bu nedenle zam yapılamayacağını belirttiler. Bizlerde, üreticinin üretemez duruma düştüğünü, üreticiyi bir an önce süspanse etmek gerektiğini söyledik” dedi.

ÇİĞ SÜT 7 LİRA OLMALI

Başkan Çakır açıklamasını şöyle sürdürdü;

“3 aylık dönemde sütün 7 lirayı görmesi gerekiyor. Mart-Nisan-Mayıs döneminde. Eğer çiğ süte zam gelmesi istenmiyorsa, Bakanlığın bunu 7 liraya kadar süspanse etmesi gerekiyor. USK çiğ süt fiyatını 4,70 TL açıkladıysa, 2,30 TL’de soğutulmuş süte bakanlığın destek vermesi gerekiyor diye söyledik. Tarım Bakanı, Maliye Bakan Yardımcısı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın bulunduğu toplantı da Genel Başkanımız Ahmet Ertürk, üreticilerimizin durumu Oktay’a iletti. Sonuç olarak da soğuk zincire devletimiz 1 TL destek vereceği söylendi. Akabinde USK geçen hafta toplantı yaptı. USK tarafından 3 aylık dönemde 5,70 TL olarak açıklandı.”

KABA YEME DE DESTEK VERİLMELİ

“Önemli olan hayvanı üreticinin elinde tutmak. Bunun içinde üreticiyi her konuda desteklememiz gerekiyor. Sadece soğuk süte verilecek destekle bu olmaz. Çünkü süte zam geldiğinde rafa da zam geliyor. Akabinde yeme de zam geliyor. 1,3 parite yine aradan kaybolacak. Biran önce üreticinin ürettiği kaba yeme de destek verilmeli. Hayvan bakımı gerçekten zorlaştı. Yem fiyatları aşırı arttı. Üretici hayvanlarını doyuramaz duruma geldi. Havaların biran önce ısınarak hayvanları meralara bırakmamız gerekiyor. Ama bazı yerlerde meralarımızda yapılaşmalar oldu.”

GEBE DÜVE BULUNAMAYACAK

Üreticilerimize de şunu söylemek istiyorum; ellerindeki gebe düvelerini ya da damızlık iyi hayvanlarını ellerinde tutmalılar. Ellerinde sütü düşük hayvan varsa, et fiyatları yüksekken çıkarsınlar. Gelecek yıllarda hayvancılıkta çok büyük sıkıntılar yaşayacağız. Et fiyatlarının yüksek olması damızlık hayvanları kesime yönlendiriyor. 3 ay sonra Kurban Bayramı var. Üreticilerimiz bakmakta zorlandığı damızlık hayvanlarını para kazanabilmek için satacak. Yetkililer bu konuda önlem alırsa, elimizdeki damızlık hayvanları feda etmemiş oluruz. Eğer önlem alınmazsa önümüzdeki yıl inekçilik yapmak isteyen, gebe düve almak isteyen üreticilerin maliyetleri çok yükselecek. Tahminim 2023 yılında bir gebe düvenin satışı 40-50 bin lira arasında değişecek. Şuan bu rakam 20-25 bin lira arasında. Yüzde 180 artış olacak. Çünkü elimizde hayvan kalmıyor. Her gün kesime giden hayvanlar var. İnegöl’de 1 yılda hayvan varlığı yüzde 35 azaldı. Et fiyatlarındaki artış ve maliyetlerin yükselmesi, süt üreticilerini buna zorladı.”

Editör: TE Bilişim