YILDA 5 MİLYAR LİRALIK ÜRÜNÜ TAŞIYORUZ

Türkiye’de birçok sektör ekonominin lokomotifi olduğunu iddia ederken, lojistik sektörü ise göz ardı ediliyor. İnegöl’de mobilya ve inşaat sektörü çok konuşulduğunu ama nakliye veya lojistik sektörünün konuşulmadığını ifade eden 39 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Recep Portakal, “1988 yılından beri İnegöl’de yurtiçine ve yurtdışına sevkiyat yapıyoruz. Biz İnegöl’ü taşıyoruz. Çalıştığımız firmalar ciddi firmalar. Starwood, Olmuksa, Freşa, Demirdöküm gibi birçok önemli firmayla çalışıyoruz. İnegöl’de mobilya, inşaat sektörü çok konuşuluyor ama nakliye veya lojistik sektörü konuşulmaz. Siz ürünü üretmişsiniz, kapıya koymuşsunuz, benden araç bekliyorsunuz. Ben araç göndermezsem sen nasıl ürünü müşteriye göndereceksin. Bunun kimse farkında değil. Ürünü üretmek kadar, müşteriye ulaştırmakta önemli. Kooperatifimizden günde 200-250 araç yola çıkıyor. Yıllık olarak da 100 bin araç sevki yapıyoruz. İnegöl’den yılda 5 milyar liralık malzemeyi yurtiçine ve yurtdışına taşıyoruz. Fabrikalar üretti, bizlerde bu üretilenleri taşıdık. Lojistik anlamda İnegöl’ün ve Türkiye’nin büyümesine destek verdik. Türkiye hep birlikte büyüdü. Bizim 513 kayıtlı aracımız 460’a yakın da üyemiz bulunuyor” dedi.

TÜRKİYE’DE EN ÇOK VERGİYİ KAMYONCU ESNAFI ÖDÜYOR

Kamyoncu esnafının sıkıntılarından bahseden Başkan Recep Portakal, “Devletimiz yollarımızı, tünellerimiz, köprülerimizi güzel bir şekilde yaptı. Yalnız bizim sıkıntılarımız aşılmamıştır. Minibüs, otobüs, taksilerin hatları var. Bu hatlara dışarıdan bir araç giremez. Bu hatların devir hakları var. Bizlerde kamyoncu esnafı olarak diyoruz ki, devlet K belgesini de devretme hakkı versin. Emekli olan, işi bozulan vatandaş K belgesini de devredebilsin. Bu bizi çok memnun edecekti. Aracınızı sattığınız takdirde iki ay içinde yeni araç almazsanız K belgeniz düşüyor. Bunun çözülmesini istiyoruz. Vergilerimiz ağır. Türkiye’de en çok vergiyi kamyoncu esnafı ödüyor. Mazot pompasını depoya koyduğu zaman vergi ödemeye başlıyor. Bunun yanında 10 kalem vergi daha ödüyoruz. Bu vergilerin düşmesi lazım. Bandroller bir sefere mahsus denmişti, her yıl iki sefere çıktı. Bu mazot fiyatlarıyla eğer bu kamyoncu kendini idare ediyorsa, tamamen kendi gayretiyledir. Biz kendimizi tam anlamıyla yetkilere anlatamıyoruz. Bunun için Bursa’da üst birlik kurduk. Başbakanımız Binali Yıldırım’da bunu bizlere söylemiştir. ‘Örgütleşin, bireysel gelmeyin’ demiştir. Bu nedenle bir birlik kurduk. Ama şikayetlerimiz yerine ulaşmıyor. Bizler nakliye anlamında devletimizden destek bekliyoruz. Nasıl Esnaf Kefalet Kooperatiflerinden kredi alınca faizin yüzde 5’ini devlet ödüyorsa, mazotta belli bir miktarın devlet tarafından karşılanmasını bekliyoruz. 20 yıllık sürede aylık olarak yaptığımız işlerde genelde yüzde 40 gider, yüzde 60 kazanç elde ediyorduk. Ama son yıllarda bu oran yüzde 70 gider, yüzde 30 kazanca döndü. Bu yüzde 30’luk kazancın içinde ise, şoför maaşı, kasko, sigorta ve araç bakımı da dahil edilince yüzde 5’lik bir kar bizlere kalıyor. Bunun da yetkililer tarafından dikkate alınmasını istiyoruz” diye konuştu.

FSM KÖPRÜSÜ BİZE AÇILMALI

İstanbul’da ki Fatih Sultan Mehmet Köprüsünün kamyoncu esnafına yasak olduğunu belirten Portakal, “Bu nedenle Osmangazi Köprüsüne yönlendiriliyoruz. Bu nedenle 100-150 kilometre fazla yol gidiyoruz. Ve milli servet boşa gidiyor. Bundan şoför esnafı olarak çok mustaribiz. Bunun çözümü de Fatih Sultan Mehmet Köprüsünün gece 12.00 ile 05.00 saatleri arasında kamyoncu esnafına açılmasıdır. Bu şekilde hem biz esnaflar olarak rahat ederiz hem de milli servetin boşa harcanmaması sağlanmış olur. Bu yolu kullanacak kamyoncuların yükü de hale gidecek olan sebze ve meyvedir. Yani bekleme şansı olmayan ürünler” dedi.

MÜSAADE EDİLMEMELİ!

Portakal, “Yurtdışına çalışan C belgeli kamyoncular bizim ekmeğimizi bölüyor. Normalde yurtiçinden malzeme almaması gerekiyor. Ama yurtdışına malzemesini götürüyor. Dönüş yolunca ise, istikametinden olan malzemeleri de alıyor. Bunu yapmaması gerekiyor. Yurtiçinde Ulaştırma Bakanlığına ait kantarlardan geçiyor. Sistemde yükünün olup, olmadığı gözüküyor. Buna kesinlikle yetkilerin müsaade etmemesi lazım. Kayıt dışı taşımacılığa izin vermemeleri gerekiyor. Bu bizim ekmeğimizi de çalmaktır” diye konuştu.

SEKTÖRE STANDART GETİRİLMELİ

Nakliye sektörüne devletin bir standart getirmesi gerektiğini ifade eden Başkan Portakal, “2011 yılında İstanbul Ticaret Odasının toplantısına katıldım. O dönem Ulaştırma Bakanımız olan, Başbakan Binali Yıldırım’a, ‘Bakanım bu sektöre bu kadar kolay giriş olmasın. Keçisin, koyununu, traktörünü satan bu işe girmesin’ diye esnaflar olarak söylediğimizde, sayın Yıldırım, ‘Ben sizin için uğraşıyorum. Bu işi yaptırmayacağım. Bu işi profesyonel anlamda yapanlar yapacak’ dedi. Ama gelinen nokta ortada. Vatandaş emekli oluyor. Elindeki parayla bir araç alıyor, sonra gidiyor bankaya kredi çekip, bu sektöre gidiyor. Sektörle ilgili hiçbir şey bilmiyor. Sene sonu geliyor, başlıyor ödeme yapmaya. Elinde avucunda bir şey kalmayınca da bu sektörden çekip gidiyor. Bu sektöre girişin bu kadar kolay olmaması lazım. Sektörün bir standarda girmesi ve prosedürlerin ağırlaştırılması lazım. Bu olmadığı zaman kamyoncu esnafının her geçen gün ekmeği azalıyor ve mesleği leke alıyor” şeklinde konuştu.

KOMİSYONCULAR İŞİMİZİ BALTALIYOR

‘Bir masa, iki sandalye atıp korsan yazıhanecilik ve komisyonculuk yapanlar var’ diyen Portakal, “Bunlar piyasanın altında iş alıp mesleğimize zarar veriyorlar. Bunlar kooperatifleri ve lojistik firmalarını bitiriyor. Nakliye şirketleri mutlaka olacak ama denetlenirse daha iyi olur. Biz vergi veriyoruz, ciddi anlamda vergi ödüyoruz. Şimdi komisyonculuk yapanlar bir masa iki sandalye koyuyor ama bizimkisi öyle değil. Bizde ihracatta var. Araç gecikirse dolar bazında ceza alırsın. Kooperatiflerin desteklenmesi lazım. Devletin buraya eğilmesi lazım ve bunu açık söylüyorum Cumhurbaşkanımız bizim sıkıntımızı bilse, çözülür. Biz siyasilere sorunlarımızı anlatamıyoruz veya onlar anlamak istemiyorlar” dedi.

YER SIKINTIMIZ ÇÖZÜM BEKLİYOR

Kamyoncular Garajında park sıkıntısı yaşadıklarını belirten Portakal, “Araçlarımızı koyacak yerle ilgili İnegöl Belediyesinde yer talebinde bulunduk. Yer verildi ama kullanılması için bir takım düzenlemelerin acilen yapılması gerekiyor. Şuanda garajda yer olmadığı için araçlarımız Metal Sanayi içerisinde ki cadde ve sokaklara koymak durumunda kalıyoruz” diye konuştu.

GÜVENLİK ZAAFİYETİ VAR

Portakal, “Güvenlik sorunumuz var. Park halinde bırakılan araçlarımızın aküleri hırsızlar tarafından çalınmaya başlandı. Bu anlamda Emniyet yetkililerinden bir dizi önlem alınmasını istiyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim