Mobilyası, köftesi, ay çekirdeği ve şifalı sularıyla nam salan İnegöl’ün bilinmeyen zenginlikleri bulunuyor. Bunların başında ise kayın ormanları yer alıyor. Antiseptik özelliği olan kayın ağaçlarının romatizmadan ayak kokusuna kadar onlarca hastalığın tedavisi için mucizevi etkileri olduğu ortaya çıktı. İnegöl-Domaniç dağları ve Mezit bölgesinde yoğun olan kayın ormanlarının faydalarını okuyunca şaşıracaksınız.

Akhuş ağacı olarak da tanımlanan kayın ağaçları, ahşap malzeme olarak kullanılmasının yanı sıra dünya genelinde doğal sağlık reçetesi olarak tanıtılıyor.

Ormanların en gösterişli ağaçları olmasının yanında sağlık açısından da çok önemli faydalara sahip olduğu öğrenilen kayın ağaçlarının fazla kilo alımını önlediği, romatizma ağrılarına iyi geldiği, ayak kokusunu geçirip,  birçok cilt hastalığını geçirdiği ortaya çıktı.

İnegöl’ün oksijen kaynağı ve endüstriyel malzemesi olarak bilinen Kayın Ormanları yoğun olarak İnegöl ve Domaniç dağlarında yer alıyor.

Dayanıklı ve sağlam yapısı ile kayın ağacı en çok mobilya ve oyuncak üretiminde kullanılıyor. Doğadaki doğal sistemin korunması ve bozulmaması için kayın ağaçlarına daha çok ilgi gösteriliyor.

Kabuklu bir ağaç türü olan kayın ağacının sağlık için bilinmeyen pek çok faydası bulunuyor. Özellikle kabuklarının kaynatılarak tüketilmesi, bronşit ve astım gibi kronik hastalıkları iyileştiriyor. Diğer yandan diş ağrısı şikayeti olanlar kayın ağacının yaprak ya da kabuklarından yararlanarak fayda sağlayabiliyorlar. Hastalıkları iyi etmeye yarayan görkemli bu ağaç aynı zamanda kabuk ve yapraklarının kaynatılarak elde edildiği su ile de etkili bir cilt temizliği yapmanızı sağlıyor. Uygulanacak olan bu kür aynı zamanda ciltte bulunan leke ve çillerin yok olmasına da etki etki gösterdiği ortaya çıktı.

İşte kayın ağacının tespit edilen bazı faydaları şunlar;

Vücuttaki tuz oranını düzenler. Fazla iştahı baskılar, bu sayede daha az yemeyi ve kilo almamayı sağlar. Böbreklerdeki taş ve kumun düşürülmesine yardımcı olur. Bunun için yapraklarından çay yapıp içebilirsiniz. Romatizma ve eklem ağrılarına iyi gelir. Ayak kokusunu geçirir. Yaprakları kaynatılıp o su ile cilt temizlenirse, birçok akne ve sivilce problemi giderilebilir. Benzer şekilde çeşitli deri hastalıklarının tedavisine de yardımcıdır. Astım ve bronşit gibi üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Nefesi açar. Midede oluşan ülser benzeri yaraların tedavisinde yardımcıdır. Fakat ileri vakalarda doktora danışmadan tüketilmemesi önerilmektedir. Ağacın yaprakları ve kökü kullanılarak ateşli hastalıklardan kurtulmak mümkündür. Geçmeyen de çözüm olduğu bilinmektedir. Bağırsaklarda farklı sebeplerle oluşan kurtçuk ve solucanların düşürülmesini sağlar. Antiseptik özelliği olan bir bitki türüdür. Eski zamanlardan bu yana birçok tıbbi ürünün içerisinde tedavi edici olarak kullanılmaktadır. Ağacın yapraklarından, kabuğundan, tohumundan ve fıstığından tedavi amacıyla faydalanılmaktadır. Tohumlarından yağ elde edilir. Bu yağ şifa kaynağı olarak kullanımının dışında; kumaş, mobilya, sandık ve çeşitli ahşap objelerin parlatılmasında kullanılır. Saç köklerini besleyerek daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Aynı zamanda daha hızlı uzamasını sağlar. Saç diplerinde oluşan kuruluk ve kepek benzeri oluşumları geçirir. Vücuttaki zararlı sıvıların idrar aracılığıyla atılmasını sağlar. Vücudun tuz oranını düzenler. 1 litre suya 40 gram kadar kayın ağacı yaprağı eklenip, 2-3 dakika kaynatılır. Kurutulmuş yapraklar kaynamış suyun içinde 10-15 dakika kadar bekletilir. İyice demlendikten sonra içilebilir duruma gelir. Günde en fazla 2-3 fincan içilebilen bu çay yukarıda saydığımız birçok faydayı size sunmaktadır.

Editör: TE Bilişim