Son 3 yıl içerisinde yaşanan seller nedeniyle İnegöl’ün derelerinde balık nesli tehlikeye girdi. Balık popülasyonunu arttırmak için İnegöl’ün derelerinde yapılan araştırma da durumun ne kadar vahim olduğu ortaya çıktı. Bolu Milli Parklar Müdürlüğü, Bursa Milli Parklar Müdürlüğü ile İnegöl Avcılar Kulübü Derneğinin ortaklaşa yürüttüğü İnegöl ormanlarına Kırmızı Benekli Alabalık salınması için yapılan tespit çalışmalarında, İnegöl’ün derelerinde ne yazık ki, ne damızlık ne de yavru balığa rastlanamadı.

SONUÇLAR VAHİM

Konu hakkında açıklama yapan İnegöl Merkez Avcılık ve Atıcılık ihtisas Spor Kulübü Derneği Başkanı Haluk Ulusoy, “3 yıl öncesinden başlayan ilçemiz orman içi sularda yaşanan ve bu yılda daha fazla tahribat yapan sel sularının derelerimize vermiş olduğu zararların tespit edilmesi ve alabalık popülasyonunun araştırılması için Bolu Milli Parklar Müdürlüğünde üretimi yapılan Kırmızı Benekli Alabalıkların, bizim derelerimize uygun olup olmadığını öğrenmek ve Alabalık nesli tükenen derelerimize balık salınması için yaptığımız müracaatlar sonuç vermiştir. Bolu Milli Parklar Müdürlüğü ve Bursa Milli Parklar Müdürlüğünden gelen Mühendisler ile İnegöl Merkez Avcılar Derneği yöneticileri 2 gün boyunca ormanlarımızda ortaklaşa yapılan çalışmalarda sellerden zarar gören derelerimizde araştırma yaparak çok üzücü sonuçlar tespit edilmiştir. Derelerimizden numune ve damızlık balık alıp, aynı ırktan aynı su sıcaklığında ve rakımda yaşayabilen balıklar üretip derelerimize salınmasını amaçladık” dedi.

BALIK AVI SEZONU ERKEN SONLANDIRILMALI

Yapılan araştırmalarda İnegöl’ün derelerinin çoğunda ne damızlık ne de yavru balığa rastlayamadıklarını belirten Başkan Ulusoy, “Orman içi sularda Alabalık avı, 1 Mart’ta başlayıp 1 Ekim tarihine kadar kanunlarla belirlenmiş avlanma usulleriyle yapılabilmektedir. Doğal afetlerin vermiş olduğu zararları en aza indirmek için yazılı kanunlarla değil de vicdani duygularımızla hareket ederek ve bu yıl ki alabalık avcılığının olağanüstü hal durumundan dolayı sezonu erken sonlandırmamız gerektiğine inanıyoruz. Yok denecek kadar az kalan derelerimizdeki balık popülasyonunun çoğalması için bu işe gönül vermiş tüm balıkçı arkadaşlarımızdan sezonu erken kapamalarını bilimsel verilere dayanarak çok rica ediyoruz. Gelecek yıllardaki balıkçılığımızı yok etmemek için, üretebilirsek hasat edeceğimize inanarak davranmamız gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

YASAK GETİRİLSİN

Ulusoy, “Alabalık derelerinin yasaklanmasını da talep edebiliriz. Fakat yasaklama yoluyla bu sorunu çözeceğimize inanmıyoruz. Ancak; zamansız avlanma, dere kesme ve serpme avcılığı derelerimizdeki üreme dönemlerinde atılmış havyarların dağılmasına ve yok olmasına sebep olmaktadır. Bizim görevimiz alabalık avcılığına gönül vermiş kişilerle derelerimizin feryadını duyurmaktır. Bu kurallara uyup uymamayı sizlerin vicdanına bırakıyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim