İnegöl’ün fatihi Turgutalp’in metfun olduğu türbe, Turgut Alp’e yakışır hale getirildi. Etrafı Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen türbe, yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Son dönemde Diriliş Ertuğrul dizisiyle birlikte türbeye hem İnegöl’den hem de şehir dışından binlerce kişi ziyaret etmeye başladı.

Ertuğrul Gazi’nin gaza faaliyetlerinde en yakın silah arkadaşlarından biri olan Turgut Alp, Osman Gazi döneminde de yaşadığı söylenen ve Osmanlı tarihinde en güçlü askerlerden biridir. Osmanlı devletinin kurucusu Osmangazi’nin silah arkadaşı, İnegöl fatihi Turgut Alp’in türbesi, İnegöl’e bağlı Turgutalp Mahallesi’nde bulunuyor.

İnegöl ovasına bakan tepede yer alan türbenin çevresinde düzenleme yapıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesinin yaptığı çalışmayla güzel bir görünüm kazandırıldı. Eskiden yıkık ve dökük görüntüsüyle ziyaretçilerini ağırlayan türbe, Turgutalp’e yakışır hale getirildi. Diriliş Ertuğrul dizisiyle birlikte çok az kişinin bildiği bu türbeye Türkiye’nin dört bir yanından insanlar ziyarete geliyor. Türbeyi ziyaret eden vatandaşlar, çevre düzenlenmesiyle birlikte türbenin ön tarafında oluşturulan alana oturma bankları konulmasını ve Cerrah Mahallesi’nden itibaren bozuk olan yolların asfaltlanmasını istiyor.

TURGUT ALP KİMDİR?

Turgut Alp, Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Bey’in gaza faaliyetlerinde en yakın silah arkadaşlarından biridir. Osman Bey tarafından İnegöl'ün fethiyle görevlendirilmiş daha sonra Orhan Bey döneminde Atranos’un (Orhaneli) fethine katılmıştır. Kaynaklarda anlatılan Turgut Alp Osmanlı Kuruluş döneminde askeri anlamda faal olarak gaza ideolojisine katkıda bulunan bir Alp oluşudur.

İsmindeki Alp kelimesi bir unvandır ve muhtemelen onun veya babasının Selçuklu Devleti’nin hizmetinde dirlik sahibi olduğuna işaret etmektedir. Turgut Alp’in 735 (1334-35) yılında sağ olduğu bilinmekte, fakat epeyce yaşlı olduğu anlaşılmaktadır. Onun ayrıca İnegöl çevresinde Keşiş dağı yakınında yaşayan dervişlerden Geyikli Baba ile yakınlığına dair bazı rivayetlere rastlanmaktadır.

İlk Osmanlı kaynaklarındaki rivayetlere göre Osman Bey’in yanında bulunmuş ve Yarhisar’ın alınmasına katılmış, ardından İnegöl’ün fethiyle görevlendirilmiştir. Kaynaklarda; Turgut Alp’in şehri muhasara ederken Osman Bey’in de yardıma geldiğine değinilmektedir. Yine İnegöl’ün fethi esnasında şehrin tekfuru Aya Nikola’nın Türklere karşı düşmanca hareketleri sebebiyle idam edildiği ve şehrin idaresinin Turgut Alp’e verildiği kaydedilmiştir.

Editör: TE Bilişim