Türkiye’nin gülden yapılan reçel, koku, maya ve yağ ihtiyacını karşılayan Turgutalp Köy Mahallesi, gül akımını 80 yıl önce başlattı. Daha önce geçim kaynağı olan gül, şuan ise sadece evlerin önünde görsel güzellik amacıyla ekiliyor.

GÜL TİCARETİ BİTTİ

İnegöl’ün kaybolan değerleri arasında yer alan gül ticareti, 1940-1970’li yıllar arasında Turgutalp Köy Mahallesinin geçim kaynağıydı. Yağı, suyu ve mayası yapılan gül, o dönemlerde bin dönümlük alanlara ekiliyordu.

ISPARTA GÜLÜ BİZDEN ALDI

Türkiye’de gül denince akla gelen Isparta’ya dahi gül ticaretinin Turgutalp Köy Mahallesinin öğrettiği iddia edilirken, şuan mahallede sadece evlerin önünde gül bulunuyor. 1990’lı yıllarda farklı alanlara yönelen mahalle sakinleri, gül ticaretini tamamen bıraktı. Meyvecilikle uğraşan mahalle sakinleri artık sadece evlerinde tüketmek üzere gül reçeli yapıyor.

KÖYÜN GEÇİM KAYNAĞI; GÜL

Mahallede yaşayan tüm insanların zamanında gül ticaretiyle uğraştığını belirten mahalle sakinlerinden Reşat Kösen, “1940-1970 yılları arasında bütün köy bunu yapıyordu. 1990’lı yıllardan itibaren gül ticareti tamamen bitti. Şimdi herkes meyvecilikle uğraşıyor. Çileğe, kiraza ve başka çeşit meyvelere yöneldiler. Yani işin kolayına kaçtılar. Mahallemizin gülü meşhurdu. O dönemlerde Isparta’dan gelip işi bizden öğrendiler ve teşkilatı geliştirdiler. Bu iş bizden onlara geçmiş oldu. İbriklerimizi de buradan aldılar. Gülden reçel yapıyorduk, suyunu çıkarıyorduk, maya ve gül yağı yapıyorduk. Mahallemizin geçim kaynağı güldü” dedi.

BİN DÖNÜMLÜK ALANA EKİLİYORDU

Köse, “Gül, güneş doğmadan toplanırdı. Güneş doğduğu zaman bütün arılar zarar verir, gece çiğ yağar, çiğle toplandığı zaman daha iyi gül suyu ve gül yağı çıkarılır. Mayasını da gül yapraklarını koparıp şekerle karıştırıp, elimizde ovalayarak hamur haline getirirdik. Kendi kendine suyu çıkarır, bunları tenekelere veya hava almayacak şekilde bidonlara, ayrıca naylonların içine yerleştirirdik. Biz gülden elde ettiğimiz suyu, yağı ve mayayı başta Bursa ve İstanbul’a olmak üzere birçok yere satıyorduk. 15-20 senedir bu işler bitti. Yeniden başlama şansı da artık yok. Çünkü bunun çimi bulunmaz. O dönemlerde hane başına yaklaşık 10 dönüm gül ekiliyordu. Mahallemizde yaklaşık bin dönümlük alanda gül ekilirdi” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim