İstanbul'un fethinde yer almış ve Fatih Sultan Mehmet zamanında Sadrazamlık görevinde bulunmuş İshak Paşa tarafından yaptırılarak 1465 yılında hizmete açılan İshakpaşa Medresesi 554 yıldır hiç kapanmadan İnegöl’e ilim yuvası olarak hizmet etmeye devam ediyor.

BÜYÜK ALİMLER YETİŞTİRDİ

İshakpaşa Medresesinde bugüne kadar Osmanlı Devletine bilim adamı, din görevlisi, kadı ve devlet adamı yetiştirildi. 554 yıldır kesintisiz olarak bir ilim yuvası olan İshakpaşa Medresesinde şimdi, İlçe Müftülüğü tarafından açılan Yaz Kuran Kursunda minik öğrenciler Kuran-ı Kerim ve dini bilgiler eğitimi alıyor.

TARİH KOKUYOR

Kanuni Sultan Süleyman döneminin Şeyhülislamlarından Ebu Suud Efendi’nin görev yaptığı medrese de, İlçe Müftülüğü tarafından çocuklara ve yetişkinlere dini eğitimler veriliyor.

Fatih Sultan Mehmet, babası 2. Murat ve 2.Beyazıt zamanında hayatını sürdürmüş olan İshak Paşa, dönemin önemli devlet adamlarından biri olup, 1451 tarihinde Anadolu Beylerbeyliği'nde görev başında bulundu. İstanbul'un fethinde yer almış, Fatih Sultan Mehmet zamanında Sadrazamlık görevinde bulundu. Selanik sancağı kendisine verilmiş olmakla beraber, 1487'de Selanik'te vefat etmiş, vasiyetine uyularak cenazesi İnegöl'e getirilip İshak Paşa Külliyesine gömülmüştür.

554 YILDIR ASLINA UYGUN BİR ŞEKİLDE KULLANILIYOR

İshakpaşa Medresesinin İnegöl’ün en önemli mekanlarından bir tanesi olduğunu belirten İshakpaşa Cami İmamı Mehmet Nuri Memiş, “Tarihi olması ve hala varlığını devam ettiriyor olması, yapıldığı zamandan bugüne kadar herhangi bir yıkıma maruz kalmaması ve işlevini devam ettiriyor olması bizim için çok anlamlı. Burada Yaz Kurslarımız da 150 kız öğrencimiz medrese de, 80 erkek öğrencimiz ise cami de eğitim görüyor. Burası tarihi dokusu itibariyle öğrencilerimize sadece Kuran eğitimini değil, aynı zamanda tarih bilincini de aşılamış olduğumuz önemli bir mekan. Her yaz döneminde burada öğrencilerimizi önce gezdiriyoruz. Camimizde, türbemizde, medresemizin sınıflarında. Ve buranın nasıl kullanıldığını, hangi eğitim ve öğretimlerden öğrencilerin geçtiğinden bahsediyoruz. Böyle bir mekanda çocuklarla hasbihal etmek, Kuran eğitimini vermek bizlere de ayrıca bir zevk vermekte. 5 yıldan beri burada Yaz Kuran Kurslarımızı yapıyoruz. Ancak normal zamanda da burası İlçe Müftülüğümüze bağlı Kuran Kursu olarak faaliyetine devam etmekte. Özellikle bayanlara yönelik hafta içi her gün Kuran eğitimi veriliyor. Aslına uygun bir şekilde 554 yıldır burası kullanılmakta. Sadece bir dönem İnegöl Halk Kütüphanesi olarak burası kullanıldı. Onun haricinde medrese olarak, ilim ve irfan yuvası olarak İnegöl’ümüze hizmet vermekte” dedi.

DEVLET ADAMLARININ YETİŞTİĞİ BİR MEKAN

Cami imamı Mehmet Nuri Memiş, “Osmanlı döneminde medrese dediğimiz zaman hem fen ilimlerinin hem de dini ilimlerin beraber okutulduğu yerler akla gelir . Burası zamanında o şekilde kullanılmış. Sadece dini ilim ya da İslami ilimler değil, diğer ilimlerinde tahsil edildiği bir yer. Etrafında küçük odalar var. Yatılı öğrenciler için yatakhaneler var. Burası aynı zamanda Osmanlı döneminde büyük değerler katan önemli bilim adamlarının, alimlerin, din görevlilerinin, kadıların ve devlet adamlarının yetiştiği bir mekan” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim