İnegöl’e bağlı Hamzabey Mahallesi, yıllardır gelerek yaz ayını geçiren leylekler nedeniyle ‘Leylek Köyü’ olarak anılmaya başlandı. Mahallenin sembolleri haline gelen yüzlerce leylek, aydınlatma ve enerji nakil hattı direkleri ile evlerin bacaları ve cami kubbelerine yaptıkları yuvalarda, kuluçkaya yatarak yaz ayları boyunca yavrularının uçacak hale gelene kadar mahalleyi terk etmiyorlar. Yazın habercisi olan leylekler, Hamzabey mahallesinin çevresini kaplayan baraj sularında da balık avlıyorlar.

LEYLEKLER GELMESE, HERKES PANİKLER

Mahalle halkının ilgisiyle yüzlerce yıldır mahalleyi mesken tutan leylekler, mahallenin sembolü haline geldi.

HER SENE ONLARIN GELİŞİNİ BEKLİYORUZ

Mahalle Muhtarı Sadullah Arda, “Leylekler artık kendimizden birileri oldu. Her sene onların gelişini bekliyoruz. Mahallemize başka kuş çeşitleri de geliyor ama leyleklerin yeri ayrı. Her sene yollarını gözlüyoruz. Mahallemizdeki direkler ve evlerinin bacalarının üzerine yuva yapıyorlar. Yuvalarında çoğalıyor, yavruları uçmaya başlayınca yine mahallemizden gidiyorlar. Tarla sürerken, arkamızdan gelirler. Tarlalarımızdaki zararlı böcekleri de yok ediyorlar. Güzel hayvanlar, sevimliler. Onlar için yuvalar da yapıyoruz. Böylelikle mahallemizin her yerinde leyleklerin yuvaları var. Mahallelimiz çok seviyor. Leylekler gelmese, herkes panikler. Leylek köyü diye anılmaya başlandı” dedi.

Mahalle sakini Halil İbrahim Ayyıldız ise, “Leylekler yıllardır bizim mahallemize gelirler. Biz onlara alışkınız. 73 yaşındayım, çocukluğumdan beri geliyorlar. Biz onları seviyoruz, onlar da bizi seviyorlar ki geliyorlar” dedi.

Mahalle sakinlerinden İsmail Sarkan da, “Leylek köyü olarak yeni anılmaya başlandı. Yıllardır geliyorlar. Bizim onlara faydamız var, zararımız olmaz. O yüzden geliyorlar buraya. Muhtarımız da onlar için yuva yapıyor. Baraj sularındaki balıkları yiyorlar. Balıkla besliyoruz onları” dedi.

Editör: TE Bilişim