2012 yılında Çıraklık Eğitim Merkezinde eğitime başlayan akabinde eski Halk Eğitim Merkezi binasında eğitim gören engelli çocuklar, kurslarda hem eğleniyorlar hem de para kazanıyor. Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip kurs sayesinde engelli çocuklar, toplama faydalı bir birey olmak için eğitim alıyorlar.

Yaz aylarında da aralıksız devam eden 23 Yaş Üzeri Engellilere Yönelik Eğitim Kurslarına eski Halk Eğitim Merkezi binasında 55 öğrenci katılıyor. 8’i özel eğitimci, 8’i de El Sanatları olmak üzere toplam 16 öğretmenden eğitim alan öğrenciler hobi kurslarının yanında meslek edindirme kurslarıyla el becerilerini geliştirirken, aynı zamanda para kazanıyorlar.

Kursla ilgili bilgi veren Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ömer Göktürk, “23 Yaş özel öğrencilerimize yönelik Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde açmış olduğumuz kurslar, sene içerisinde devam etmekle birlikte, yaz tatilinde de hız kesmeden sürüyor. Yaklaşık olarak bu kurs merkezimizde 55 civarında 23 yaş üstü özel öğrencilerimiz eğitim öğretim görmekte. Bunun dışında İnegöl’de iki ayrı kurs merkezimiz de bulunmakta. Birisi Kapalı Spor Salonunda, diğeri de Erdem Beyazıt İmam Hatip Okulu’nun bir sınıfında özel öğrencilerimize yönelik bu kurslarımız devam ediyor. Bizim amacımın bu özel öğrencilerimizin özellikle topluma entegre olabilmeleri için bu kurs merkezlerinde el becerilerini, kas becerilerini ve çeşitli motor becerilerini geliştirerek, özel çocuklarımızın kendi kendilerine hayatta kalabilme, hayatlarını idame ettirebilme şeklinde bu çocuklarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Tabi günden güne bu öğrencilerimizin ürettikleri şeylerle de kendi gelirlerini az da olsa temin edebilmeleri için yapıp sattıkları ürünler var. Buradan sattıkları ürünleri de öğrencilerimiz kendi giderleri için kullanıyorlar” dedi.

TOPLUMUN BİR PARÇASI OLMA YOLUNDA GÜZEL ADIMLAR ATABİLİYORLAR

En büyük amaçlarının özel çocukları topluma kazandırmak olduğunu belirten Ömer Göktürk, “Bizim en büyük amacımın bu çocuklarımızı topluma kazandırabilmek, toplumun içerisinde onların da var olduğunu gösterebilmek ve kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamak. Tabi kendi akranları içerisinde sosyalleştikleri zaman çocuklar bir şeyler üretip yapabiliyorlar. Tek başına düşündüğünüz zaman evde ya da sokakta tek başına kaldıkları zaman bu çocuklarımız maalesef toplum tarafından da artık eskisi gibi olmasa da, yine de biraz sanki toplum dışında kalıyor gibi hissediliyor ama tabi günden güne devletimizin verdiği imkanlarla bu öğrencilerimiz topluma adapte edilebiliyorlar, entegre edilebiliyorlar. Her türlü imkanları sağlanıyor, sosyalleşebiliyorlar ve toplumun bir parçası olma yolunda güzel adımlar atabiliyorlar. İş-Kur destekli olarak bilgisayar anlamında özel öğrencilere yönelik yıl içerisinde açmış olduğumuz kurslarımız var. Kursları bitiren öğrencilerimiz mesleğe yönelik olarak belge alarak hayatlarını idame ettirirler. Bunun dışında öğrencilerimize daha çok hobi kursları gibi el sanatları alanında kurs açılabiliyor. Kendi kişisel motor becerilerini geliştirme açısından. Bunun dışında da İş-Kur ile ortaklaşa açtığımız kurslara devam ediyorlar. Öğrencilerimiz toplam 7 sınıfımızda 8’i Özel Eğitimci 8’i El Sanatları olmak üzere 16 tane öğretmenimizle eğitim görüyorlar” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim