İnegöl Sanayici ve İşadamları Derneği (İNSİAD), firmaların fuarlarda daha başarılı olmasını sağlamak için ‘Fuarda Başarının İpuçları’ konulu seminer düzenledi. Seminerde başarılı bir fuarcılığın nasıl olması gerektiği sinevizyon eşliğinde örnekleriyle anlatıldı.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) toplantı salonunda, Akademisyen Hakan Ömer Gider’in sunumuyla gerçekleşen üç saatlik seminerde, ‘Firmalar fuar öncesinde ne gibi hazırlıklar yapmalı? Fuar standının ilgi çekmesi için neler yapılmalı? Fuara katılırken devlet yardımlarından nasıl yararlanırız? Fuarda görev alacak personelin özellikleri nasıl olmalı? Firmalar katılacakları fuarları nasıl seçmeli? Fuar sonrası müşteri takibi nasıl olmalı? Fuarda müşteri karşılamanın incelikleri nelerdir? Fuar sırasında başarılı görüşmenin unsurları nelerdir? Fuarda satış süreci ve uygulanması nasıl olmalıdır?’ konuları işlendi.

ANCAK İYİ BİR PLANLAMA İLE BAŞARIYA ULAŞIRSINIZ

Akademisyen Hakan Ömer Gider, firmaların fuar öncesinde stratejilerini belirlemeleri gerektiğini ifade ederek, fuar öncesi hazırlık çalışmaları en az fuar zamanı kadar önemli olduğunu, yapılacak tüm işlerin en ince ayrıntısına kadar listelenmesi gerektiğini, her işin sorumlusu tayin edilerek, kimin hangi görevi yapacağının yazılarak kayıt altına alınması ve takip edilmesi gerektiğini söyledi. Gider, önemsemeyen en küçük bir ayrıntının fuarda başarısızlığınızın ana sebebi olarak karşımıza çıkabileceğine dikkat çekti.

IŞIĞI DOĞRU KULLANAN AKILDA KALIR

Fuarcılıktaki nüansların, firmaların veya ürünlerin öne çıkmasında etken olduğunu aktaran Hakan Ömer Gider, “Fuar standının ilgi çekici olması için uzman desteği alınmalı. İç mimar ve renk uzmanlarının görüşleri dikkate alınarak, standın dizaynı yapılmalı. Yazıların karakteri ve puntosu tayin edilirken okunurluk, çekicilik, mesafe ayarlarına dikkat edilmeli. Işık faktörü asla göz ardı edilmemeli. İnsanlar doğası gereği aydınlık ortamı sever. Ön plana çıkartmak isteğiniz ürünün üzerinde ışığı daha yoğun kullanmalısınız. Işığı doğru kullanan firmaların standı, her zaman dikkati çeker ve daha da önemlisi akılda kalır” diye konuştu.

STANT PERSONELİ EĞİTİMLİ OLMALI

Fuarcılıkta her ayrıntının önemli olduğuna vurgu yapan Akademisyen Gider, Fuar standında görev alacak personelin seçimi ve eğitimi de, fuarda sergilenecek ürünlerin seçimi kadar önemli olduğunu söyledi. Gider, “Personelin diksiyonunun ve kılık kıyafetinin düzgünlüğünün yanında sergilenen ürünün üretimi ve teknik incelikleri hakkında da bilgi sahibi olması gerekir. Mobilya gibi demonteli ürünlerde müşterilerinizin alternatif taleplerinin, üretim bandınıza uygunluğunu bilen bir ustanızın da fuarda hazırda beklemesinde fayda var. Mümkünü olmayan bir talebe olumlu cevap verilmiş olması firmanızın prestijini sarsar” dedi.

AKILDA KALICI PROMOSYONLAR İLE FARK YARATIN

“Fuarda promosyon dağıtımı, patronların pek hoşnut olmadığı bir ayrıntı olsa da bizim için önemlidir. Çünkü, basit ama akılda kalıcı bir promosyon seçimi size çok şey kazandıracaktır” diyen Gider,  kartvizitin fuara özel olarak hazırlanması halinde, kartviziti alan müşterinin sizinle nereden tanıştığını hatırlamasına yardımcı olacak en önemli etken olduğunu aktardı.

FUARA GİRMEDEN BASIN DOSYASI HAZIRLAYIN

Fuarcılıkta medyanın gücünden yararlanmanın, genelde firmaların ihmal ettiği bir ayrıntı olduğunu dile getiren Gider “Fuara girecek her firma kendini anlatan bir ‘basın dosyası’ mutlaka hazırlamalı. Fuara giriyoruz, fuardayız ve fuardan çıktık şeklinde üç ayrı metinden oluşacak ‘Fuar Dosyası’nın faydalarını saymakla bitiremeyiz. Fuar dosyasını hazırlamakta mutlaka profesyonel destek alınmalı, dosyanın içine firmanızı anlatan kısa ve öz metinlerin yanında, fotoğraf ve yüksek çözünürlüklü 2-3 dakikalık video görüntüsü sizin ulusal ve sektörel medyada yer almanıza ve parayla satın alamayacağınız bir kazanımı elde etmenizi sağlar” şeklinde konuştu.

STANTTA İŞ GÖRÜŞMESİ HARİCİNDE OTURMAYIN

‘Fuarcılıkta yapılmaması gerekenler’ başlığıyla sıklıkla yapılan hatalardan örnekler sunan Akademisyen Hakan Ömer Gider, fuara katılan firmaların yapmaması gereken hususları şöyle sıraladı, “Fuarda görev alacak personelinizin giyimine özel önem gösterin. Kahverengi tonlarda bir kıyafet seçiminden kaçının. Siyah takım elbise bankacıların da vazgeçilmezi olan renktir. 50 metrekareyi aşan stantlarda mutlaka bir karşılama görevlisi bulunmalı. Personelin kulüplerin önünde bekleyen badigart gibi standın önünde dizilmesi de sıkça tekrar ettiğimiz hatalardan biri. Karşılamadaki ilk hitap cümlesi de çok önemli. Genellikle söylenen ‘Size nasıl yardım edebiliriz?’ sözcüğündeki yardım kelimesi insanlara itici geliyor. ‘Ben yardıma muhtaç birimiyim?’ tepkisini alıyoruz. Bu kelimeyi sakın kullanmayın. Bunun yerine hitap cümlesi olarak keşfedilen ‘Size nasıl hizmet edebiliriz?’i kullanabilirsiniz. Stantta iş görüşmesi haricinde oturmayın. Yorgunluk-bitkinlik görüntüsü vermeyin. Ekibinizi dinlendirerek çalıştırın. Gereksiz kalabalıktan kaçının.”

SEMİNERLERİMİZ DEVAM EDECEK

İNSİAD Başkanı Ahmet Akıskalı ise, üyelerin kurumsal kimlik kazanması, ortaklık kültürünün gelişmesi ve yurtdışına açılımın sağlanması adına düzenlenen eğitim, seminer, gezi ve iş forumlarının 2014 yılında artarak devam edeceğini söyledi. Akademisyen Hakan Ömer Gider’e verdiği bilgiler için teşekkür eden Başkan Ahmet Akıskalı, “Kendi adıma son derece istifade ettiğim bir seminer oldu. Hakan Bey’in sunumdaki performansı ve konusuna hakimiyeti, seminere katılan üyelerimizi etkiledi. Verdiği değerli bilgiler için kendisine ve seminere katılan üyelerimize teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.

 

Editör: TE Bilişim