Geçtiğimiz yıllara kadar 10 hanenin yaptığı ipekböceğini, bu yıl sadece dört aile yaptı. Bu yıl üretilen 500 kilo ipekböceği kozası, Koza Birliğe teslim edildi. Erkeklerin ilgilenmediği bu üretimi kadınlar yapıyor.

Damızlık İpekböcekçiliği üretimi yapan kadınlar, destek verilmediğini öne sürerek, ipekböcekçiliğinin bu mahallede yok olmaya yüz tuttuğunu savundular. Dut ağacından hasadı yapılan damızlık ipek kozasını evlerinin bahçesine getiren mahalleli kadınlar, elbirliği ile dallardan kozayı ayırma işlemlerini tamamlayarak, elde edilen 500 kilo kozayı Koza Birlik yetkililerine teslim ettiler.

BİTME NOKTASINA GELDİ

Damızlık İpekböcekçiliği yapan kadınlardan Birgül Özgar, “Mahallemiz kurulduğundan beri ipekböcekçiliği yapılıyor. Dedelerimizden gördük ve yaptık. Bu sene de komşular yaptı. Kazancı güzel bir ürün. Mahallemizde geçtiğimiz yıllarda 10 aile yapıyordu, şimdi sayısı 4´e düştü. Mayıs ayı ile birlikte çalışmalar başlıyor ve 40 günde hasadı oluyor. Eskiden mahallemizde ikamet eden herkes bunu yapıyordu. Koza toplama işlemini bütün mahallemizdeki bayan arkadaşlarla birlikte yaparız. Herkes birbirine yardımcı oluyor” dedi.

EĞLENCELİ OLUYOR

Fatma Aydın ise, “Mahallemizde ipekböcekçiliği nasıl yapılıyor derseniz. Erkekler dallarını kesip getirir. Bayanlarda oturduğu yerden kozaları toplarlar. Burada damızlık üretimi yapılıyor. Bu mahallemize özel bir üretim. Gençler ve eşleri fabrikalarda çalışıyor. O nedenle son dönemlerde üretim çok azaldı. Koza toplama işlemleri çok eğlenceli oluyor. Bayan komşularımızla üç gün boyunca koza topluyoruz” dedi.

500 KİLO HASAT

İpekböcekçiliği hakkında bilgilendirme yapan İhsaniye Mahallesi Muhtarı Hayati Çiçek ise, Koza toplama işinin tamamlandığını ifade ederek, “Bu sene rekoltemiz 500 kilogram oldu. Kalite de çok iyi. Yüzde iki oranında ancak firemiz vardır. İnegöl´de bir tek bizim köyümüzde ipek böcekçiliği yapılıyor. 2012 yılında eski Kaymakamımız Aziz İnci tarafından proje geliştirilmişti. O kapsamda 2000 fidan dikimi yapmıştık. O projeyi faaliyete geçiremedik” dedi.

MAHALLE OLDUKTAN SONRA PROJE DURDU

Mahalle olduktan sonra projenin tamamen durduğunu aktaran Muhtar Çiçek, “Büyükşehir Belediyemizden bu konuyla ilgili destek bekliyoruz. Defalarca müracaat etmeme rağmen şu ana kadar yol kat edemedik. 20 dekarlık alanda dikili olan dut fidanlarının kurumuş olması, bakımsız kalması sonucunda sorunumuz büyüdü. Bir an önce buradaki bahçelerimizi canlandırmamız lazım” diye konuştu.

TRAMVAYA İPEKBÖCEĞİ ADINI VERİYORSAN…

Büyükşehire bildirmelerine rağmen hala bu konuyla alakalı çalışmanın yürütülmediğini savunan Muhtar Çiçek, “Destek alamazsak bu iş burada bitecek. Yok olma aşamasına geldi. Bursa İpekçilik şehri. Bursa´da ipekböceği adıyla tramvaylar yaptılar. Bir ismi üretimde de yaşatmak lazım. Tramvaya ipekböceği adını veriyorsan, burada da üretimini sağlamak gerekiyor. Destek alırsak üretimde sorun yaşamayız” ifadelerini kullandı.

40 GÜNDE 5.500 BİN LİRA

4 kişilik bir ailenin 100 kiloluk koza üretebildiğini söyleyen Çiçek, 40 gün içerisinde 100 kilo koza üreten ailenin 5 bin 500 lira para kazandığını da sözlerine ekledi.

 

Editör: TE Bilişim