YÜZDE 50 KAPASİTEYLE ÜRÜN SEVKİYATI BAŞLADI

İnegöl için Erbil kentinin iyi ve büyük bir Pazar olduğunu belirten Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “Bundan 3-4 gün öncesinde IŞİD, Erbil kentine yönelmiştir. Amerika bir hava saldırısıyla müdahale de bulundu. Erbil’e 40-50 kilometrekadar yaklaşmışlardı. Tabi Erbil İnegöllüler için iyi ve büyük bir pazar. Hava saldırısıyla IŞİD geri püskürtüldü. Irak’ta ilk IŞİD olaylarıyla yaşanan tam anlamıyla durgunluk bitti. Şuan da yüzde 50 kapasiteyle ürün sevkiyatı başladı. İnegöl mobilya ihracatının yüzde 35-36’sını Irak’a yapıyordu. Bu son zamanlarda yüzde 15-20 civarında ihracat Irak’a gitmeye başladı. Tabi tam güvenlik sağlanmış değil, hala tedirginliğin yaşandığı yerler var. Şuan eskisi gibi değil, ne zaman tamamen biter, o zaman eski alışverişlerimiz Irak’a başlar. Tabi biz tamamen Irak’a da kitlenmememiz gerektiğini de öğrendik. Yeni pazarlar bulmamız gerekir. Yeni ülkeler keşfedip gerekirse daha uzak ülkelere gitmemiz gerekiyor. Gerekirse Amerika’ya kadar gitmeliyiz. Afrika pazarını tekrar taramamız lazım. Bizim İnegöl mobilyacılarımıza özellikle yeni pazarlar gerekiyor. Tek yere bağlanmanın  sıkıntılarını bu Irak olayıyla birlikte yaşadık” dedi.

YENİ PAZARLAR BULMAMIZ LAZIM

Yeni pazarlar bulma konusunda oda olarak çalışmalara başladıklarını ifade eden Özcan Ayhan, “Şahsi olarak firmalarında çalışmaları var. Yeni pazar arama konusunda oda üyelerimizi de teşvik edeceğiz. Odamız ile Ticaret ve Sanayi Odamızın yapacağı ortak çalışmalarla yeni pazarlar arayacağız. Özellikle yakın ülkeler de, Libya’da, Irak’ta, Suriye’de ve Mısır’da sıkıntılar var. Bunların dışında Türki Cumhuriyetlere yönelik çalışmalar yapmamız lazım. Rusya’ya yönelik çalışmalar yapılabilir. Afrika kıtasında araştırmalar yapmak lazım. Yani Amerika’ya kadar gitmek lazım. Amerika da dünyanın en büyük pazarlarından biri. Orası da bizim için bir pazar olabilir. Bununla ilgili çalışma yapan arkadaşlarımızda var. İnşallah iyi sonuçlar alınır diye düşünüyorum. Yani insanlarımızın bir tek noktaya odaklanmaması lazım. Buradan bazı dersler çıkarmamız lazım diye düşünüyorum” şeklinde  konuştu.

SONUCU HERKES KABULLENMELİ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hayırlı olması temennisinde bulunan Başkan Ayhan, “Türkiye’de ilk defa Cumhurbaşkanını halk seçti. Halkın tercihi Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, 12. Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Kendisini tebrik ediyoruz. Vatanımıza, milletimize ve tüm İslam alemine hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Demokrasilerde sonuçları kabullenmek gerekir. Sandıktan çıkan sonuç bu, herkes bunu kabullenmesi gerekiyor. Siyasi görüşü insanların ne olursa olsun özellikle halk oylamasıyla seçilen Cumhurbaşkanına herkesin gerektiği saygıyı göstermesi gerektiğini düşünüyorum” dedi

2014 SENESİ SEÇİMLERLE GEÇİYOR

Bu sene piyasalardaki durgunluğun, yalnızca Irak olaylarıyla bağdaştırılmaması gerektiğini belirten Ayhan, “Yani 2014 senesinde sezona istediğimiz gibi giriş yapamadık. Yerel seçimler başladı, esnaf odası seçimleri vardı. Esnaf odalarının üst kurullarının seçimleri vardı. Bu 2014 senesi bir seçim atmosferiyle devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri bitti. 2015 yılında da genel seçimler var. Türkiye biraz seçim atmosferinde ama işimize dönmemiz, artık işimizi yapmamız gerekir. İnsanların ekonomiye dönmesi gerekir. Yani hayat neticede devam ediyor. Herkes işinde gücünde, işten çıkarılmalar yok. Fakat nedense 2014 sezonu istediğimiz gibi geçmiyor. Sadece mobilya sektörü için değil, bütün sektörler için bu geçerli. Tabi mobilya sektörü, İnegöl’deki tüm sektörleri etkiliyor. Fakat Türkiye geneline baktığımız zaman bütün sektörlerde bir durgunluk, bir bekleme durumu var. İnşaat olsun, otomotiv olsun, giyim olsun, neredeyse gıdaya bile yansıdı. Fakat ortada bir kriz yok, ortada bir devalüasyon yok. Fakat seçimler, tatiller ve son olarak İŞİD olayı, maalesef Türkiye’deki bir çok üretim yapan firmaları, her sektörde etkilemiştir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim