İnegöl Belediyesi ile işçileri savunan Hak-iş Sendikası arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerin detayları kamuoyuna sızdı. Belediyenin sosyal haklar dahil önerdiği en düşük işçi maaşı 3 bin 450 TL olurken, Hak-iş Sendikası 3800 TL istedi. Eski işçiler için belediye yönetimi net maaş üzerinden 250-300 TL arasında öneride bulurken, sendikanın 750-800 TL arasında zam önerdiği belirlendi.

Taşeron yasasının ardından yaklaşık 2 yıldır toplu sözleşmeyi merakla bekleyen işçiler istediğini alamadı. Belediyede çalışan yüzlerce işçi belediye ile pazarlık masasına oturdu. Belediye Başkanı Alper Taban, işçiler arasında yaşandığı öne sürülen aynı işe farklı maaş dengesizliğinin düzene sokulması amacıyla eski ve yeni işçiler arasında farklı oranlarda zam önerisi sundu. Belediyeyi savunan sendika, aylardır süren görüşmelerin son toplantısında sosyal haklar(AGİ-Yemek) dahil, bekarlar için en düşük işçi maaşını 3 bin 450 TL, evliler için ise en düşük işçi maaşını 3 bin 650 TL olarak sundu. Buna karşılık işçi sendikası Hak-iş ise en düşük maaşın sosyal haklar dahil olmak üzere 3800 TL olmasını önerdi. Sendika ayrıca en fazla işçi yoğunluğunun olduğu %30 ve %40 dilimlerde çalışan işçiler için ise en düşük işçi maaşının 4 bin 250 TL  olmasını istedi. Belediye ise bu teklife 250 ila 300 TL arasında zam teklifi yaptı.

Yaklaşık 450 işçiyi ilgilendiren görüşmelerde her iki taraf verdikleri son tekliflerden geri atmayınca toplu iş  sözleşme toplantısı çözümsüzlükle noktalandı.

Hak-iş sendikasının işçilerin en düşük maaşı 4 bin TL istemelerine rağmen rakamı 3 bin 800 TL’ye çektiği öğrenildi.

ALGI OPERASYONU YAPILIYOR İDDİASI

Bu arada edinilen bilgiye göre, İnegöl Belediyesi’nin en düşük işçi maaşları üzerinden bir algı operasyonu yaptığını, daha önceki en düşük maaş olan 2 bin 650 TL üzerinden ciddi bir maaş zammı önerildiği şeklinde kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığı iddia ediliyor.

Belediyede %20’den başlayarak %100 dilimlere varan çalışan işçilerin olduğu dile getirilen eleştirilerde, “Sadece 20-30 işçinin çalıştığı en düşük dilimdeki işçilere verilen zamlar konuşulursa bu adil olmaz. İşçilerin en yoğun olduğu dilim %30-%40 ve %50 ‘de olan işçiler. Burada 350’ye yakın işçi çalışıyor. Bu işçilere önerilen rakam 250-300 TL arasında. Devletimiz bile en son belirlenen asgari ücrette 500 TL zam yaptı. Bu yaklaşık %21’ün üstünde. 3 yıldır yaşanan bir hak kaybı var.” söylemleri yükselmeye başlandı.

İşçiler, 3 yıldır asgari ücrete  %14, %26 ve son olarak %21,5 zam uygulanırken, taşeron işçilerin maaşları her geçen gün eridi. 3 yılda işçiler asgari ücrete göre %37 kayıp yaşadı. Personelinin yaklaşık 3'te 2'si taşeron işçilerden oluşan İnegöl Belediyesi'nde bu durumun üzerine Haziran ayında yapılacak sözleşmeye ilişkin çalışanlar beklenti içerisine girdi. Bizler Belediye Başkanımız Alper Taban’ın bizi ne kadar önemsediğini görmek istiyoruz” dediler.

ZAM DA YOK GERİYE DÖNÜK HAKTA

Görüşmede İnegöl Belediyesi’nin sosyal haklarda iyileştirme yapmayı reddettiği, ayrıca Haziran ayından bu yana yapılmayan sözleşmede işçilerin hakkı olan 6 aylık geriye dönük hakları da vermek istemedikleri öğrenildi.

“ÇALIŞANLAR KARALADI” İDDİASI!

Görüşme sonrası basına yansıyan TİS anlaşmazlığı hakkındaki haberlere karşı farklı haber platformlarında İnegöl Belediyesi çalışanlarının 3500 TL ile 4750 TL arasındaki rakamları kabul etmedikleri, bu paraları beğenmedikleri şeklinde çıkan haberler ise çalışanları rahatsız etti.

AGİ, YOL, YEMEK ÇIKINCA ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA KALIYOR

Çalışanlar şuanda mevcutta ortalama 3 bin 50 TL gibi maaşlar alındığını, bunun içerisinde AGİ ve yemek dahil tüm sosyal hakların dahil olduğunu dile getirdi. Bu eklentiler çıktığında maaşların asgari ücretin altında kaldığı, yemek parası ve AGİ ile maaşların şişirilmiş gibi gösterildiğini savundular.

İnegöl Belediyesinde şuanda işçi sendikasının grev başvurusu için İşkur’a dilekçe vermeye hazırlandığı, kısa sürede çalışanların önüne grev için sandık konulacağı öğrenildi.

ALPER TABAN NE DEDİ?

Bu arada İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban bütçesel dengeleri esas aldıklarını açıkladı. Başkan Tban, “Bütçemiz ortada, maaşını ödeyemeyeceğimiz zamları veremeyiz. Biz burada İnegöl’ün haklarını savunmakla, emanet edilene sahip çıkmakla sorumluyuz. İşçiler arasında büyük bir adaletsizlik var. Aynı işi yapan iki işçi arasında ciddi bir maaş dengesizliği var. Bizler işçiler arasında bir denge de koymak zorundayız. Gönül ister ki 6-7 bin TL maaş verelim. Ama bu şu an için mümkün değil. Bizler yaptığımız tekliflere karşılık her yıl enflasyon rakamlarına göre iyileştirme de yapacağız. Burada art niyetli bazı kişiler var. Gönül ister ki sözleşme kabul edilsin. Tabi çalışan arkadaşlarımızın kanunen grev hakkı var. Aynı şekilde bizlerinde kanunen hakları var. Önümüzdeki süreçte neler olacağını hep birlikte göreceğiz. Biz sendikanın teklifimizi neden kabul etmediğini anlayamıyoruz.“ dedi.

Bu arada işçilerin grev kararı alması durumunda, yapılan görüşmelerin yeniden sonuçsuz kalması halinde devreye hakem heyetinin girmesi durumunda, belediye yönetiminin önerdiği zamları aşağıya çekebileceği de öğrenildi.

AK PARTİ’YE DE GİTMİŞLER

Bu arada işçi sendikasının AK Parti yönetimini ziyaret ettiği , İlçe Yönetimi ve Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel’e taleplerini ilettikleri de öğrenildi. Yapılan görüşmelerde çözüm alamayan işçiler ise mücadelesini sürdürmekle kararlı.

ŞİMDİ NE OLACAK ?

İstediklerini bulamayan işçiler son hamle olarak grev seçeneğini gündeme aldı. Edinilen bilgiye göre Hak-İş sendikasının Bursa yönetiminin genel merkezden grev izin talebinde bulundu. Eğer federasyondan izin alınırsa, işçiler sandık kuracak ve grev isteyip istemedikleri sorulacak. Grev kararı çıkarsa kademeli olarak iş yavaşlatma eylemleri başlayacak.

Grev sürecinde yasal olarak taraflar yeni teklif sunabilecekler. Eğer grev sürecinde yeniden taraflar anlaşamazsa konu hakem heyetine taşınacak. Niha-i kararı hakem heyeti verecek. Hakem heyetinin belirleyeceği zam oranı yeni toplu sözleşmeleri geçerli olana kadar esas sayılacak.

Editör: TE Bilişim