Bursa genelinde eşi

Bursa genelinde eşi benzeri olmadığı ileri sürülen bir projeye İnegöl'de faaliyet gösteren İshakpaşa İlköğretim Okulu imza attı. Gürültü kirliliğinin önüne geçmek isteyen İshakpaşa İlköğretim Okulu'nda, sesli zil sistemi tarihe karışarak, ışıklı uyarıcı sistemi hayata geçirildi.

Dün saat 10.00'da okulun çok amaçlı salonunda düzenlenen törenle, ışıklı uyarıcı sistemi protokol üyelerine tanıtıldı.

İnegöl'de ışıklı uyarıcı sisteminin öncüsü olan İshakpaşa İlköğretim Okulunda düzenlenen törene Kaymakam Aziz İnci, Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, Milli Eğitim Şube Müdürü Özer Yılmaz, bazı okul müdürleri ile öğretmenler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan İshakpaşa İlköğretim Okulu Müdürü Serhat Özdemir, "Bu güne kadar olduğu gibi hep ilklere imza atan İshakpaşa İlköğretim Okulunun, bugünde yine bir ilke imza attığını belirterek, "Yaptığımız araştırmalara göre ilçemizde, ilimizde ve hatta yurt genelinde böyle bir uygulamanın olmadığını gördük. Var olan okullardaki sistem de bizim uyguladığımız sistemden tamamen farklı. Arkadaşlarla yapmış olduğumuz değerlendirme ve araştırmalar sonunda, böyle bir uygulamaya geçmemizin, çevremizdeki okullara ve kurumlara örnek olması açısından İshakpaşa İlköğretim Okuluna yakışacağını düşündük ve bugün sizlerinde şahit olacağınız bu törenle İshakpaşa İlköğretim Okulu olarak 'Zilsiz Eğitime' geçmiş bulunuyoruz. Okulumuza ve tüm Milli Eğitim camiasına hayırlı olsun. Neden böyle bir uygulamaya geçme ihtiyacım hissettik? Öğrencilerimize, başka bir uyarıcıya gerek kalmadan, okula ders yapmak için geldiklerini ve belirli zaman aralıkları ile derse girmeleri ve belli bir süre için dinlenmek amaçlı dışarı çıkmaları gerektiği bilincini ve sorumluluğunu kazandırmak. Öğrencilerimiz okula gelme amaçlarının akademik başarı ve sosyal davranışlar yönünden iyi alışkanlıklar kazanacakları bir yer olduğunun bilincine varmalarını ve bu bilinci kendiliklerinden yapmalarını sağlamak için böyle bir uygulamanın öğrencilerimiz için sorumluluk kazanma ve iyi davranışlara sahip olma yönünden faydalı olacağına inandık. Çünkü, şartlanmış bir şekilde belirli bir uyarıcı ile yapmaktansa isteyerek ve kendiliklerinden yapacakları görev ve davranışların daha uygun, kalıcı, gelişimleri ve kendine güvenleri açısından daha iyi olacağını düşündük. Bir zorlamaya veya emre gerek kalmadan yapılacak iş ve görevlerden daha iyi sonuçlar elde edinileceğine inanarak, böyle bir uygulamayı başlatmayı uygun bulduk. İnşallah yanılmamışızdır. Düşünceyle davranışı başlatamıyorsak, davranışlarla düşüncemizi değiştirebiliriz, ilkesinden yola çıkarak iyi davranışları sık sık tekrar ederek, düşüncelerimizin gelişmesine ve olumlu yönde değişmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz" dedi.

AMACIMIZ HER TÜRLÜ UYARICILARI KALDIRMAK

Bu projenin ileriye dönük amacının her türlü uyarıcıları tamamen kaldırıp, derse giriş çıkışların kazanılacak davranışlarla kendiliğinden uygulanmasını sağlamak olduğuna dikkat çeken Müdür Özdemir, "Uygulamada bir sıkıntı olmazsa, ileri ki aşamalarda bu sistemi de kaldırıp giriş-çıkışlar tamamen uyarıcısız yapılacak. Yapacağımız uygulamanın öncelikle öğrencilerimize, okulumuza ve çevremize hayırlı olmasını diliyorum. Bildiğiniz gibi okulumuz ilçemizin en merkezi okuludur. Okulumuz, işyerlerinin, meskenlerin ve trafiğin en yoğun olduğu bir bölgede bulunmaktadır. Böyle olunca da öğrencilerimize giriş-çıkış saatlerini duyurabilmemiz için bütün okullarımızda olduğu gibi biz de zil kullanmak durumundaydık. Öğrencilerimize bu duyuruyu tam olarak yapabilmemiz için zil seslerinin yüksek çıktığı zamanlar olmaktadır. Çünkü, okulumuz öğrencisinin kalabalık olması, tam trafiğin yoğun olduğu bir bölgede olması, zil sesinin duyulmasını engellemekte idi. Böyle olunca yüksek çıkan zil sesiyle ister istemez çevremizdeki insanların rahatsız olmasına sebep oluyorduk. Yapacağımız bu yeni uygulama ile çevremize verdiğimiz bu rahatsızlığı da ortadan kaldırmış olduk" diye konuştu.

IŞIKLI SİSTEM

Zilsiz sistemi ile alakalı bilgi veren Özdemir, "Bütün dersliklerimizde, koridorlarda, öğretmenler odasında ve bahçenin değişik bölümlerinde öğretmenlerin ve öğrencilerin rahatlıkla görebilecekleri ekranlar yerleştirildi. Bu ekranların yüzeylerine okulumuzun logosunu işlettik. Ekranların içine üç renkli ledler yerleştirildi. Bu renkler mavi, kırmızı ve yeşilden oluşmaktadır. Mavi ışık yandığı zaman dersliklere giriş yapılacak. Yani derse hazırlık olacak. Kırmızı ışık yandığı zaman da ders başlayacak. Yeşil ışık yanınca da teneffüse çıkılacak. Öğretmen ve öğrencilerimize sistem hakkında gerekli açıklamalar yapılmıştır. Işıkların yanma süresi renklere göre değişmektedir. Kırmızı renk, ders saati süresi kadar yani 40 dakika yanacaktır. Yeşil renk, teneffüs süresi kadar yani 7 dakika yanık kalacaktır. Mavi renk ise, dersliklere girecek kadar yani 3 dakikalık bir süre yanacaktır. Tabii ki, her yapılan proje ve işin birde maliyeti vardır. Bu projenin de maliyeti yaklaşık 8 bin Türk Lirasıdır. Bu maliyetin büyük bir bölümü değerli velilerimiz ve esnafımız tarafından karşılanmıştır. Her konuda olduğu gibi bu konuda da yardım ve desteklerini esirgemeyen velilerimize ve esnafımıza sonsuz teşekkürler ediyoruz. Okulumuzdaki pek çok projede büyük katkısı olan, bu projenin hazırlanmasında, uygulamaya konulmasında ve her aşamasında büyük emeği olan okulumuz müdür yardımcısı Süleyman Demir'e ve emeği geçen tüm arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Yine bu programın uygulamaya konulmasında tabii ki en önemli boyutlarından biri de işin maddi boyutudur. Maddi yönden de sistemin uygulanmasında desteği olan velilerimize, kurum ve kuruluşlara da çok teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk ise, bu projenin diğer okullara da örnek olmasını dileyerek, "İshakpaşa İlköğretim okulu İnegöl'ümüzün en köklü okullarından biridir. Okulumuz 2002 yılında yeni binasında eğitime başladı. İlçemizde ses getirecek çalışmalar, etkinlikler ve başarılar ortaya koydular. Yeni bir projeyi hayata geçiren Okul müdürümüze teşekkür ediyorum" dedi.

İNCİ'DEN OKULLARA ZİL SESİ UYARISI

Kaymakam Aziz İnci’de, yeni projenin hayırlı olmasını dileyerek, "Meslek hayatımın önemli bir kısmı turizm bölgesinde geçti. Benzer uygulamaları önceden çalıştığım bölgedeki okullarda da yapmıştık. Yeni yaşam biçimimizin, teknolojiyle çok iç içe olmamızın bize getirdiği, hatta dayattığı bir çevresel rahatsızlık var. Yani bilgisayarlardan, elektronik cihazlardan aldığımız radyasyonları saymıyorum. Gözle görülen zararlar var. Dünyada çevre kirliliği sorunu var. Çevre kirliliği dendiğinde aklımıza hemen fabrikalardan çıkan gazlar, kimyasallar geliyor. Ama gürültü kirliliği o kadar konuşulmuyor. Tüm bu kirlilik faktörlerinin içerisinde aslında gürültü kirliliği de çok önemlidir. Bu kirlilik hayatımızı o kadar çok etkiliyor ki, uzmanlar belli bir desibel üzerindeki gürültünün insanın ruh sağlığını bozduğunu ifade ediyorlar. Dolayısıyla tüm bu kirlilik faktörlerinin etkisi altında, bu gün yaşamımız yeniden gözden geçirmek, çevreye daha duyarlı projeler geliştirmek zorundayız. Bu konuda idareciler olarak biz daha duyarlı olacağız. Umuyorum, bu proje eğer eksikliği varsa tartışılarak geliştirilir. Başarılı olur. Bu projenin iyi bir örnek teşkil ettiği kanısındayım. Bu elektronik cihazlarla yapılan uyarılar, aslında çoğu gereksiz. Çünkü, bu gün başka cihazlar var onlardan yararlanabiliriz. Kurumlarımızda da insanları rahatsız etmeyecek, özellikle volümün yüksek tutulmayacağı şekilde ayarlanmalıdır. Bu yeni sisteme öğrencilerin kısa sürede adapte olacağını düşünüyorum" diyerek, sesli ziller kullanmaya devam eden okullara da zil sesleri konusunda, kültürümüze ait zil seslerinin kullanılması yönünde de tavsiyede bulundu.

Konuşmaların ardından sınıflar, okul koridorları ve bahçede bulunan ışıklı zil sistemi denenerek incelendi.

Editör: TE Bilişim