Üniversitelerin çeşi

Üniversitelerin çeşitli branşlarından mezun olmalarına rağmen, kendi branşlarında iş bulamayıp işsiz kalan gençler, forklift, kepçe ve vinç gibi iş makinesi operatörlüğüne rağbet etmeye başladılar.  Kursa giderek, herhangi bir iş makinesini kullanma sertifikasına sahip olan diplomalı işsiz gençler, hemen iş bulabiliyor. İşsiz gençler, ayda bin liraya iş imkanı için iş makinesi operatörlük belgesi veren kurslara akın ediyor.

Üniversiteden mezun olan gençler, kendi bölümleriyle alakalı iş bulamayınca iş makinesi sektörüne yöneldi. Operatör olmak için ehliyet kurslarına başvuran gençler, ehliyeti almadan iş sahibi oluyor. Sürücü Kursları'nın açtığı iş makineleri kurslarını bitirenler, hemen çalışmaya başlıyor. Üniversitede tasarım okuyan Taner Güler, kendi alanında iş bulamadığı için çeşitli çareler aradığını söyledi.

Bir arkadaşının tavsiyesi üzerine forklift kursuna gittiğini dile getiren Güler, gittiği kurs yetkililerinin bir firmayla yaptığı işbirliği sonucu, daha belgesini almadan iş sahibi olduğunu belirtti. Forklift kullanma belgesini aldıktan hemen sonra işe yerleştiğini ifade eden Güler, ''Tasarım üzerine eğitim gördüm ancak uzun süre iş bulamayınca, forklift kullanmayı öğrenerek hemen iş sahibi oldum. 3 haftalık kursun sonucu iş buldum'' dedi.

Sürücü ve iş makineleri ile ilgili eğitim veren Sürücü Kursları'nın yetkilileri ise, son iki yıldır iş makineleri kurslarına büyük ilgi olduğunu belirtiyorlar. İş makineleri kullanımı ile ilgili Türkiye'de önemli bir açık olduğunu dile getiren yetkililer, kurumlarında 10'un üzerinde çeşitli iş makinesinin eğitimini verdiklerini, bunun hem iş arayanlar hem de firmalar tarafından ilgiyle karşılandığını kaydediyorlar.

Sürücü Kursu yetkilileri, kurs ücretlerinin 350 TL'den başlayıp bin TL'ye kadar ulaştığını, belge alanların büyük çoğunluğunun da kısa sürede iş bulabildiğini anlatarak, ''Belgeli iş makinesi kullanıcıları kullandıkları makineye göre asgari ücret ile bin TL arasında ücret alıyor. Bu da gençler için önemli bir fırsat'' diyerek, herhangi bir iş makinesi operatörü olan gençlerin işsiz kalmalarının söz konusu olmadığını söylediler.

Kurs süresinin 3 hafta ile 1.5 ay arasında değiştiğini söyleyen yetkililer, iş makineleri ile ilgili kursun üniversite mezunları tarafından büyük ilgi gördüğünü, bu kursları verirken bazı firmalarla iş birliği içinde olduklarını, gelen talepler doğrultusunda kursu bitirenlerle firmaları bir araya getirdiklerini, bazı kursiyerlerin daha mezun olmadan iş bulabildiklerini ifade ettiler.

Editör: TE Bilişim