İstanbul’da ya

İstanbul’da yaşayan İnegöllüler tarafından kurulan, kurulduğu günden beri hafta sonları düzenlenen ve İnegöllü tanınmış simaları buluşturan Simitli Pazar Kahvaltıları ile sık sık gündeme gelen  İstanbul İnegöllüler Dayanışma Derneği (İNEDAD) tarafından, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen  Simitli Pazar Kahvaltısının konusu Çitli Maden Suyu oldu. Kahvaltıya katılanlara, İnegöl Belediyesince Çitli maden suyu ile Çıbrıka ikram edilmesi, büyük sürpriz oldu.

1867 yılında  Türkiye'nin ilk Yap-İşlet-Devret modelinin uygulandığı Çitli Maden Suyu'nu anlatmak üzere konuk edilen Osmanlı Arşivleri Uzmanı Sinan Çuluk’un yanı sıra onur konuğu olarak davet edilen ancak mazeretinden dolayı katılamayan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yerine Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Şen ile Belediye Meclis Üyesi ve Kent Müzesi Koordinatörü Nedim Bayram birlikte katıldılar.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İNEDAD Başkan Yardımcısı Nusret Erdoğan, her hafta değişik konukları Pazar Kahvaltısı ile bir araya getirdiklerini ifade ederek, misafirlerine “hoş geldiniz” dedi.

İnegöl’ün anlatıldığı 11 dakikalık tanıtım CD’sinin seyredilmesi ile başlanan Simitli Pazar Kahvaltısında, Osmanlı Arşivleri Uzmanı Sinan Çuluk, tarihi belgelerle Çitli Maden Suyu konusunu detaylı şekilde anlattı.

İstanbul’da yaşayan çok sayıda İnegöllünün de katıldığı kahvaltıda konuşan İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Şen ise, böyle bir organizeyi başarılı bir şekilde yürüttükleri için İNEDAD yöneticilerine teşekkür ederek, İnegöl’de belediye tarafından yapılan ve yapılmakta olan projeler hakkında bilgiler verdi. İnegöl’ün, Belediye Başkanı  Alinur Aktaş döneminde çok ciddi bir ivme kazandığını ifade eden Yusuf Şen, İnegöl insanının nerde olursa olsun bir bütün olduğunu, bu insanların İnegöl’e olan gönül bağlılığını ve desteklerini esirgemediklerini belirtti.

Belediye Meclis Üyesi ve Kent Müzesi Koordinatörü Nedim Bayram ise, İnegöl Kent Müzesi’nin oluşum sürecini ve şu anda ülke çapında ulaştığı üne vurgu yaptı. İnegöl Kent Müzesi’nin, İnegöllülerin ortak eseri olduğunun altını çizen Bayram, bu projeyi hayata geçiren Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a herkesin minnet duyduğunu söyledi.

1800’lü yılların sonlarında ve 1900’lü yılların başlarında Çitli’deki tesislerde üretilen ve öküz arabalarıyla Bursa’ya, buradan trenle Mudanya’ya ve oradan da vapurla İstanbul’a nakledilen ve Osmanlı Sarayında şifa niyetiyle tüketilen Çitli Maden Suyu ile ilgili bir kitabın, Sinan Çuluk tarafından yakında piyasaya sürüleceği bilgisinin verildiği kahvaltıda, İnegöl Belediyesi tarafından bir de sürpriz yapıldı.

Kahvaltıya katılan İnegöllülere, Çitli Köyündeki kaynağından pet şişelere doldurulmuş ve özel olarak etiketlenmiş Çitli Maden suyu ile kekik türlerinden olup sadece İnegöl’de yetişen bir baharat çeşidi olan Çıbrıka ikram edildi.

Kahvaltı sonrası, İNEDAD yetkilileri tarafından onur konuklarına plaket takdim edildi.

Editör: TE Bilişim