İnegöl Ticaret ve S

 

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ve Türk Dış Ticaret Vakfı işbirliği ile ‘Dış ticaret Uzmanlığı Eğitim Programı’nın startı verildi.

Fabrikaların Dış Ticaret bölümünde görev yapan 30 kişiye program kapsamında, hafta sonları Cumartesi ve Pazar olmak üzere 8 hafta boyunca dış ticaret hakkında A’dan Z’ye eğitim uygulanacak.

Türk Dış Ticaret Vakfı’nda görevli uzman eğitimciler nezaretinde eğitimlere katılan kursiyerlere 8 haftalık program sonunda Uzmanlık Sertifikaları verilecek.

Geçtiğimiz Cumartesi günü saat 09.30’da startı verilen programa, Türk Dış Ticaret Vakfı Eğitim Koordinatörü Enerjin Çakır ile 30 dış ticaret sorumlusu katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan Türk Dış Ticaret Vakfı Eğitim Koordinatörü Enerjin Çakır, ülkede 1980 yılında ihracata dayalı kalkınma stratejisini benimsemiş ve bugün gelinin noktada dış ticaretin tümünün kalkınmada odak noktası haline geldiğini belirterek, “On binlerce firmamızın uzun soluklu çabaları ve gayretleriyle 200 milyar Doları aşan Türk Dış Ticaret olgusu her geçen gün gelişen tekniklerle yaygınlaşmakta, buda tüm sektörlerde eğitimli eleman ihtiyacını artırmaktadır. ‘Dış Ticaret Uzmanlığı Eğitim Programı’ adı altında düzenlenen ve dış ticaret ile ilgili tüm temel bilgilerin, uygulama ağırlıklı olarak verildiği bu programda, ithalat ve ihracat ile ilgili her türlü bilgiye yer verilmektedir. Eğitim Ankara merkezli olup, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Konya, Bursa ve Gebze’de düzenlenmektedir. Yoğun çabalarımız sonucunda İTSO işbirliği ile ithalat ve ihracatı güçlendirmek, firmalara yeni ufuklar açmak ve firma yöneticilerinin dış ticaret departmanlarını kontrol etme yeteneklerini güçlendirmek amacı ile bu eğitimi İnegöl’e taşıdık. 65 saat olarak verilen bu eğitimimizin programı dış ticaretteki yeni yönelimler ve gelişmeler çerçevesinde planlanmıştır” dedi.

Dış Ticaretin, dünyada ve Türkiye’de süratle genişlediğine dikkat çeken Çakır, “Ticaret hacmi dünyada 13 trilyon Dolara, Türkiye’de 300 ise milyar Dolara ulaşmıştır. Ülkemizde yüz bine yakın firma ihracat ve ithalat yapmaktadır. Bu hızlı gelişim, firmalarımızın yetişmiş eleman ihtiyacını büyük oranlarda artırmaktadır. Dolayısıyla dış ticaret sektörüne, eğitilmiş eleman kazandırılması öncelikli bir konu haline gelmiştir. Sürekli bir gelişim içinde olan bu sektörel eğitim, İnegöl’de dış ticaret departmanı olan yada oluşturmak isteyen firmalara yeni ufuklar açacak. Kendini geliştirmek isteyen gençlerimize ise yeni imkanlar ve yeni bir meslek edinebilme şansı tanıyacaktır” diye konuştu.

Konuşmanın ardından eğitim programı, Türk Dış Ticaret Vakfı ve Dünya Türk İşadamları Vakfı Genel Koordinatörü Ömer Berki’nin ‘Girişimcilik’ konusuyla start aldı.

Girişimciliğin, risk alma ve yenilik yapma şeklinde değerlendirilebileceğine dikkat çeken Berki, Girişimcilik Teorisi’nin, yeni bir mal veya hizmet üretimi, yeni bir üretim metodu geliştirilmesi, yeni bir pazar oluşturulması, yeni bir hammadde bulunması, sanayinin yeniden yapılandırılmasından geçtiğini kaydetti.

TÜRKİYE’NİN DIŞTİCARETİ

Türkiye’nin dış ticareti hakkında TÜİK’ten aldığı bilgilere dayanarak bir takım açıklamalarda bulunan Berki, 1980 yılında ülkenin ihracat rakamının 2,9 milyar Dolar, ithalatının  ise 7,9 milyar Dolar olduğunu, 1994 yılında yaşanan içsel krizde ise ihracatın 18,1 milyar Dolar, ithalatın ise 23,3 milyar Dolar olduğunu bildirerek, 2008 yılında 132 milyar Dolar olan ihracatının ve 202 milyar Dolar olan ithalatının, 2009 yılında yaşanan global krizle, ihracatın 102 milyar Dolara, ithalatın ise 140 milyar Dolara düştüğünün altını çizdi. 1980 yılında Türkiye’nin Dünya ticaretindeki payının yüzde 0,15 olduğuna dikkat çeken Berki, 2009 yılında bu oranın 0,80’e çıktığını belirterek, 2009 yılında global krizin bu oranı etkilemediğini gözler önüne serdi.

 

Editör: TE Bilişim