İnegöl Kömürcüler Odası Başkanı Ziya Turan, yasak olmasına rağmen farklı yollarla İnegöl’e sokulan Tunçbilek kömürünün bu yıl da aynı yollarla sokulmaya çalışılacağını belirterek yetkililere uyarılarda bulundu.

BU SENE ZAM YOK

İnegöl Odun ve Kömürcüler Derneği Başkanı Ziya Turan yaptığı açıklamada, kömür fiyatlarına herhangi bir zam olmadığını, geçen seneyle aynı olduğu söyledi.  Turan, “Hakiki Soma Kısrakdere kömürü bin 100 lira, ithal kömür ise bin 400 TL. Fiyatlar geçen seneyle aynı. Geçtiğimiz yıl dolardaki dalgalanma nedeniyle fiyat istikrarı yoktu. Bu sene ise, dolarda herhangi bir oynama olmadığı için şuan fiyatlar sabit. Vatandaşlarımıza da bazı uyarılarda bulunmak istiyorum; vatandaşlarımız alırken soma kömürü diyerek, inanmasınlar. Devletin mührünün olduğu kömürlere inansınlar. Diğerlerine inanmasınlar. Vatandaşlarımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığının izni olan kömürleri kullansınlar. Her kömür ithal değildir. İçine değişik kömürlerde konuluyor. Fiyatlar düşük gösteriliyor. Kesinlik o fiyatlara, o kömürler verilmez. Vatandaşlarımıza kaliteli ve markalı kömürleri almalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

ÇOCUKLARIMIZIN TEMİZ HAVAYA İHTİYACI VAR

Turan, “Yerli kömürümüzün kalorisi 4500-5000 arasındadır. Kükürt oranı 1,5’tur. Bu Türkiye genelindeki en güzel kükürt oranına sahip olan kömürdür. Tunçbilek kömüründe kömür oranı yüksek, bunu engelleyemedik, üzerine gidiyoruz. İnegöl’de hava kirliliğimiz çok. Belediyeden, Jandarmadan, polisten Tunçbilek yolunu kontrole alıp birkaç arabayı bağlamalarını istiyoruz. Bu şekilde kaçağı ve haksızlığı önlemiş oluruz. Yetkilileri uyarıyoruz ama ne yazık ki yıllardır bunu söylememize rağmen kaçak kömür yine İnegöl’e giriyor ve havamızı kirletiyor. Fiyatların yarı yarıya fark etmesi vatandaşı cazip ediyor. Benim gibi esnafa Tunçbilek kömürü yasak ama ne yazık ki fabrikaya, işyerine veya evine bir şekilde getiriyorlar. Tunçbilek, Tavşanlı ve Domaniç’ten İnegöl’e kömür getirenler rahat rahat bunu yakıyorlar. Önlememiz lazım, İnegöl bizim, çocuklarımızın temiz havaya ihtiyacı var. Bir şekilde önlememiz lazım. Yetkilileri yine uyarıyoruz, seçim için değil gelecek için İnegöl bize lazım” diye konuştu.

SATIŞLAR AZALDI

Kaçak kömür nedeniyle satışlarının da azaldığını belirten Başkan Turan, vatandaşların artık eskisi kadar tonajla kömür alamadığını ifade ederek, “Vatandaşlar artık 500-750 kilo kadar alabiliyorlar. Şuana kadar bir kıpırtı da yok. En fazla 5-6 kişiye kömür verebildik. Onlar da yıllardır alışkanlığı olan, kışlığını kıyıya koyan vatandaşlarımızdır. Burada ekseri kar yağmadan kimse kömüre, oduna bakmıyor” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim