Başbakan Binali Yıldırım'ın Bakanlar Kurulu'nda müjdesini verdiği Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İmar Barışı yasasıyla İnegöl’de kayıt dışında olan yaklaşık 6 bin kaçak yapı kayıt altına alınacak. Kayıt dışı olması nedeniyle altyapıyla ilgili birçok sorun yaşayan vatandaşlar, imar barışı sayesinde sorunlarının ortadan kalkacak olmasına seviniyor.

İNEGÖL’DE 40 BİN BİNA VAR

Son yıllarda İnegöl’de yapılaşmanın artmasıyla konut ve işyeri sayılarında da artış oldu. 2000’li yılların başında İnegöl’de kayıtlı yaklaşık 15 bin ile 45 bin civarında bağımsız yapı bulunurken, 2018 yılında bu sayı yüzde 150’ye yakın arttı. Şuan İnegöl’de kırsal mahalleler haricinde 25 merkez mahallede yaklaşık 40 bin bina ve 120 bine yakın bağımsız birim bulunuyor. Bu binaların ise 6 bine yakını ve 16 bine bağımsız birim ise kayıt dışı. İnegöl’de en fazla kayıt dışı binalar ise Huzur ve Akhisar Mahalleleri ile eski Sırnaz yolu olarak tabir edilen bölgede yer alıyor.

31 ARALIK 2017'DEN ÖNCE…

TBMM Genel Kurulunda, imar barışı düzenlemesini içeren kanun tasarısı yasalaştı. Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız; ruhsata, eklerine, imar mevzuatına aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017'den önce inşa edilen yapılar için Yapı Kayıt Belgesi verilebilecek. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınan yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek. Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden inşa edilmesine veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak. Yapının ve arsasının mülkiyet durumu, Yapı Kayıt Sistemi'ne yapı sahibinin beyanına göre kaydedilecek.

İMAR BARIŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017'den önce yapılan konut ya da işyerleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne başvurulacak. Kayıt belgesi evlerde tapu gibi bir hüviyet oluşturacak. Başvuruda binaya ait kaç daire olduğu, metrekaresi, yüzölçümü gibi ayrıntılar paylaşılacak. Başvuru tarihi bu yılın sonunda bitecek, hükümet gelen taleplere göre bu süreyi bir yıl daha uzatabilecek. İmar Barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılabilecek. Yenileme ya da yıkım istenirse belediye mevcut imarı uygulayacak. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösterecek. Ancak yüzde 3'ün tek tip olarak uygulanması öngörülüyor. Vatandaş her bir dairesini bağımsız birim olarak tanımlayabilecek. İhtilaflı yapılar için hazırlanan bu çalışmada usulsüz uygulamalara izin verilmeyecek. Başlangıç tarihi 31 Aralık 2017 olacak. İmar çalışması gündeme gelir gelmez kaçak inşaat yapanlar barıştan yararlanamayacak.

MAHALLENİN YÜZDE 70’İ KAÇAK

İmar barışı yasasının çıkmasına mahalle olarak sevindiklerini belirten Akhisar Mahallesi Muhtarı Metin Kelebek, “Akhisar Mahallemizde bulunan binaların tamamının yüzde 60-70’i kaçak yapı. Geçmiş dönemlerde Meriç Yapı Kooperatifi 2 bin 400 civarında arsa üretti. Kaçak yapı bu arsalardan kaynaklanıyor. 2006 yılına kadar yapılan binaların tamamı 3 kat olarak yapıldı. 2006 yılından sonra yapılan binalar, mahalle olduğumuz için belediye iznine tabi olduğundan dolayı kaçak yapı değil. Geçmişte yapılan binalarda vatandaşlar ilk katını yapmış. Akabinde elektrik, su aboneliklerini almış. Üstteki iki katı kaba inşaat olarak duruyordu. Biz mahalle olduktan sonra kaçak yapı oldukları için abonelik alamadılar. Sebebi de oturma ruhsatı olmayışıdır. İmar barışının çıkması bu vatandaşların tamamını rahatlayacak. Hem vatandaşlara hem de devlete ekonomik anlamda katkısı olacak. Ayrıca vatandaşlara kullanım anlamında da faydası olacak. Çünkü insanlar bu binaları zamanında yaptı. Üç katlı binaların iki katı atıl vaziyette duruyordu. Kaçak yapı olduğu için çivi dahi çakamıyordu. Binayı tamamlasa dahi elektrik ve su aboneliklerini alamıyordu. Vatandaş bundan mustaripti. İnşallah bu yasayla birlikte bu sorunlar çözülmüş olacak” dedi.

KAT İRTİFAKI ARTTIRILMALI

Mahallenin bazı bölgelerinde kat irtifakının 2 kat olduğunu ifade eden Kelebek, “Bizler mahalle sakinleri olarak bu durumdan mustaribiz. Biz 2 kat olan kat irtifakının 3 kata çıkarılmasını İnegöl Belediyesinden ve ilgili kurumlardan bekliyoruz. Vatandaşımız bu konuda da büyük mağduriyeti var. Mevki olarak Çayır bölgesi diye tabir ettiğimiz alanda 400 metrekarelik arsalar var. Bu arsalara şuan 2 kat izin veriliyor. Vatandaş 4 daire ancak yapabiliyor. Yeni çıkan imar yasasında da 4 daireli olan yerde 1 dairenin otoparka çevrilmesi isteniyor. Bu nedenle oturulabilir daire sayısı 3’e düşüyor. Vatandaşında bu nedenle zarar ediyor. Müteahhitlerde para kazanamadığı için bu bölgeye girmiyor. Huzur Mahallesiyle birlikte Akhisar Mahallemizdeki kat irtifakının arttırılarak 3’e çıkarılması gerekiyor” diye konuştu.

YÜZDE 90’I KAÇAK YAPI

Kaçak yapıların yasa ile birlikte kayıt altına alınacağını belirten Huzur Mahallesi Muhtarı Mehmet Salih Dayan ise, “Bizim mahallemizde bulunan binaların yüzde 85-90’ı kaçak yapı. Bu yasa bizleri mutlu etti. Başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu yasa sayesinde mahallemizde kaçak yapılar kayıt altına alınacak. Elektrik ve su gibi temel ihtiyaçlar için abonelik alamayan vatandaşlarımız bu yasa sayesinde binalarını kayıt altına alarak, aboneliklerini alabilecekler. Vatandaşlarımız bu sayede rahat edecek” dedi.

Editör: TE Bilişim