Festivalin açılışına Kaymakam Ali Akça, AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gürcistan Ankara Büyükelçisi Irakli Koplatadze, Gürcistan Milletvekili Anzor Bolkvadze, AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, AK Parti 24, 25 ve 26. Dönem Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, bazı oda ve dernek başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başlayan programın açış konuşmasını yapan Kafkas Folklor ve Kültür Derneği Başkanı Nedim Sevim, “İlk gecemiz olmak kaydıyla bu akşam ve yarın akşamda folklor gösterileri ile sizlerle birlikte olacağız. Bu mutlu günümüzde bizleri yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

BİZ BİR ATAN YÜREĞİN TEMSİLCİLERİYİZ

AK Parti 26. Dönem Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise, “Kafkas Folklorunun, kültürünün yaşatılmasında çok önem arz eden önemli bir festival başlayacak. Bu festivalin başlamasında emeği geçen tüm arkadaşlarımızı kutluyorum. Bu akşam aramızda Gürcistan Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi, çok değerli dostum burada. İki ülkenin kardeşliğine hizmet ettiğimiz Irakli Koplatadze'ye buradan hoş geldiniz demek istiyorum. Gürcistan'dan gelen diğer misafirlerimiz var, hepsine teşekkür ediyorum. Biz bir atan yüreğin temsilcileriyiz. Türkiye ve Gürcistan inanın birçok nokta da devlet başkanları düzeyinden başlamak üzere, aynı şeyi hissediyor, aynı heyecanı yaşıyor ve iki ülke birbirleri arasında pasaporta ihtiyaç duymaksın, kimlik ile seyahat edebiliyor. Bu bizim kardeşliğimiz en temel göstergesidir. Yaşasın Türkiye, yaşasın Gürcistan. Parlamentoda 7 yıl boyunca, iki ülkenin siyaset, kültür ve spor alanında kardeşliğine katkı koymak için, İsmail Aydın ile birlikte çok mesai harcadık. Gördük ki, iki ülkenin yüreği bir attığında, Kafkasya'da kardeşlik rüzgarı esiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, Türkiye büyürse, Gürcistan'da büyür diyor, Türkiye için dua ediyor ve yürekten destekliyor. Güçlü Gürcistan'ı bizde arzu ediyoruz. 140 yıl önce Gürcistan'dan hicret eden, Sultan Abdulhamit Hanın açtığı kapı ile kendine yeni vatan edinen bizler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan son derece mutluyuz. Türkiye'ye sadık ve bağlıyız. Bu dünyanın sonuna kadar da böyle devam edecek. İnşallah biraz sonra iki ülkenin yerel halk danslarını keyifler izleyeceğiz. Coşkuyla bu salonu doldurduğunuz için tekrar teşekkür ediyorum" diye konuştu.

SİZLERİ ÇOK SEVİYORUZ

Tercüman aracılığıyla bir konuşma yapan Gürcistan Ankara Büyükelçisi Irakli Koplatadze, “Bugün bu mutlu günde, heyecanlı bir akşam yaşayacağımızdan eminim. Bu güzel etkinliğe 5. kez katılmanın onurunu yaşıyorum, ne mutlu bana. Bugün sevginin, dostluğun ve kardeşliğin gerçek bir şenliğini yaşayacağız. Kültürümüzün, geleneklerimizin ve etnik mirasımızı yaşayacağız. Bu yüzden hepinize Gürcü halkının ve Gürcistan hükümetinin selamlarını iletiyorum. Sizleri çok seviyoruz. Bu etkinlik 18 yıldır Gürcistan ve Türkiye'nin dostluğun sembolüdür. Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin kurulmasının 100. yılını kutluyoruz. Ankara'da ki etkinliklerden sonra İnegöl'de buluşmaktan mutluyum” dedi.

İNEGÖLLÜLÜK KİMLİĞİ İLE SEVGİ İÇERİSİNDE YAŞIYORUZ

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ise, “Buradan çok güzel gözüküyorsunuz. Tribünler tamamen dolmuş. Şehrin Belediye Başkanı olarak şunu söylemek istiyorum; şehrimizde tam anlamıyla bir kültür şenliği yaşıyoruz. Gürcistan'da köklerimiz var. Atalarımız oradan geldiler. Tabi bu kültür birliğinin devam etmesi lazım. Dolayısıyla geçmişten bugüne bağlar vardı. Mücadeleler neticesinde, bu güzel tablo ortaya çıktı. İnegöl'de hepimiz bir yerlerden gelmişiz. Bunları İnegöl ortak paydasında buluşturduk ve İnegöllülük kimliği ile sevgi içerisinde yaşıyoruz. Ne kadar şükretsek azdır. Bizlerde 14-21 Temmuz tarihleri arasında bir kültür festivali yaşayacağız. Bugünün keyfini çıkarmak lazım” diye konuştu.

İNEGÖL TÜRKİYE MOZAĞİDİR

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Kafkas derneği başkanımız ve yönetimine teşekkür ediyorum. İl başkanımız ile birlikte sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın icra ettiği başkanlar toplantısındaydık, bizde bu mutlu güne ortak olalım istedik. Bu festival yıllardır devam ediyor. Bu yıl 18. yılı. Eski dernek başkanlarımıza ve emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Her seferinde ifade ediyorum; İnegöl bir Türkiye mozaiğidir. Renkli bir çiçek bahçesidir. Bursa’mızı da, ülkemizi de güzel kılan budur zaten. Şehir merkezine dağılan, 120 yıl önce değerli büyüklerimizin yadigarı olan, o ecdadın torunları tarafından devam ettiriliyor. Bunlar bu ülkenin zenginliği. Geçmişte büyüklerimiz, şimdi de dernek yöneticileri aynı düsturla ilerliyorlar. Kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

İNEGÖL MUHTEŞEM BİR İLÇE

Kaymakamı Ali Akça ise, “Gerçekten muhteşem bir gece oluyor. İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği'nin hazırlamış olduğu program ile oluşturulan performans ile enerjisi ve sinerjisi yüksek bir program oluyor. İlçemiz İnegöl, sadece sahip olduğu ekonomik kültürel veya tabi değerleri ile değil, sahip olduğu tarih değerleri ile değil, aynı zamanda sahip olduğu kültürel değerleri ile de muhteşem bir ilçe. Geçtiğimiz hafta Ertuğrulgazi Derneği'nin Manav ve Yörüklere yönelik programı oldu. Bu akşam da Kafkas kökenli kardeşlerimizin programını izliyoruz. Boşnak kardeşlerimizin programına katılacağız. İnegöl bu zenginlikleri sevgi ve kardeşlik potasında İnegöl mucizesini yaratmıştır. İnegöl bu değerleri ile bölgenin yıldızı olmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından festival başta İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği folklor ekibi olmak üzere Gürcistan’dan gelen Ansamble Giorgoba, Ansamble Çuvana, Ansamble Mareti ve Ansamble Pesvebi ekipleri gösteri yaptı. Folklor ekiplerinin gösterileri, festivale katılan vatandaşlar tarafından büyük beğeniyle izlendi. Festival 7 Temmuz Cumartesi günü Amfi Tiyatroda devam ederken, 8 Temmuz Pazar günü İnegöl’e bağlı Muratbey Mahallesinde düzenlenen final programıyla son buldu.

Editör: TE Bilişim