İşyerinde bir meslek dalında çalıştığını sosyal güvenceyle belgelendirenler, mesleki eğitim merkezlerine başvurmaları halinde doğrudan kalfalık sınavlarına alınacak. Ustalık için ise 5 yıl aynı işi yaptığını sosyal güvencesiyle belgelendirenler sınava girebilecek. Sınavlar, Şubat´tan itibaren başlayacak.

ÖNCE KALFALIK, ARDINDAN USTALIK BELGESİ ALABİLECEKLER

Yapılan yeni düzenlemeyle ilgili Mesleki Eğitim Merkezinden yapılan duyuruda, 22 yaşını doldurmuş ve mesleğinde sigorta girişi bulunanlar, Mesleki Eğitim Müdürlüğüne müracaat ederek Kalfalık sınavlarına girebileceğini belirtildi. Ayrıca duyuruda, 5 yıl mesleğinde sigortası bulunanların müracaatları halinde, önce Kalfalık sınavlarına, bunu başardıktan sonra da ustalık sınavlarına girme haklarının bulunduğu ifade edildi. Mesleğinde sigortası bulunmayanlar 22 yaşını doldurmuş olma şartı ile mesleği ile ilgili bir kursa katıldıklarını ispat etmeleri halinde, Kalfalık Belgesi almak için müracaat edebilirler. Resmi ve özel kursların tamamı geçerli. Sigortası yetersiz olanların katıldıkları kurslar varsa bu kurslar sigorta tamamlamada geçerli.

2 YILLIK USTALIK EĞİTİMİ 1 YILA İNİYOR

Kalfalık Belgesi için sınavlara girdiği tarihte 5 yıldan az sigortalı çalışması bulunanlar, bunu 5 yıla tamamladıkları zaman ustalık sınavlarına girebilirler. Kalfalık Belgesini çıraklık eğitimine devam ederek alanlar 2 yıl sigorta ile Ustalık belgesi için müracaat edebiliyor. Kalfalık Belgesini aldıktan sonra, sigortası olmayanlar, ustalık belgesi için, gelecek yıldan itibaren haftada 1 gün okula gelerek öğretim yılı sonunda Ustalık sınavına girebilir. 2 yıllık Ustalık eğitimi 1 yıla inmiş oluyor. Yeni dönemde çıraklık eğitimi için okula müracaat edenler, 3. yılın sonunda Kalfalık Beceri sınavına, 4. yılın sonunda Ustalık Beceri sınavına giriyor. Ustalık belgesi almak için gereken toplam süre 4 yıl.

DEVLET AYLIK 250 TL KATKI SAĞLIYOR

Şu anda eski kalfalık belgesi olanlar da bu haktan seneye (1 yıl haftada okula 1 gün okula gelerek) yararlanabilir. Yeni dönemde okula çırak kaydı yapılması için işyerinde Usta Öğreticilik belgesi bulunması zorunlu. Yeni dönemde işyeri sorumlusuna çırak çalıştırmaktan dolayı Devlet aylık 250 TL katkı sağlamaktadır. Katkıdan yaralanabilmek için öğrencinin işyerine devam zorunluluğu var. 

Editör: TE Bilişim