İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ve İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren ile birlikte, kanola hasadını incelediler.

FİYATI MEMNUN ETTİ

Sungurpaşa mahallesi girişindeki kanola toplama merkezinde konuşan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Bundan bir ay önce Kanola bitkisinin üretimiyle alakalı haber yapmıştık. Bu günde hasadını yapıyoruz. Hasadı yapılan kanola, Sungurpaşa mahallesi girişindeki noktada toplanıyor. İnegöl de tarım sektörüne farklı alternatif ürünlerle alakalı çalışmamız olmuştu. Bunlardan kanolaydı. Burada bir çiftçimize 10 dönüm kanolu ektirip deneme yapmıştık. Denetiminin neticesinde 4 bin 200 dönüme kadar ekim gerçekleştirildi. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. 10 dönümden 4 bin 200 dönüme yükselmesi bu ürün para kazandırıyor demektir. Bunun 3 bin 500 dönümü Sungurpaşa’da, 700 dönümü Hamzabey de yetişiyor. Dönümünde 300 ila 400 kilogram arasında verimi var. Fiyatına bakılırsa tonu bin 900 lira civarında. Bu ürünün aynı zamanda prim destekleri var. Mutluyuz. Buğday fiyatının neredeyse iki katı. Para kazandıran bir ürün haline geldi. Kanola destekleri eskiden yoktu. Milletvekilimiz Hüseyin Şahin’in girişimleriyle kanolayı bu bölgenin destekleri arasına soktu. Kendisine ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

EKİLİŞ ORANI ARTIYOR

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren ise, “Güzel bir sezonu yaşıyoruz. Git gide ekiliş oranı artmakta. Kanola üretimi sözleşmeli olarak yapılıyor. Fiyat olarak da tonu bin 900 lira. Ayrıca prim ödemeleri de yapılıyor. Bakanlığımız mazot desteklemesi de yapıyor. Çiftçilerimiz gayet memnunlar. Üretimlerimiz artıyor. Ekim oranımız 7 bin dönümü bulacaktır diye düşünüyoruz. Ülkemizin stratejik ürünlerinden birisi oldu” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim