Geçen yıl 700 TL’ye

Geçen yıl 700 TL’ye kadar çıkan kömürün tonu, bu yıl sezona 450 TL’den başladı. İnegöl Odun ve Kömürcüler Derneği Başkanı Ziya Turan yaptığı açıklamada, kömür alacak vatandaşların kömür ihtiyaçlarını şimdiden temin etmelerini istedi.

Yaz aylarında taban yapan kömür fiyatlarının sezona tonu 450 TL’den başladığını, vatandaşların kış ayına hazırlık yaptığı şu günlerde fiyatların uygun olduğunu belirten Odun ve Kömürcüler Derneği Başkanı Ziya Turan, geçen yıl 700 TL’ye kadar tırmanan kömür fiyatlarının gerek doların düşmesi, gerekse talebin azalması nedeniyle 450 TL’ye kadar gerilediğini, kömür fiyatlarının kış sezonunda daha da artacağını düşünerek, vatandaşlara,  bu fırsattan istifade edip kışa hazırlıklarını yapmaları konusunda tavsiyelerde bulundu.

TÜKETİCİLERE UYARI

Vatandaşlara kömür alımlarında bir takım uyarılarda bulunan Turan, kömür alımı yapacak vatandaşların ‘Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi’ olmayan esnaflardan alışveriş yapmamalarını tavsiye etti. Yerli ve kaliteli kömür tercihinde bulunacak tüketicilerin, Soma ve Odaköy torba kömürlerini kullanmalarını Tunçbilek, Keles gibi kükürt oranı yüksek markaları almamalarını öneren Turan, “Tüpgaz bayii, çimento, tuğla, kum, bakkal, market, manav ve benzeri yerlerde perakende kömür satışı yapıldığını duyuyoruz. Söz konusu yerlerde kömür satışı yapmak yasaktır. Yasağa uymayanlar hakkında Belediye Zabıta ekiplerince cezai işlem uygulandığını da hatırlatmak istiyorum” şeklinde konuştu.

DOĞALGAZ TEMİZ AMA ISITMIYOR

Doğalgaz’ın temiz bir ısı kaynağı olduğunu ifade eden Ziya Turan, İnegöl’de ikamet eden bir çok vatandaşın evinde doğalgaz kullandığını, ancak doğalgazın kömür gibi kalorili bir yakacak olmadığını, bu yüzden kömür yaktıkları zamanlardaki gibi ısınamadıklarını ileri sürdüklerini, sadece temiz ve kullanımı kolay bir yakacak olması nedeniyle tercih ettiklerini anlattıklarını söyledi. Turan, bir çok vatandaşın yakacak seçimini doğalgazdan yana kullandığını, bu şekilde kömür satışlarında yüzde 30’lara kadar olan bir azalma meydana geldiğini de kaydetti.

Turan, kış sezonunda tonu 700 TL’lere kadar çıkan kömürün, yaz sezonunda 400 TL’ye kadar düştüğünü bildirerek, vatandaşlardan kömürlerini şimdiden alarak %50’lere varan indirimden yararlanmalarını istedi.

BACA TEMİZLİKLERİNE DİKKAT

Kış sezonunun yaklaştığını, bacaların bir an önce temizlenmesi gerektiğini aksi takdirde, kış sezonunda baca tıkanmaları sonucunda oluşacak baca yangınları ve ayrıca karbonmonoksit gazının yol açtığı zehirlenmelerin yaşanabileceğini bildiren Turan, İnegöl halkının baca temizliği konusunun üzerinde fazla durmadığını belirterek, temizliği yapılmayan bacalarda, kış sezonunda soba ve kaloriferlerin yakılmasıyla birlikte yangın tehlikelerinin yaşanabileceğini, bacanın iyi çekmemesi ile işyerinin veya evin içine sızan karbonmonoksit gazının, insan sağlığını olumsuz etkilediğini ve hatta ölümlere neden olduğunu ifade etti. Baca bağlantısının yanlış yapılması, sobaların yanlış yakılması ve yanlış kullanımı, baca temizliğinin yaptırılmaması, bacalar ile sobaların standartlara uygun olmaması veya yanlış montajdan dolayı özellikle alçak basınçlı havaların sık yaşandığı sonbahar ve kış aylarında, karbon monoksit zehirlenmelerinin artabileceğini ileri süren Turan, “Vatandaşlarımız aynı zamanda kömür alımı yaparken mutlaka kaliteli, yüksek kalorili ve kükürt oranı yüzde 2’nin altında olan kömürleri tercih etmelidirler. Oysa, bazı kişiler 5 TL düşük olan ve içerisinde ne tür maddelerin bulunduğu bilinmeyen kömürleri tercih ediyorlar. Bu tür kömürlerin kullanması hem vatandaşların kendi sağlıkları açısından hem de hava kirliliği açısından zararlıdır. Bazı kaloriferli binalarda ise tüketiciler açık olarak satılan kömürleri tercih ediyorlar. Oysa, açıkta olan nereden geldiği bilinmeyen, hangi özellikleri ihtiva ettiği belli olmayan kömürleri satan veya alan kişilere cezai işlemler uygulanır. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için buna dikkat etmeleri gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim