Baraj ve göletlerin yapılmasının ardından İnegöl’de birçok kuş türüne rastlanmaya başladı. Geçtiğimiz haftalarda pelikanların göçü esnasında mola verdiği baraj ve göletlerimizde bu kez Karabatak kuşları koloni kurdu. Bazı türlerinin neslinin tükendiği bu kuş türü Boğazköy göledindeki ağaçlarda neredeyse küçük bir şehir kurdu.

Genellikle deniz, göl ve derin ırmak kenarlarında görülen bir tür balık avcısı perdeli kuş türü olan Karabatak su kuşları binlerce kilometrelik göç yolculuğunda İnegöl’de mola verdiler. 30 farklı türü bulunan Karabataklar çok iyi bir uçucu ve çok iyi bir yüzücü kuş türü olarak bilinmektedir. Genellikle su kenarlarında bulunan yüksek yamaçlara ve yüksek ağaçların tepelerine yuva yapan Karabataklar İnegöl’de enfes görüntüler ortaya çıkardılar. Boyu ortalama olarak 30 santimetre civarında olan ancak farklı türler arasında 1 metre boya ulaşan bu kuş türü ağaç üstünde koloni kurdular. 200’e yakın karabatak kuşunun İnegöl’de kurdukları küçük şehirlerini gazetemizin görüntü yönetmeni Ali Turhan görüntüledi.

Leyleksi kuş familyasından olan Karabataklar uzun boyunlu ve uzun kuyruklu olan bir kuş türü olup havada ve suda son derece sessiz hareket etmeleriyle biliniyor. Suda sessiz hareket etmeleri sayesinde çok iyi bir balık avcısı olan Karabataklar,  30 metre derinliğe kadar dalmaları ile tanınıyor.

Sivri ve keskin gagalı bir kuş türü olan Karabatakların İnegöl’de ince dalları olan bir ağacın dalları ile yine gölet içinde kurumuş dal parçalarında onlarca yuva kurdukları görüldü.

Kuşların rahatsız olmamaları için 60 metre yukarıdan çekilen görüntülerde, Karabatakların bir süre daha İnegöl’de konaklayacakları görüldü.

Son zamanlarda daha önce görülmeyen kuş türlerinin göçebe halinde İnegöl’de konaklaması nedeniyle önümüzdeki yıllarda bölgenin kuş cenneti haline gelebileceği konuşuluyor.

Editör: TE Bilişim