Belediye Meclisinin


Belediye Meclisinin  Ekim ayı olağan toplantısı dün saat 14.30’da Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın Başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısına, AK Parti Belediye Meclis üyeleri Mehmet Ergene ve Hüseyin Sadırlı ile SP’lden istifa ettiği bildirilen Belediye Meclis üyesi İsmail Sıtkı Baykoz mazeretlerinden dolayı katılmadılar. 11 gündem, bir adet takrir maddelerinin yer aldığı meclis toplantısında, 9’u oy birliği ile ikisi ise  oy çokluğu ile kabul edildi.
Gündemin 4’ncü maddesinde yer alan Karalar Köyü’nün İnegöl’e mahalle olarak bağlanması konusunda bilgilendirme yapan başkan Aktaş, “1 Ocak 2006 tarihinde Akhisar ve huzur mahalleleri İnegöl’e mahalle olarak bağlanmıştı. Bu iki köyde 2005 yılı içerisinde referandum yapılmıştı. Hatırlayacağınız gibi o referandumda üçüncü bir köy daha vardı. Karalar Köyü’de İnegöl’e mahalle yapmayı düşündüğümüz 3 köyden bir tanesiydi. Çünkü 3 bölgede imar düzenlemesi yapılacaktı. Akhisar ve Çakırçiftliği köyleri yüzde 90 oyla İnegöl’e mahalle olmaya ‘Evet’ derken, Karalar köyü maalesef bu konuda ‘Hayır’ dedi. Bir süre önce Karalar köyü sakinleri Bursa Valiliğine müracaatta bulunarak, İnegöl’e mahalle olarak  bağlanmak istediler. Mahalle olma konusunda bize gelerek, talepte bulundular. Ben, mahalle yapılması halinde Hocaköy, Deydinler, Çeltikçi, Ortaköy gibi 8-10 köyün de mahalle yapma zorunluluğunun doğacağını söylemiştim. Köylüler Valiliğe müracaat etmişler. Valilik ilk önce köyde bir referandum yaptırmış. Referandumda 30 Hayır oyuna karşı 125 Evet oyu ile  İnegöl’e mahalle olma isteklerini belirttiler. Şahsıma göre, Karalar bağlandığında ilçemize bir faydası olmadığı gibi beraberinde de ciddi külfetleri de getirecektir. Eğer biz Belediye Meclisi olarak ‘Hayır’ dersek, Karalar köyünün mahalle olma süreci tamamen bitmiş olacaktır” dedi.
Konuyla alakalı söz alan AK Parti Belediye Meclis üyesi Turgay Yel, Karalar’ın mahalle olması halinde beraberinde 8-10 tane köyünde bağlanması konusunu gündeme getireceğini, ayrıca büyük ölçülerde altyapı sorunu olan bir köy olduğu için Belediyeye büyük bir sıkıntı oluşturacağını kaydetti.
SP Belediye Meclis üyesi Salih Berber ise, Karalar’ın bağlanması halinde sıkıntıların oluşması ve beraberinde büyük bir sorumluluğun olacağını belirterek, “Karalar köyü İnegöl’e mahalle olmasıyla Belediyemizin  sorumluluklarını artıracak. Karalar köyünün bu kapsamda farklı düşünülmesi gerekecek. Tabi aynı zamanda yeni İnegöl bölgesi oralarda hayat bulmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde Karalar köyü ile alakalı farklı düşünülebilir. Ama şuan için SP Grubu olarak ‘Hayır’ diyeceğiz” dedi.
MHP Belediye Meclis üyesi Müfit Besler ise, ”Yeni İnegöl bölgesi hayat buluyor. Bunun yanında Karalar köyü var ve plansız bir yapılaşma ortadadır. Köy olarak statüsünü devam ettirmesi halinde ileride bu plansız yapılanmanın önüne geçebilir miyiz? Yani Karalar’ı bağlamama konusundaki ‘İmkan yok’ sebebi bence çok basit. Köylüler o gün ‘Hayır’ dediler, bu gün ‘Evet’ diyorlar, neden? İşte bu biraz düşündürücüdür” dedi.
AK Parti Belediye Meclis üyesi Süleyman Yılmaz ise, Karalar köyünün İnegöl’e mahalle olması isteğine  ‘Hayır’ denilmesi halinde, İnegöl’e yakın olan köylerinde önümüzdeki günlerde bu doğrultuda teklif getirmesi durumunda isteklerine bu gün olduğu gibi o zamanda ‘Hayır’ diyerek, bunun önüne geçebileceklerini ifade etti.
Başkan Aktaş, İnegöl Belediyesi olarak güçlerinin Karalar köyünün mahalle olarak bağlanmasından kaynaklanacak sorunları çözmeye yeterli olduğunu ama diğer köyleri düşünerek karar vermenin gerektiğini savunarak, Karalar köyünün İnegöl’e mahalle olarak bağlanması konusunu Belediye Meclisi üyelerinin oylarına sundu. Yapılan oylamada Karalar Köyü’nün İnegöl’e mahalle olarak bağlanması teklifi, MHP Belediye Meclis üyesi Müfit Besler’in çekimser oyuna rağmen,  oy çokluğu ile reddedildi.

Editör: TE Bilişim