5. Mevsim Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen programa Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alper Taban, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Ersan, MHP İlçe Başkanı Aytekin Torun, İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, Srebrenitsa şehitlerinin yakınları ile davetliler katıldı.

SOYKIRIM YAPILDIĞI DA BELGELENDİ

Kuran-ı kerim tilavetinin ardından programın açış konuşmasını yapan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, “Bosna’da 3 yıldır yakın ilişki içindeyiz. 23 yaş üstü engelli çocuklarımızla oraya ziyaretimiz olmuştu. İnegöl’de düzenlenen Ertuğrulgazi’yi anma şenliklerinde bizde onları misafir etmiştik. Bu yıl da 11 Temmuz Srebrenitsa katliamı programları için İnegöl’e gelen 40 kişilik heyeti misafir ediyoruz. Organizasyonumuza destek veren herkese teşekkür ediyorum. Srebrenitsa katliamı 23. Yıl önce Avrupa’nın göbeğinde medeniyetin ortasında, Srebrenitsa katillere teslim edilip 8 bin 372 Müslüman katledildi. 1915 harbinde soykırım yapmakla bizi suçlayan ülkeler, 1995 yılında bu olayı görmezden geldiler. 2. Dünya savaşından sonra soykırım yapıldığı da belgelendi. Şehitlerimize rahmet diliyorum” dedi.

BU TÜR HESAPLAR VE KİTAPLARIN BİTMEYECEĞİNİ GÖREBİLİYORUM

Belediye Başkanı Alper Taban ise, “Srebrenitsa’da yaşanan katliamda hayatlarını kaybeden Müslümanları rahmetle anıyoruz. Çok şakın tarihte 23 yıl önce 8 bin 372 Müslüman kardeşimiz şehit edildi. Bu tür katliamlarda günümüzde de sürekli olarak devam ediyor. Bu tür hesaplar ve kitapların bitmeyeceğini görebiliyorum. Türk milleti olarak uyanık olmak zorundayız. Hadiseyi iyi anlamak lazım. Müslüman coğrafyası bir olmak zorundadır. Birlik olmadığında birileri çok daha kolay işler yapıyor. Tüm şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Bosna’dan buraya gelen misafirlerimiz var. Hoş geldiniz. İnşallah bir daha böylesine acılar yaşanmaz.” Dedi.

SOYKIRIMI UNUTMAYACAĞIZ

Kaymakam Ali Akça da, “23 yıl önce Bosna’da büyük zulümler yapıldı. Müthiş bir mücadele de verildi. O mücadelenin başında da Aliya İzzetbegoviç vardı. O kadar müthiş insan ki söylemleriyle eylemleri bütünleşmiş. Attığı her adım asalet taşıyor. Zulüm yapılırken, Aliya diyor ki; ölmeye hazır olanlar, ölmeye hazır olmayanlara karşı galip gelir. Soykırımı unutmayacağız. Bizleri üzen; kötülük yapanlar değil dostlarımızın sessizliğidir. Soykırımı hatırlayın, yenileri olmasın. Kin ve intikam peşinde koşma, sonu gelmez kötülüklerinin kapısını aralar diyor. Hakka yürümüş kardeşlerimize rahmet diliyorum.” dedi.

Bosna’dan gelen Srebrenitsa katliamında ailesi şehit olan Fikreta Becic, yaşanan savaşı gözyaşları dökerek anlattı.

KATLİAMI ANLATTI

Savaş başladığında orda olduğunu ifade eden Fikreta Becic, “Savaştan sonra herkesi kaybettim. 3 çocuğum var. Savaş başladıktan sonra babamı, annemi, kocamı, ağabeyimi kaybettim. Sırplar Sebrenitsa’ya girdikten sonra, her gün bomba atıyorlardı. NATO bizi korumadı. Yardımlar bize ulaşmakta zorluk çekiyordu. Bizi fiziki olarak değil, psikolojik olarak da öldürdüler. Son gün tamamen katliam yaptılar. Erkekleri öldürdüler, kadınlara tecavüz edip öldürdüler. Açlıktan insanların ölümüne de neden oldular. Herkes ölümü bekliyordu. Sürgüne zorladılar. Çocuklar, erkekler, kadınlar farklı yerlere gönderildiler. Kimsenin kimseden haberi olmadı. Aileler dağıldı. Srebrenitsa da acılar, anılar bitmez. Türkiye bize çok yardım etti. Allah razı olsun” dedi. Becic’in o anları dinleyenler de gözyaşlarına boğuldu.

Editör: TE Bilişim