Kaymakam Ali Akça’yı, kaymakamlık binası önünde ziyaret eden minik öğrenciler, Srebrenitsa çiçeğinin bulunduğu tabloyu hediye ettiler.

BU ZULMÜN UNUTULMASI, UNUTTURULMASI İSTENİYOR

Uluslararası Aliya Düşünce Derneği Başkanı Ahmet Sert, “Uluslararası Düşünce Derneği olarak, Bosna’da Srebrenitsa’da yaşanan katliamı unutmadık, unutturmamak adına bu basın açıklamasını gerçekleştiriyoruz. Yıl 1992, ülke Bosna Hersek, şehir Srebzenitsa güvenli bölge ilan edilmiştir. Hollandalı askerler tarafından Sırplara teslim edilen Boşnaklar, amansızca kadın, yaşlı, çocuk demeden sadece Müslüman oldukları için katledildi. Dünya, burada ve diğer şehirlerde özellikle Srebenitsa’da 8 bin 373 gencin öldürülmesine gözlerini yumdu, görmezden geldi, sessiz kaldı. Bugün dahi bu zulmün unutulması, unutturulması istenmektedir. Bosna da 312 bin Boşnak Müslüman şehit edildi, 2 milyon insan evlerinden çıkartıldı, binlerce kadına tecavüz edildi. Srebenitsa anneleri halen çocuklarının naaşlarını arıyor, toplu mezarlarla ortaya çıkarılıyor. Mavi kelebekler şehitleri bularak, annelerine vermekte. Bugün dahi 35 şehit Bosna Hersek’in Srebenitsa şehrinde Poçitari mezarlığına naaşları dualarla toprağa verilecek. Her yıl Bosna’da toplu mezarlar ortaya çıkmaktadır. Hangi anne yüreği buna dayanır. Tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun. BiIgemiz Aliya İzzetbegoviç ‘Size asla intikam peşinde koşun demiyorum ama asla yapılanları unutmayınız, unutturmayınız. Unutulan soykırımlar tekrarlanır’ diyordu. Kıymetli ilçe halkımız; Aliya Derneği olarak üyelerimiz, çocuklarımız yaz okulu öğrencilerimiz, gençlerimizde pasif değil. Atılgan, dinamik, doğru bir tarih bilincinin inşası için çalışıyor, çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü; İslam korkak bir neslin değil, cesur ve atılgan Müslümanların omuzlarında yükselecektir” dedi.

‘UNUTMAMAK İNTİKAM ALMAK AÇISINDAN GEREKLİ OLAN BİR DUYGUDUR’

Kaymakam Ali akça ise, “Öncelikle ziyaretinizden dolayı ve bu yapmış olduğunuz etkinlikten memnun ve mutluluk duyduğumu söylemek istiyorum. Unutmak aslında Allah’ın insanlara bahşetmiş olduğu bir nimet. Çünkü hayatın insanlarda yarattığı bazı sıkıntıların, sürekli hatırlanması travma oluşturur. Ama az önce sayın başkanım Bilge, yazar Aliya İzzetbegoviç’in güzel bir sözünü bizlerle paylaştı; ‘Unutmamak intikam almak açısından gerekli olan bir duygudur’. Bu tip soykırımların, bu tip zulümlerin bir daha yaşanmaması için gerekli olan bir olay. Tamamen katıldığım bir düşünce dolayısı ile biz bundan sonra insanlığın, insanlık değerlerinin bu tip zulümlere uğramaması için Srebenitsa katliamının 23’ncü yıldönümünü, aslında büyük bir üzüntüyle hatırlıyoruz. Unutmamamız gerektiğine inanıyorum. Bir daha böyle zulümlerin olmaması için, intikamda bizden uzak dursun, zulüm de bizden uzak dursun, soykırımda bizden uzak dursun. Bütün insanlık değerleri, bu tip olumsuz olay ve yaptırımlardan ebediyen inşallah kurtulur” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim