Srebrenitsa katliamının 24. Yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan CHP İlçe Başkan Vekili Yasemin Soydan, “Bosna Hersek’te yaşanan bir katliamı anıyoruz. Bunu unutmamak gerekiyor. Eğer unutmazsak çocuklarımıza ve gelecek kuşaklara soykırımın ne kadar yanlış olduğunu, ne kadar kötü olduğunu, bir insanlık suçu olduğunu anlatabilirsek kendi çocuklarımıza çok daha güzel bir dünyayı teslim etmiş oluruz” dedi.

Konu hakkında açıklama yapan CHP İlçe Başkan Vekili Yasemin Soydan, “Dünya siyasal tarihine baktığınızda 100 yıl savaşları dediğimiz 100 yıl devam eden bir kitle savaşını görürüz. Aynı inançtan, fakat farklı mezheplerden olan Hristiyan dünyasının 100 yıl yaptığı katliam, 100 yıl savaşları olarak siyaset tarihinde yer almıştır. Bugün Ortadoğu’da benzer bir olayını yaşıyoruz. Bosna Hersek’te yaşanan bir katliamı anıyoruz. Bunu unutmamak gerekiyor. Eğer unutmazsak çocuklarımıza ve gelecek kuşaklara soykırımın ne kadar yanlış olduğunu, ne kadar kötü olduğunu, bir insanlık suçu olduğunu anlatabilirsek kendi çocuklarımıza çok daha güzel bir dünyayı teslim etmiş oluruz. Dünya hepimize yetecek kadar büyük. Çevremizi güzelleştirmek, bir arada yaşamak, beraber yaşamak, huzur içinde yaşamak, barış içinde yaşamak hepimizin hakkı? Bosna Hersek’te yaşanan katliamın bir başka acı tablosu da Avrupa’nın göbeğinde binlerce insan, çoluk, çocuk, yaşlı, genç, kadın, erkek denmeden kimlikleri ve inançları nedeniyle katledilirken Avrupa’nın büyük bir kesiminin sessizliğini korumasıdır. Katliamı bildiği halde sesini çıkarmamasıdır. Yeri geldiği zaman bu kitle bize ders vermeye kalkar, yeri geldiği zaman Türkiye’yi eleştirirler. Avrupa’nın önce Bosna Hersek’te yaşanan katliamın kara lekesini kendi alnından silmesi lazım. Hala o yara kapanmamıştır. Kin üzerine inşa edilen bir siyaset de olmaz. Kin bizim kapımızdan içeri girmemelidir. Anadolu toprakları huzur üzerine inşa edilmiştir. Biz eğer bu topraklarda huzur içinde yaşayacaksak, bu toprakları bize miras olarak bırakan dedelerimizin, atalarımızın öngördüğü barışı ve huzuru yaşatmak zorundayız” diye konuştu.

UNUTULAN SOYKIRIM TEKRARLANIR

Soydan, “Aliya İzzetbegoviç Bosna Herseklilere, Boşnaklara… “Savaşta büyük zulme uğradınız, zalimleri affedip affetmemekte serbestsiniz, ne yaparsanız yapın ama soykırımı unutmayın’’ Diyor Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır.” Soykırımı tekrarlamamak için, dünya tarihinden silmek için hep birlikte hiçbir soykırımı unutmamalıyız. Hitlerin Almanya’da yaptığı soykırımı da unutmamalıyız.  Yine Aliya İzzetbegoviç “Biz kin gütmeyeceğiz ama asla yapılanları unutmayacağız ve her şey bittiğinde hatırlayacağımız şey düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımızın sessizliği olacaktır. Biz ölüyoruz ama onlar da kazanmıyorlar.” Evet bu sözler çok değerli sözlerdir. Binlerce insan kimlikleri ve inançları nedeniyle katledildi, hiçbir günahları yoktu bu insanların ve biz onları unutmayarak, onlara saygı duyarak yolumuza devam edeceğiz. İnsanlık tarihinde elbette ki büyük acı olaylar vardır, bazen bu bir depremdir elimizde olmayan nedenlerle, bazen bir savaştır. Ama kimlik üzerinden ve inanç üzerinden bir kitleyi tamamen yok etmeye karar vermek çok ama çok ağır bir insanlık suçudur. Dolayısıyla biz bu ağır suçu toplumun her kesimine anlatmak zorundayız” dedi.

BU TOPRAKLARDA BARIŞ İÇİNDE YAŞAMAK İSTİYORUZ

Yasemin Soydan, “Biz dünya görüşü olarak, insanlık suçu sayılan katliamlara karşı çıktık ve çıkmaya da devam edeceğiz. Sivas’ta yaşananları da kabul etmedik, Başbağlar’da yaşananları da kabul etmedik asla ve asla. Bu topraklarda farklı kimliklerimizle, farklı inançlarımızla, farklı dünya görüşümüzle, farklı siyasal anlayışlarımızla bir arada huzur içinde kardeşçe yaşamak istiyoruz. Kavgadan uzak, barış içinde yaşamak istiyoruz. Bu toprakların tarihinde büyük acılar var. Balkanlarda yaşanan büyük acıları hepimiz biliyoruz. Orada yaşanan göçler var. Kafkaslardan gelen yine büyük dramlar var, büyük acılar var. Aslında Anadolu büyük acıları yaşayan bir kitleler topluluğudur. Hepimizin ortak acıları var, ortak bir geleceği yaratmak ve yaşatmak zorundayız. Birlikte, huzur içinde yaşayacağımız güzel bir Türkiye’yi inşa edeceğiz. Elbette bunun yolu demokrasidir “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır” der Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır” der. Demokrasi mücadelemizi de aynı çizgide ve aynı anlayışla sonuna kadar sürdüreceğiz. Bu topraklarda hiç kimsenin gözyaşı dökmesini istemiyoruz, bu topraklarda hiç kimsenin üzülmesini istemiyoruz. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmesini istemiyoruz. Bu ülkeye, bu topraklara demokrasi, barış ve kardeşlik gelinceye kadar sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu bizim halkımıza sözümüzdür” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim