İnegöl genelinde 10 binlerce dekar alanda üretilen tarımsal ürünlerin kayıt dışı olduğu ortaya çıktı. Tarımsal verilerin sağlıklı olmaması nedeniyle desteklemelerden hak ettiğini alamayan İnegöl’ün bu sorunu, çiftçilerin temsilcisi olan isim tarafından dile getirildi. İşte detaylar…

İnegöl’de tarımın sorunlarının tespit edilmesi için hazırlanan raporda, 7 sorun tespit edildi. Mobilyanın başkenti olan İnegöl’ün, hazırlanan raporda tarımda da önemli bir noktaya gelebilmesi için öncelikle bu sorunları çözmesi gerekiyor. Gazetemize özel açıklamalarda bulunarak raporu değerlendiren Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, sorunların çözümü noktasında yıllardır uğraş verdiklerini belirterek, “İnegöl’ümüzde merkezde verimli araziler arasında yaklaşık 20 bin dekarlık alan kayıt dışı olarak ekiliyor. İnegöl genelinde ise bu rakam 100 bin dekara çıkıyor. Herhangi bir ÇKS kaydı bulunmuyor. Bu rakam Bursa genelinde ise, 500 bin dekara kadar çıkıyor. Öncelikle devletimizin ülkemizde, ilimizde ve ilçemizde ne ürünün ekildiğini, ne kadar ekildiğini ve kaç tane çiftçi olduğunu bilmesi gerekiyor. Bir ürün planlaması yapılması için kayıt dışının önüne geçilmesi gerekiyor” dedi.

BU SORUNLAR ÇÖZÜM BEKLİYOR

İnegöl’de yapılan çalışma sonucunda hazırlanan raporda, tarımda yaşanan sorunlar ele alındı. 7 ana başlıkta toplanan sorunların başında ‘Üretilen ürünlerin pazarlama sorunları’ yer alıyor. İnegöl’ün tarımda istediği noktaya gelebilmesi için pazarlama sorunun yanı sıra; ‘Ayçiçeği ve meyve kurutma tesislerinin olmayışı’, ‘Girdi maliyetlerinin yüksek olması’, ‘Ürünlerin depolama kapasitesinin yetersiz olması’, ‘Sulama Kooperatiflerinin elektrik maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle faaliyetlerine devam edememeleri’, ‘Kayıt Dışının Ekim Alanlarının Artması’ ve ‘Arazilerin parçalı ve dağınık olması’ sorunları da raporda yer aldı.

1 MİLYAR LİRA GELİR!

İnegöl her ne kadar mobilyasıyla Türkiye’de adından söz ettirse de, tarımda da hatırı sayılır bir noktaya geldi. Kentte, 297 bin 840 dekar tarım alanı bulunurken; açıklanan verilere göre İnegöl’de gerçekleşen tarımsal ve hayvansal üretimin toplam değeri ise 982 milyon 336 bin TL. Bir önceki yıla nazaran 2019 yılında tarım gelirleri yüzde 39,1 oranında arttı.

20 BİN DEKAR KAYIT DIŞI

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, sorunların çözümü noktasında yıllardır uğraş verdiklerini belirterek, “Özellikle çiftçimizi girdi maliyetleri eziyor. Devletimiz desteklemeler yapıyor ama bunlar yeterli gelmiyor. Desteklemeler her yıl gelen zamlarla eriyip gidiyor. Ve çiftçiye bir faydası olmuyor. Çiftçilerimize yapılan desteklemelerin artması gerekiyor. Çiftçimizin başlıca sorunlarından biri de pazar sorunudur. Çiftçimiz ürün üretiyor ama pazarlama konusu eksik kalınca bir anlamı olmuyor. Bir diğer husus ise, devletimiz tarafından Havza Bazlı Destekleme modeli başlatılmıştı. Bu tam manasıyla çalıştırılamadı. Bunun tam anlamıyla Bakanlık tarafından çalıştırılması İnegöl’ümüz için bir artı olacaktır. Bir diğer öneli hususta kayıt dışıdır. İnegöl’ümüzde merkezde verimli araziler arasında yaklaşık 20 bin dekarlık alan kayıt dışı olarak ekiliyor. Herhangi bir ÇKS kaydı bulunmuyor. Bu rakam Bursa genelinde ise, 500 bin dekara kadar çıkıyor. Türkiye genelinde ise, bu rakam çok fazla. Öncelikle devletimizin ülkemizde, ilimizde ve ilçemizde ne ürünün ekildiğini, ne kadar ekildiğini ve kaç tane çiftçi olduğunu bilmesi gerekiyor. Bir ürün planlaması yapılması için kayıt dışının önüne geçilmesi gerekiyor. Devletimiz ÇKS kaydı olmayan üreticiyi çiftçi olarak görmüyor ve desteklemelerden yararlandırmıyor. Bu nedenle ürün eken tüm üreticilerimizin ÇKS kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor” diye konuştu.

PRİMLER YÜKSEK

Çelik, “Çiftçilerin tarım Bağ-Kur primleri çok yüksek. O sebepten gençlerimiz tarımdan kaçıyor. Emeklide olsalar bin 100 TL maaş veriyorlar. Bu da yetmiyor. Gençlerimizi köylere geri döndürmek için daha fazla teşviklerin olması gerekiyor” diye konuştu.

NÜFUSUN YÜZDE 20’Sİ

273 bin 993 nüfusa sahip olan İnegöl’de nüfusun yüzde 20’si kırsalda yaşıyor. Yaklaşık 30 bin insan kırsalda geçimini tarımla karşılıyor.

ÜRETİLENİN 10’DA BİRİ DEPOLANIYOR

İnegöl’de yılda 200 bin ton civarında meyve üretimi yapılırken, soğuk hava depolarında sadece 26 bin 210 tonu muhafaza edilebiliyor. Çoğu ürünün hasat döneminin sonbahar mevsimine denk gelmesi nedeniyle soğuk hava depolarında yer kalmıyor. Bu nedenle üretici daha düşük karla ürününü satmak zorunda kalıyor.

UCUZA SATMAK ZORUNDA KALIYORLAR

Ayrıca üreticiler açısından en ciddi sorunlardan birisi de, hasat esnasında kullanabilecekleri kasaların olmayışıdır. Bunun sonucunda üreticiler, mahsulünü daha tarladayken elinde kasası olan tüccarlara çok düşük fiyatlarda satmaktadır.  İnegöl iklim şartları gereği en iyi şartlarda uygulanabilen meyvecilik, bu sorunlardan dolayı çiftçi nezdinde popülaritesini kaybetmeye başladı.

İNEGÖL’ÜN 3’TE BİRİ TARIM ARAZİSİ

İnegöl’ün toplam 106 bin 500 hektar alanı var. 297 bin 840 dekar tarım arazisi, 492 bin 400 dekar orman arazisi, 112 bin 240 dekar çayır-mera arazisi, 98.10 dekarda göl-bataklık-kayalık ve meskun yerler alana sahiptir. Tarım alanının 157 bin 493 dekarlık bölümü tarla arazisi, 126 bin 77 dekarlık bölümü meyve bahçeleri arazisi, 6 bin 512 dekarlık bölümü sebze arazisi ve 5 bin 597 dekarlık bölümü ise tarıma elverişli olmayan arazi ve nadasa bırakılmış arazi olarak bilinmektedir. Tarım arazisinin toplam alana oranı ise yüzde 33.

Editör: TE Bilişim