Bursa Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Özden Açıcı, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi, Entomoloji Uzmanı Dr. Kahraman İpekdağ, İnegöl Orman İşletme Müdürü Nejdet Güdül, Gazelli Muhtarı ve Gazelli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Erden ve Orman İşletme Müdürlüğü İclaliye İşletme Şefi İslam Uslu’dan oluşan heyet, Gazelli mahallesine giderek Kestane ağaçlarında inceleme yaptılar.

İnegöl’e gelen heyet ilk olarak Gazelli mahallesindeki Kestane üreticileriyle bir araya gelerek, Kestane Gal arısıyla ilgili bilgilendirme yaptılar. Üreticiler, kestane rekoltesinin yüzde 75 oranında düştüğünü belirtmesi üzerine Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi, Entomoloji Uzmanı Dr. Kahraman İpekdağ, biyolojik mücadele ve bundan sonrasında yapılacak işlemler hakkında bilgiler verdi.

60 TON ÜRETİMDEN 15 TONA DÜŞTÜK

Uzun süren incelemenin ardından konuşan Gazelli Muhtarı ve Gazelli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Erden, “Gal arısı 4 yıldan beridir çok ciddi bir şekilde mahallemizde görülüyor. Aşı kestanelerde az görülmesine rağmen onlarda da çoğalmaya başladı. Bununla ilgili Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün yaptığı çalışmalarla inşallah bir önlem alınacaktır. Kestane mahallemizde yaşayan insanların temel geçim kaynağıdır. Yılda yaklaşık 50-60 ton üretim oluyordu. Ama bu sene çok düştü, 10-15 ton civarında ancak alabiliriz. Sonuç inşallah hepimiz için hayırlı olur” dedi.

MÜCADELE 4 SENE SÜRECEK

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi, Entomoloji Uzmanı Dr. Kahraman İpekdağ, “Şuan İnegöl’de Gazelli Mahallesindeyiz. Burada Kestane Gal Arısıyla ilgili arazi gözlemleri yapıyoruz. Türkiye’de 2014 yılından beri olan Kestane Gal Arısı bu sene burada epey yayılmış ve büyük bir popülasyon oluşturmuş durumda. 2016 yılında Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Yalova Gacık bölgesinde biyolojik mücadele başlatılmıştı. Şimdi Bursa Orman Bölge Müdürlüğü İnegöl’de de biyolojik mücadele çalışması başlatmak üzere. O yüzden bu sene ön gözlemlerimizi yapıyoruz. Önümüzdeki bahar ayıyla beraber biyolojik mücadele çalışmaları başlayacak. Bugün gözlemlerimizin yanı sıra kestane üreticileriyle bir takım fikir alışverişlerinde bulunduk. Onların yaptığı gözlemleri dinledik. Bundan sonra yapılacaklar hakkında bilgi verdik. Kestane Gal Arısı mücadelesi uzun soluklu bir iş. İlk olumlu sonuçları almak için 4-5 seneye ihtiyacımız var. Umuyorum bu çalışmalar hem ülkemiz hem de bölge için hayırlı olur” diye konuştu.

ÜRETİMİ SIFIRA DÜŞÜRÜYOR

İpekdağ, “Kestane Gal Arısı yeni girdiği bir alanda 4-5 sene içinde etkili olmaya başlayan bir zararlı. Ve yeni sürgünlerin, yeni yaprakların dolayısıyla çiçeklerin ve meyvenin gelişmesini engelleyen bir zararlı. Kestane Gal Arısı popülasyonu çok yükseldiği zaman hiç çiçek oluşmadığı için ağaçta, hiç meyve de oluşmuyor. Dolayısıyla popülasyonun en tepe noktasına vardığı durumlarda kestane üretimi sıfıra düşüyor. Fakat biyolojik mücadele de kullandığımız böcek, Kestane Gal Arısını öldürdüğü için zaman içerisinde azalmaya başlıyor. O yüzden zaman içerisinde Kestane Gal Arısının azalmasıyla kestane üretimi de artmaya başlıyor. Bu bölgede de biyolojik mücadele başladıktan 4-5 sene sonrasında kestane üretiminde artış olacaktır” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim