Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2 yıl önce yürürlüğe giren, Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliğe göre, kış şartlarına uygun olmayan, ‘Kar Lastiği’ takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyeceğini ifade eden İnegöl Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz,  kurala uymayan araçların işletmecilerine 519 lira para cezası uygulanacağını, şoför esnafından zarara uğramamaları için kurallara uymalarını kaydetti.

Yönetmelikteki ‘Kış Lastiği’ takma zorunluluğunun, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar ile diğer tüm ticari  araçları kapsadığını belirten Başkan Bahattin Korkmaz, “Buna göre, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar, her yıl 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olarak ‘Kış Lastiği’ kullanacak. Hava şartlarına bağlı olarak söz konusu süre, bakanlık tarafından 1 ay uzatılabilecek. Bu kurala uymayan araçların işletmecilerine 519 lira para cezası ve ceza puanı yaptırımı uygulanacak” dedi.

KAR LASTİĞİ OLMAYAN ARAÇLAR YOLA DEVAM EDEMEYECEK

Kış şartlarına göre önlemini almamış, ‘Kış Lastiği’ olmayan araçların yolu kapatmasını ve insanların mağdur olmasını önlemek amacıyla başlatılan uygulamayla, karlı havalarda yolların kapanmasının önüne geçilmesinin ve aynı zamanda istenmeyen üzücü kazaların meydana gelmemesinin amaçlandığına işaret eden Bahattin Korkmaz,  “Bu yıl tedbirsiz, hazırlıksız yola çıkan araçlar daha sıkı denetlenecek ve kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği olmayan araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek. Sürücülerimizden, yollarda mağdur olmamaları için araçlarına Kış Lastiği takmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Başkan Korkmaz, Kış Lastiklerinin, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde, Yaz Lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağladığını da sözlerine ekledi.

 

Editör: TE Bilişim