İnegöl’de AK Parti İlçe Başkanlığından gelip 2002 ve 2007’de 2 dönem AK Parti Bursa Milletvekili seçilen Sedat Kızılcıklı, deneyimli bir siyasetçi olarak siyasetin bugün tıkandığı noktaları yorumladı. Meclis dışından ve siyasete uzaklıkları nedeniyle “Bakanlarla milletvekilleri arasında mesafenin açıldığını” söyleyen Kızılcıklı, bu nedenle “halkın taleplerinin yukarı ulaşamadığı” ve bunun bürokrasiye yansıdığı görüşünde. Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

Sohbet ederken… Söz döndü, dolaştı siyasetin beklentileri karşılama ve sorun çözme noktasında yaşanan tıkanıklığa gelince “Ne değişti?” diye sorduk.

İnegöl İlçe Başkanlığı’ndan gelip 2002 ve 2007’de iki dönem AK Parti Bursa Milletvekili seçilip parlamentoda görev yapan Sedat Kızılcıklı da deneyimleri doğrultusunda gözlemini paylaştı:

 “Milletvekilleriyle Bakanların arasındaki mesafe açıldı.”

Bu durumu şöyle açıkladı:

 “Kabine üyeleri, yani Bakanlar önceden Meclis’ten, milletvekillerinin arasından seçilirdi. O nedenle Bakanlar sürekli Meclis’te olurlar ve milletvekilleriyle görüşürlerdi.”

Ardından…

 “Şimdi kabine Meclis dışından atanıyor. Çok azının siyasi geçmişi var. Vatandaş birçok Bakan’ın adını bilmiyor” dedi ve ekledi:

 “Bu durum sistemde sıkıntıya yol açıyor. Çünkü, milletvekili-Bakan arasında mesafe açıldığı için halktan gelen talepler yukarı ulaşamıyor.”

İşaret ettiği sorun şu:

 “Vatandaş en hızlı ve kolay milletvekiline ulaşıyor, ama maalesef o yukarı iletemiyor.”

Şuna da dikkat çekti:

 “Hiç Meclis’te olmamış bir Bakan’ın atadığı bürokratlar da maalesef öyle oluyor. Vekillerin bürokrasi bağı da azaldı.”

Düşüncesi şu:

 “Bakanların Meclis’e karşı sorumluluğunu artıracak düzenlemeler yapılması bekleniyor. Ya da, Bakanların çoğunluğu siyasetten gelmeli.”

Bu noktada…

 “Cumhurbaşkanımız siyasetin her kademesinde görev yaptığı için işleyişi çok iyi biliyor, ama kabinenin yüzde 60-70’i habersiz” deyip şunu vurguladı:

 “Şu an Cumhurbaşkanı’na ulaşmak bakanlara ulaşmaktan daha kolay.”

Bir de…

Öngörüye dayalı analiz yaptı:

 “Sayın Cumhurbaşkanımız geçenlerde 3 yıllık icraatını açıklarken ‘Biz yaptık oldu demeyiz, her türlü teklife açığız’ dedi. Bu sözü, bir çok yeni hamle ve düzenlemenin habercisi. Cumhurbaşkanlığı seçim barajının yüzde 40’a inmesi bile gündeme gelebilir.”

Editör: TE Bilişim