İlçe Müftülüğü ile Çevre Kültür Derneği (ÇEKÜD) işbirliğinde, dün Sani Konukoğlu Camiinde Hat Sanatı sergisi izlenime açıldı.

Dün saat 11.00’de Sani Konukoğlu Camiinde düzenlenen programa, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, ÇEKÜD Derneği Başkanı Selahattin Arslan, İnegöl Müftüsü Bayram Canbey, Kestel Müftüsü Mustafa Mesten, din görevlileri ile vatandaşlar katıldı.

14 HATTAT’IN 39 ESERİ SERGİLENİYOR

Hat Sanatı sergisiyle ilgili bilgi veren İnegöl Müftüsü Bayram Canbey, “ÇEKÜD ile Kutlu Doğum Haftasında bu tür bir sergi açmak istedik. Uygun bulundu ve gerekli yerlerden de izin alarak 14 hattatımızın 39 eseri sergileniyor. Bugün açılışını yapıyoruz. Tamamına yakını hanım kardeşlerimizin elinden çıkmış vaziyette. Bizler hocayız, yazı yazarız ama böyle güzel bir eser ortaya çıkarmak çok maharet isteyen bir şey. Mutlaka bizde de olması gerekir ama bugüne kadar pek arkadaşımız çıkmadı. Bu bir örnek olur. Bundan sonra çıkar. Ben bu eserlerin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sergimiz Cuma günü akşamına kadar açık kalacaktır. Tüm ilçe halkımızı sergimize davet ediyorum” dedi.

EKTİĞİMİZ TOHUM FİLİZLENDİ

İnegöl’de İlçe Vaizi olarak görev yaptığı sıralarda ‘Hat Sanatı’ kursunda ders veren Kestel Müftüsü Mustafa Mesten ise, “Peygamber Efendimize sevgimizi değişik şekilde göstermeye çalışıyoruz. Hat Sanatı da bunlardan birisi. Çünkü, arkadaşlarımızın yazmaya çalıştığı şeyler Rabbimize, Peygamber Efendimize sevgisini ve muhabbetini arz etmeye çalıştığı yazılardır. Hattatlık böyle oturup yazılabilen veya kopya çekilerek yazılabilen bir olay değildir. Uzun bir süreçtir. Hoca talebe ilişkisini gerektiren bir süreçtir. Hat, hocanın taliminde, öğretmesinde gizlidir. Hocanın dizinin dibine oturmadan, meşk edilmeden hat öğrenilmez. Kıvama gelmesi, elinin oturması, yazının düzene girmesi de çok çalışmakla olmaktadır. En önemli noktası da, devam etmesi de, Hat çalışması yapan talebenin, dini İslam üzere daim olmasıdır. Bunu gerektirir. Çok çalışan bir öğrenci yaklaşık 4-5 senede icazet aşamasına gelebilir. İcazetini aldıktan sonra da artık kendisi ‘Hattat’ olmuştur, ‘Hattat Unvanı’nı almıştır. Yazılarının altına Ketebe imzasını atabilir ve başkalarına da öğretebilir. Bizler de bu noktada 2006 yılında İnegöl’de vaizken böyle bir eksikliği fark ettik. Dedik ki, her yerde bu güzellik var İnegöl’ümüzde niye olmasın. İnegöl Diyanet Vakfı ile birlikte 2006 yılında İshakpaşa Medresesinde derslere başladık. O dönemde kursa gelen arkadaşlarımız, şuanda icazet aşamasına geldiler. Çok ciddi aşamalar kat ettiler. Biz buradan ayrıldıktan sonra da arkadaşlarımız devam ettiler. Ektiğimiz tohum filizlendi. Ben emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Şuan da ÇEKÜD’de Hat Kursumuza devam ediyoruz. Yeni başlayan arkadaşlarımız var, epey mesafe kat eden arkadaşlarımız var. Bunlarla birlikte hakikaten güzel bir ortam da derslerimiz devam ediyor. Katılmak isteyen kardeşlerimiz olursa, yine öğrenci kabul edilir” diye konuştu.

İNŞALLAH RABBİM SAYILARINI ARTIRIR

Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban ise, “Çevre Kültür Derneğimizin ve Müftülüğümüzün birlikte hazırladıkları bu programda, az önce biz de gezerek eserlerimizi inceleme fırsatı bulduk. Gerçekten bununla alakalı olarak geçmişte ecdadımızın yapmış olduğu tarihi eserleri gezdiğimizde de, bunların örneklerini orada ciddi manada gördük, müşahede ettik. Ama tabi bunun bu hale nasıl geldiğini burada hocamızdan daha iyi öğrenmiş olduk, anlamış olduk. Burada katkısı olan, emeği geçen ve bu hazırlığı yapan arkadaşlarımıza çok çok teşekkür ediyoruz. İnşallah rabbim sayılarını arttırır. Programın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

DİNİ İNANÇLARIMIZIN SANAT ÜRÜNÜ

ÇEKÜD Derneği Başkanı Selahattin Arslan’da, “Mustafa Mesten hocamız bu etkinliği başlattı fakat tayin dolayısı ile gidince Esat Bey derneğimizde bu çalışmaları devam ettirdi. Esat Beyi rahmet ile yad ediyoruz, Allah mekanını cennet etsin. Kendisi dünyasını değiştirdi ama eserleri elimizde, eseler baki. Allah’u Teala’nın bizden istediği yalnızca kalbi selimin fayda vereceği günde kalbi selime ulaşmak için zevki selim sahibi olmak gerekiyor. Bizim dini inançlarımızın sanat ürünü olan, zevki selim eserleridir bunlar. Tabi bu tip çalışmaların bir ayağında ekonomik imkanı olan zengin insanların bu eserlere teveccüh etmesi lazım. Allah razı olsun, kimsenin maddi menfaat beklentisi yok, eserlerin satılması gibi bir ihtiyaç yok fakat uzun vadeli bakıldığı zaman, yeniden küllerinden ihya olan bir İslam kültürü var. Bunun bir ayağını da işadamlarının oluşturması gerektiğini düşünüyorum. Bu açıdan kendilerini değerlendirmelerini istiyorum. Derneğimizde çalışmalarımız devam ediyor. Kursa kayıt olmak isteyen herkes iştirak edebilir. Herkese katılımlarından dolayı teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

CUMA GÜNÜ AKŞAMINA KADAR İZLENİME AÇIK

Konuşmaların ardından ‘Hat Sergisi’ izlenime açıldı. Sani Konukoğlu Camiindeki serginin 18 Nisan 2014 Cuma günü akşamına kadar izlenime açık kalacağı bildirildi.

 

Editör: TE Bilişim