Koronavirüs salgını dolayısıyla olumsuz yönde etkilenen gayrimenkul sektöründe normalleşme sürecinin yanında kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını düşürmesi sektörde hareketlilik beklentisi oluşturdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın duyurduğu finansman paketiyle kamu bankalarının, sıfır konut alımlarında 15 yıl vade ile 0,64 oranında faiz imkanı sunacağı, ikinci el konutlarda ise konut kredisinde 0,74 oranında faiz uygulayacağı açıklanmıştı. Türkiye tarihinin en düşük konut kredisi faiz oranlarının açıklanmasıyla birlikte koronavirüs salgınıyla durağanlaşan gayrimenkul sektöründe tekrar hareketlilik yaşanması bekleniyor.

Konu hakkında açıklama yapan Müteahhitler Derneği Başkanı Yusuf Şehitoğlu, “Özellikle Covid süreci öncesinde inşaat sektöründe genel bir durgunluk vardı. Bu durgunluğun geçmesiyle bir hareketlenme yaşanırken, Covid süreciyle karşı karşıya kaldık. Son 15 günlük süreçte yavaş yavaş normalleşmeyle birlikte insanlar artık konut ihtiyacıyla ilgili isteklerini daha ön plana almaya başladılar. Bu noktada özel ve kamu bankalarının krediyle alakalı çalışmasını çok yerinde buluyorum. Burada özellikle kişilerin hane halkının ödeme sürecini kolaylaştırmak adına standartta 10 sene olan vadeyi 15 seneye çıkardı. Dolayısıyla kredi taksitlerinde bir düşüş olacaktır. Bu noktada konut stokunu eritmek anlamında faydası olacaktır. Bu çalışma temeldeki ya da süregelen inşaatlar için değil, bitmiş inşaatların kredilenmesiyle alakalı yüzde 90’ına kredi veren uygun fiyatlı, uygun faiz oranlı bir kredi. Bu noktada İnegöl’e mutlaka katkısı olacaktır ama ağırlıklı İstanbul ve Ankara gibi daha büyük şehirlerde konut stokunu eritmekte daha faydalı olacaktır” dedi.

DESTEK KISA SÜRELİ KALMAZ…

Şehitoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü;

“İnegöl’de de bu süreçle ilgili sektör temsilcilerimizde faydalanacaktır. Onlar için de avantajlı olacaktır inşallah. Bu kredi anlamındaki destek kısa süreli kalmaz. En azından sene sonuna kadar krediyle alakalı sürecin devam etmesinin yerinde olduğunu düşünüyorum. Böylece sirkülasyon anlamında inşaat sektöründeki bir çok alan fayda sağlayacaktır. Biliyorsunuz ki inşaat sektörünün hareketlenmesi demek, bir çok sektörün hareketlenmesi demek. Gerek iş alanı, gerekse malzeme tarafından faydası olacaktır.”

FİYATLAR ARTABİLİR

Sektördeki hareketlenmenin fiyat artışına da beraberinde getirebileceğini ifade eden Şehitoğlu, “Taleple doğru orantılı olarak fiyatlarda bir artış olacaktır. Aynı zamanda malzemelerde yüzde 7-10 bandında bir artış bekleniyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim