Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, “Belediyemiz, bu konuda Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile koordineli olarak çalışmaya devam ederek, korsan geri dönüşüm toplayıcıları ile her türlü mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

İnegöl Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Yalçın Bayraktar, Zabıta Müdür Vekili Fehmi Doğan ve Er-Ka Geri Dönüşüm firması yetkililerinin katılımıyla makamında basın toplantısı düzenleyen Başkan Yardımcısı Alper Taban, kaynakta ayrı toplama projesine engel olan korsan geri dönüşüm toplayıcılarına Belediye olarak izin vermeyeceklerini kaydederek vatandaşlara da, “İnegöl Belediyesiyle anlaşmalı olan Er-Ka Geri Dönüşüm Firmasının araçları dışında bir toplayıcıya atık vermeyelim” uyarısında bulundu.

10 YILDA GÜNLÜK 40 TON GERİ DÖNÜŞÜME ULAŞILDI

Çevre dostu belediye olarak İnegöl´ün daha temiz ve daha yaşanabilir bir kent olması için hayata geçirdikleri proje ve çalışmalar ile bu alanda örnek alınan bir belediye olma yolunda ilerlediklerini kaydeden Alper Taban, “İnegöl Belediyesi olarak çevresiyle temiz bir İnegöl ve bu şehirde yaşamaktan mutlu olan yüzlerin olduğu bir kent hayaliyle gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda eğitimden sağlığa, kültür sanattan spora birçok projeyi hayata geçirerek şehrin çehresini değiştirirken bir yandan da geri kazanım projesi ile geriye döndürülebilecek malzemelerin çöpe gitmemesi ve milli servetimizin yok olmaması için uğraş veriyoruz. Bu anlayışla okullarda, mahallelerde sokak sokak gezerek yaptığımız bilgilendirmelerle, yarışma ve seminer gibi birçok etkinlikle Geri Kazanım Projemizi ilçe halkımıza anlattık. Ve hamdolsun geldiğimiz noktada çokta güzel sonuçlar aldık. 2005 yılında plastik, cam, metal ve kağıttan oluşan ambalaj atık miktarı sıfır iken; bu gün geldiğimiz noktada bu sayı günlük 40 tona ulaşmıştır. Bu da yıllık 14 bin ton malzemenin ülke ekonomisine geri kazandırıldığı anlamına gelmektedir” dedi.

SOKAK TOPLAYICILARININ SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Bu noktaya kolay gelinmediğine de dikkat çeken Alper Taban, “Bunun için ilk önce belediyemiz, ilçemizde sağlıklı bir geri dönüşüm sistemi kazanılması için yapılan çalışmaları kayıt altına aldı. Bu işin sistemli ve koordineli bir şekilde yürütülmesi noktasında belediyemiz, ilçe sınırları içerisinde yer alan tüm evlerden, kamu-kurum ve kuruluşlarından, okullardan, hastanelerden ve marketlerden ambalaj atıklarının nitelikli ve yasal şartlara haiz bir firma tarafından toplanması için üstüne düşen görevini layıkıyla yaparak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´ndan yetki belgesi almış bir firma olan Er-Ka ile sözleşme yapıldı. Şu an ilçemizde geri dönüşüm toplanması işini yapan tek firma Er-Ka´dır. Günümüz şartlarında geri dönüşümün önem kazanmasıyla birlikte, bütün bu özverili çalışmaya rağmen sektörde sokak toplayıcılarının sayıları da günden güne çoğalmaktadır. Gerek mahallerde, gerek marketlerde, gerekse Küçük Sanayi Sitesi´nde sokak toplayıcılarıyla karşılaşmak mümkün” diye konuştu.

AĞIR CEZALARI VAR

Alper Taban, sayıları sürekli artış gösteren sokak toplayıcılarının geri dönüşüm atıklarının içerisinden maddi değeri yüksek olan kağıt, plastik, teneke ve benzeri maddeleri alıp, geri kalan kısımları ise yetkili firmanın alması için bıraktığını kaydederek, “Bu durumda Kaynakta Ayrı Toplama Projesi kapsamında sağlıklı bir toplama yapılamıyor. Sokak toplayıcıları, bu işi yasal olarak yapan lisanslı tesislerimize maddi-manevi hasar vermekte, hizmet kalitesinde ise düşüşe sebep olmaktadır. Bu düşünceyle lütfen İnegöl Belediyesiyle anlaşmalı olan Er-Ka Geri Dönüşüm Firmasının araçları dışında bir toplayıcıya atık vermeyelim. Belediyemiz, bu konuda Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile koordineli olarak çalışmaya devam ederek, korsan geri dönüşüm toplayıcıları ile her türlü mücadeleye devam edeceğini buradan bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Ayrıca belediye olarak korsan geri dönüşümcü olan sokak toplayıcılarını fotoğrafla tespit ediyor, bu işi yaptıklarına dair tutanak tutuyoruz. Bu işin önüne geçebilmek adına ağır cezai işlemler uygulandığının da kamuoyu tarafından bilinmesini istiyoruz.  Son olarak İnegöl´ümüzün bugünü ve geleceği için büyük önem taşıyan geri dönüşüm konusunda ilçe halkımızın göstermiş olduğu hassasiyet için teşekkürlerimizi sunarken, korsan geri dönüşüm konusunda sokak toplayıcılarına karşı her türlü mücadelemizin aralıksız devam edeceğini belirtiyoruz” açıklamalarında bulundu. HAYDAR KARA

Editör: TE Bilişim