12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve 18 Mart Çanakkale Şehitleri Haftası Etkinlikleri kapsamında İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ‘’İstiklal Marşını Güzel Okuma Yarışması’’ 25 Şubat 2020 de yapılmıştı. 24 okulun katılım sağladığı yarışma Zeki Konukoğlu Anadolu Lisesi konferans salonunda gerçekleşmişti.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün belirlediği kriterlere göre jüri üyelerinin yaptığı değerlendirme sonucuna göre Özel Devrim Kosova Fen Lisesi öğrencisi Galip Oğuz DEMİR yarışmada İstiklal Marşı’mıza uygun kıyafeti ve duygulu ses tonuyla salondakilerden büyük alkış alarak rakiplerini geçmeyi başardı. Bu başarısıyla İlçemizi Bursa da yapılacak yarışmada temsil etme hakkı elde etti.

 4 Mart Çarşamba günü Bursa BTSO Oğuz Kağan Köksal Konferans Salonunda yapılan yarışmaya 17 ilçeden, ilçe birincileri katıldı. 17 İlçe birincilerinin içinden Özel Devrim Kosova Fen Lisesi Öğrencisi Galip Oğuz Demir ilçemizi hakkıyla temsi ederek üçüncülüğü elde etti.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Özel Devrim Kosova Fen Lisesi Müdürü Özer YILMAZ,

İstiklal Marşı'nın kabülünün 99. yıldönümü yaklaştı. Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınan bu eser, 12 Mart 1921'de TBMM tarafından “İstiklâl Marşı” olarak kabul edilmiştir. 1921 yılında yapılan yarışmaya 724 eser katılmış ama Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı eser, 12 Mart 1921'de TBMM'de İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir.

Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlarında, İstiklâl Harbi’nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921’de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Âkif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarı üzerine, Ankara’daki Taceddin Dergahı’nda yazdığı ve İstiklal Harbi’ni verecek olan Türk Ordusu’na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, Mehmet Âkif’in yazdığı şiir coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklâl Marşı’nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur. Mehmet Âkif Ersoy İstiklâl Marşı’nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat’a dahil etmemiş ve İstiklâl Marşı’nın Türk Milleti’nin eseri olduğunu beyan etmiştir.

Atasına layık olmak için çaba sarf eden çalışmalarıyla bizleri onurlandıran öğrencimiz Galip Oğuz Demir’i, öğrencilerimi ve onu çalıştıran öğretmenimiz Gülfere Şentürk’ü tebrik ediyorum.

Editör: TE Bilişim