Köy Enstitülerinin kuruluşunun 74. yılı nedeniyle Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) İnegöl Şubesi tarafından, dün Angelacoma Hotelde düzenlenen yemekte, Köy Enstitüsü mezunu öğretmenler bir araya geldi.

Dün saat 12.00’de Angelacoma Hotelde düzenlenen programa, ADD İnegöl Şubesi Başkanı Ali Darıcı, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Köy Enstitüsünden mezun olan öğretmenler katıldı.

10 YILDA 27 BİN 264 ELEMAN YETİŞTİ

Yemeğin ardından bir konuşma yapan ADD İnegöl Şubesi Başkanı Ali Darıcı, Köy Enstitülerinin, ilkokullara öğretmen yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarih ve 3803 sayılı yasa ile açıldığını belirterek, “Tarım işlerine elverişli geniş arazisi bulunan köylerde veya onların hemen yakınlarında Köy Enstitüleri açıldı. Önce 11.06.1937 tarih ve 3238 sayılı Köy Eğitmenleri yasası sonra 17.04.1940 tarih ve 3803 sayılı yasa ile Köy Enstitüleri olarak faaliyet gösterip, 14 yıl gibi kısa sürede sayıları 21 bulan bu okullarda, 17 bin 341 öğretmen, 8 bin 675 eğitmen,  bin 248 sağlık memuru olmak üzere toplam 27 bin 264 eleman yetiştirilmiştir. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün himayesinde, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından, İsmail Hakkı Tonguç’un çabalarıyla köylerden ilkokul mezunu çocuklar alınıp, bu okullarda yetiştirildikten sonra, yeniden köylere giderek, öğretmen olarak çalışmaları düşüncesiyle kuruldular” dedi.

27 OCAK 1954 TARİHİNDE KAPATILDI

Köy Enstitülerinin kurulması ve yaygınlaşması konusunda, pedagoji uzmanı Halil Fikret Kanad’ın çalışmalarının da unutulmaması gerektiğini vurgulayan Ali Darıcı,  “Kanad, köye göre öğretmen fikrini savunmuştur. Fakir Baykurt, Takip Apaydın, Mahmut Makal, Mehmet Başaran, Dursun Akşam gibi daha pek çok yazar, ressam, düşünürler bu okullardan mezun olup, yurdu aydınlatmışlar. Köy Enstitülerinin dönemi aynı zamanda Anadolu insanının aydınlanmasının yaşandığı bir dönemdir. Bundan dolayıdır ki, Cumhuriyet öncesi uyuyan toplumu uyandırmak, önce Doğu ve Güneydoğudaki feodal yapıyı, sonra da yurdun çeşitli yerlerindeki büyük toprak ağalarını rahatsız etmiş, 27 Ocak 1954 tarihinde Köy Enstitülerini kapatıp, İlköğretmen okullarını açmışlardır. Merhum İsmet İnönü, Köy Enstitülerinin bu ülkeyi aydınlatacak, kalkındıracak tek çözüm yolu olduğunu biliyordu. Ama baskılara göğüs gerecek cesareti gösteremedi ve maalesef Türk Milleti için bir mucize olan bu kurum elden uçtu, gitti. Ülkemizde katkılarından dolayı emeği gecen ve yaşamını sürdüren bu eğitim emekçilerinin ellerinden öpüyoruz. Sağlık ve mutluluklar diliyoruz. Aramızdan ayrılanlara da Allah’tan rahmet diliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim