Geçtiğimiz Cumartesi günü Balıkesir’in Ayvacık ilçesi ile Bursa’nın Yenişehir ilçesinde yaşanan depremin ardından tüm gözler Marmara’da yaşanması beklenen olası büyük depreme çevrildi. Uzmanlar son zamanlarda Bursa merkezli yaşanması beklenen 7,5 şiddetindeki deprem konusunda uyarılar yapmaya başladı. 11 aktif faydan biri İnegöl’de yer alıyor. İlçemizde 2 fay hattı yer alırken, ‘Küçük Kıyamet’ olarak değerlendiren Kuzey Anadolu Fay Hattında ilçemizde bulunuyor.

AFAD'ın Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasına göre Bursa'da, İnegöl, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerin birinci derece deprem riski taşıdığı hatırlatıldı. Maden Tetkik Arama Enstitüsü araştırmasına göre ise, Bursa'da 11 tane aktif fay hattının bulunduğu raporlara yansıdı.

Raporlarda en dikkat çeken yerleşim yerlerinden biri olarak ise, İnegöl gösterildi.

İŞTE O AKTİF FAYLAR

Maden Tetkik Arama Enstitüsü raporlarına göre Bursa'da aktif olarak yer alan fay hatları, isimleri ve etkilediği bölgeler şu şekilde;

İnegöl fayı: İnegöl büyük bir kısmını, Yenişehir, Kestel ve Gürsu’yu etkiliyor

Bursa fayı: Kent meydanı, Atatürk Stadyumu, Altıparmak ve kent merkezini etkiliyor

Gemlik fayı: Gemliğin tamamını ve Gemliğe bağlı bölgeleri etkiliyor

Zeytinbağı:Mudanya fayı / Mudanya, Tirilye ve civarını etkiliyor

Çalı fayı:İhsaniye, Beşevler, Ataevler, Üçevler, Demirci ve civarını etkiliyor

Uluabat fayı: Uluabat gölü ve çevresini etkiliyor

Orhaneli fayı: Orhaneli ilçesi ve dağ ilçelerinin bir kısmını etkiliyor

Barakfakih fayı:  Barakfakih, Kestel ve Gürsu civarını etkiliyor

İznik Fayı: İznik ve Orhangaziyi etkiliyor

Orhangazi Fayı: Orhangazi, İznik ve Yalova’yı etkiliyor.

Uzmanlara göre 1855 yılında Bursa’da yaşanan ve büyük yıkıma yol açan depremin ardından bölgede ciddi anlamda enerji birikimi yaşanıyor. Olası aktif faylardan birinin kırılması halinde depremin şiddetinin 7.5 olabileceği ve yüzbinlerce insanın büyük risk altında olduğu hatırlatılıyor.

BURSA’NIN 1. DERECE DEPREM BÖLGELERİ

Kestel, Gürsu, İnegöl ve Yenişehir, Osmangazi (Demirtaş, Soğukpınar dahil), Yıldırım merkez ve mahalleler, Nilüfer (Çalı, Görükle dahil), Mudanya merkez ve Mudanya Zeytinbağı, Gemlik, İznik, Orhaneli, Orhangazi, Karacabey, Mustafa Kemalpaşa.

BURSA’NIN 2. DERECE DEPREM BÖLGELERİ

İnegöl Kurşunlu ve Tahtaköprü, Büyükorhan, Harmancık ve Keles.

Bu arada Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü’nün fay hatları haritasında Bursa merkezden gelen fay hatlarının 12 yerleşim yerinden geçtiği görülüyor.

İNEGÖL’ÜN EN RİSKLİ YERLERİ

Bursa Yiğitali bölgesinde başlayan Bursa Fay Hattı sırasıyla Fidyekızık, Cumalıkızık, Salahat, Sayfiye, Babasultan, Yeniceköy, Esenköy, Edebey, Cerrah, Hocaköy, İsaören, Deydinler, Ortaköy, Hamamlı, Aşağıballık ve Kınık.

Öte yandan niteliği belirlenemeyen diğer fay hatları ise Süpürtü, Bilal, Şipali, Kozluca ve Fındıklı bölgelerinde görülüyor.

İNEGÖL’ÜN EN GÜVENLİ BÖLGELERİ

İnegöl’de sıvılaşmanın sıfıra yakın olan yerleşim alanları da raporlara yansıdı. Buna göre İnegöl’ün en güvenli yerleşim alanları arasında Alanyurt, Akhisar, Baykoca ve Yeniceköy Mahalleleri yer alıyor.

MEZARIMIZ OLMASIN?

Son yıllarda büyük uyarılar yapılan bölgemize ilişkin felaket senaryoları da yazılmaya başlandı. Uzmanlara göre İnegöl’de 80 bin insan büyük risk altında bulunuyor. Depremin etkisinin 7,5 ve üzerinde olması durumunda ilçemizde binlerce vatandaşın hayatını kaybedebileceği vurguları yapılıyor.

Yeni İnegöl bölgesinin olası riskleri en aza indirmek için imara açılmasına karşın, şehrin bölgeye kaydırılması noktasında teşviklerin olmaması dikkat çekiyor.

Uzmanlara göre hali hazırda 10 binin üzerinde bina, 1999 depremi öncesinde yapılmış yapılardan oluşuyor.

Kentsel dönüşüm konusunda İnegöl’de şu ana kadar ciddi bir adım atılmazken, son zamanlarda ülke genelinde yaşanan depremlerin yetkilileri harekete geçirmesi en büyük beklentiler arasında.

Editör: TE Bilişim