Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, ABD merkezli Rainforest Alliance firmasından ‘Sürdürülebilir Tarım Çiftçisi Sertifikası’ almaya hak kazandı. Yaklaşık 1 yıl süren çalışma sonucunda alınan sertifika ihracat yapan tarımsal kooperatifler alanında Türkiye’de bir ilk.

Konu hakkında açıklama yapan Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, “Kooperatifimiz yıllardan beri çıtasını yükseltmek için ekibiyle birlikte gayret sarf ediyor ve başarıya ulaşıyor. Son yıllarda tarım ürünleri ihracatında Avrupa Birliğinin önemli kriterleri var. O kriterlere ulaşma adına gayret gösteriyoruz. Bu anlamda Türkiye’de bir ilk olarak Sürdürülebilir Tarım Çiftçisi Sertifikası aldık. Bunun için 1 yıldan beri uğraşıyoruz. Denetimler, eğitimler ve en sonunda geçtiğimiz ayın 18’inde kesinleşti. Uluslararası sertifikamız verildi. Bu da Avrupa’da bizden ürün alan işletmelerin sertifikalı ürün satmalarında öncülük tanıdığından bizlere eğitimci gönderdiler. Yağmur Ormanları dediğimiz Rainforest firması merkezi ABD’de, bir şubesi Hollanda’da. Hollanda’daki şubeden gelen yetkililer bize bu eğitimleri yaptırdılar. Ve akabinde denetimler neticesinde bize sertifikayı verdiler. Bu sertifika 1 yıllığına değildir. Her yıl bu sertifikanın daha iyiye gitmesi için gerekli denetimler yapılacak. Tarlanın sürülmesinden, imalat aşamasına kadar sürdürülebilirlik takibi vardır. Tarlada kullanılan gübrenin, suyun, ilacın ve çevrenin korunması, hayvanların korunması, kurallara uyarak ilaçlamanın yapılması sağlanıyor. Örneğin arının ölümüne sebep olacak bir ilaç kullanıyorsanız, bu ilacı gündüz değil gece atmanızı söylüyorlar. Su depolarının 100 metre dışarıda olmasını istiyorlar. Bunun gibi bir sürü kriterleri var. Türk tarımı içinde çok önemli faktörler ama bunu elbirliğiyle tüm çiftçilerimize yaymak istiyoruz. Biber salçası ihracatı yaptığımız için bizim 17 tane çiftçimiz vardı. Ama ileride tüm ürünlere yayılacak. Tüm ürünlerde de sürdürülebilir tarım devam etmesi gerekiyor. Dünya da en önemli şey ilaç kalıntısı. Ve bir de insan yaşamını etkileyen çocuk işçi. 15 yaşın altında çocukların kesinlikle çalıştırılmamasını istiyorlar. Çalıştırdığınız zaman bütün kriterler tam olsa dahi sertifikayı durduruyorlar. Çalışan insanların ücreti, bodrolarını, imzalarını istiyorlar” dedi.

HEM ÜRÜNÜN HEM KALİTENİN ARTMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ

Uğur, “Bizim gibi üretim ve ihracat yapan işletmelerin bu gibi sertifikaları alması lazım. Biz bu zoru başardık. Bu konuyla ilgili yapısal değişikliklere de başladık. Hem ürünün hem kalitenin artması için çalışmalar yapıyoruz. Ben inanıyorum ki 3-5 yıl sonrasında Türkiye’den sertifikasız ürün satılmayacaktır. Onun için şimdiden hem devletimizin hem de bu gibi kuruluşların bu işe başlaması lazım” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim