ALLAH’IN KELAMINI ÖĞRENMEK İÇİN GELDİĞİNİN FARKINDA OLMALI

Kuran eğitimi camilerde yazın öğrencilere, kışında yetişkinlere yönelik yapıldığını belirten Mehmet Nuri Memiş, “Daha önce ki dönemlerde öğrencilere yönelik ilkokul 5’nci sınıfı bitirme zorunluluğu vardı. 5’nci sınıfı bitirmemiş çocukların kayıtlarını yapamıyorduk ve Kuran eğitimi veremiyorduk. Ancak günümüzde böyle bir sıkıntı yok. Camimize gelen her çocuğa Kuran’ı Kerim öğretmeye çalışıyoruz. Ancak bunda da bir ideal yaş var. Bunu da Peygamber Efendimizin çocukların, namazlara alıştırılması, cemaate devam ettirilmesiyle alakalı hadis-i şerifinden çıkartmaktayız. 6-7 yaşına geldiği zaman çocuk camiye giderken yanında götürülmeye başlanmalı. 7 yaşından sonra da çocuk namaz kılmaya mutlaka alıştırılmalı. Dolayısıyla askeri yaşının 7 olması gerektiğini düşünmekteyiz. Zaten eğitim bilimleri gereği de çocuğun fiziki ve manevi gelişiminin 7 yaşından itibaren daha da arttığını bize göstermekte. Yine çocuğun okuduğu şeyleri anlayabilmesi, idrak edebilmesi için bu yaş önemli. Tabi 7 yaşın altında da çocuklar Kuran öğrenebilir. Ama en güzel ne yaptığının farkında olmasıdır. Allah’ın kelamını öğrenmek için geldiğinin farkında olmalı. Bunun da çocuğa güzel anlatılması gerekiyor. 7 yaş bize göre en ideal yaştır. Kuran-ı Kerim lafzına mucize olan bir kitaptır. Yeryüzünde en çok okunan kitaptır. Ve öğrenilmesi de en kolay olan kitaptır. Bugün 70 yaşında bir amcada bilmiyorsa, çok rahat 15 gün içerisinde Kuran-ı Kerimi okumayı öğrenebilmekte. Tabi çocuklarımız ve gençleri çok daha çabuk öğrenebilmektedir. Dolayısıyla Kuran-ı Kerim öğrenmek isteyenlerin kalben bunu istemesi gerekir. Allah’ın kelamını kalbimizde, zihnimizde taşımayı kendimize hedef seçmemiz gerekir” diye konuştu.

ÇOCUKLAR MOTİVE OLMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYOR

Memiş, “Yaz Kuran Kurslarında havaların da sıcak olması nedeniyle çocuklar motive olmakta güçlük çekiyorlar. Camilerimizde, yaz Kuran Kurslarımızda yoğun ilgi var. Elimizden geldiği kadar faydalı olmaya çalışıyoruz. İstikrarlı bir şekilde kurslara devam eden öğrencilerimizin daha fazla başarı olduğunu görüyoruz” dedi.

ARAP ALFABESİNİ YAZARAK ÖĞRENMEK EN KOLAYIDIR

Kuran-ı Kerim öğrenmenin metotlarının olduğunu belirten Memiş, “Kuran-ı Kerim yeryüzünde en fazla okunan kitaptır. Dolayısıyla bununda kendine göre bir usulü, tekniği var. Ancak bu tekniği özellikle yaz kurslarında kalabalık ve yoğun öğrenci grupları olduğu için uygulamakta zorluk çekiyoruz. Arap alfabesini yazarak öğrenmek en kolayıdır. Ders verirken, harfleri yazdırarak ve kelimelerden hareket ederek alfabe daha kolay öğreniliyor. Alfabeyi öğrendikten sonra da kelimeleri öğrenir. Elif Ba dediğimiz kitapta teknik budur. Bir de gençlerimiz Latin alfabesine alıştığı için Arap alfabesi bitişik yazılmakta. Harflerin başta, ortada, sonra yazılışları var. Arapça da sesli harf yok. Onun yerine harekeler var. Önce çocuklara bunları anlatmamız gerekiyor. Zihinlerinde bu yerleştikten sonra gerisi çok kolay gelmekte” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim