Veteriner Hekim Mesut Karıman, dişi hayvan alınırken özellikle gebe olup, olmadığına bakılması konusunda vatandaşları uyardı.

BU SENE GEBE HAYVAN AZ

İnegöl Belediyesi olarak bu yılda Hayvan Pazarındaki kontrolleri düzenli olarak yaptıklarını belirten Mesut Karıman, “Bu hafta itibariyle gebelik muayenelerine başladı. Şuanda 750 civarında büyükbaş dişi hayvanların gebelik muayenelerini yaptık. Bu sene gebelik oranı geçen seneye oranla çok düşük. Satıcılar çok duyarlı davranmışlar. Şuana kadar 19 tane gebemiz çıktı. Onlar ileri düzeyde gebeydi ama İnegöl´deki esnaflarımızdan almak isteyenler oldu. Damızlık olarak satışları yapıldı. İlave bir yerimiz kaldı. Pazartesi gününe kadar da orayı bitireceğiz. Kurban Bayramına kadar buradayız. Vatandaşlar istedikleri takdirde tekrar bakabiliyoruz. İçlerinde şüphe varsa vatandaşların istekleri doğrultusunda tekrar gebelik kontrolünü ve yaş tayinini yapabiliyoruz. Yapılan kontroller sonucunda hem gebe hem de yaşı gelmemiş hayvanı sattırmamaya çalışıyoruz. Vatandaşlar hayvanların kulak küpe numaralarına alıp, bizlerde ve zabıta arkadaşlardaki listelerden gerekli kontrolü yapabilirler. Alacakları hayvanların gebe olup, olmadığını rahatlıkla öğrenebilirler. Şuan hayvan pazarından 2 bin 500 civarında büyükbaş hayvan var. Bu sene erkek hayvan sayısı, dişilere göre daha fazla. Küçükbaş olarak da her sene 3 bin 500-4 bin civarında satılıyor” dedi.

Veteriner Hekim Mesut Karıman, kurbanlık hayvanda aranacak en önemli özelliğin sağlıklı olması gerektiğini belirterek, bunun hem İslami açıdan hem insan sağlığının olumsuz etkilenmemesi için zorunlu olduğunu söyledi. Karıman, kurban etlerinin lezzet ve vitamin kaybı olmaması için de saklanma koşullarının önem taşıdığına da dikkat çekti.

KÜPE YA DA SAĞLIK RAPOR OLMALI

Büyük ve küçükbaş hayvanlarda aranan yaş kriterine dikkat edilmesini isteyen Karıman, sağlık yönünden göz önüne alınması gereken hususlara da değinerek, şu uyarılarda bulundu: “Küçükbaş hayvanların kulak küpesi, büyükbaş hayvanların veteriner sağlık raporu olmalıdır.  Hayvanların sağlıklı ve verimli olması önemlidir. Zayıf, yeni doğum yapmış ya da ileri düzeyde gebe hayvanları kurban olarak kesemeyiz. Ağız, burun, göz, meme veya cinsel organlarından akıntı gelmesi hastalık belirtisidir. Ayrıca rahat nefes alamayan ve öksüren hayvanları da sağlıklı kabul edemeyiz.  Ağız ve burun içinde yaralar bulunmamalı. Hayvanda kene, pire gibi parazitler olmamalı. Sindirim sistemi rahatsızlığı olan hayvanlar ile vücudunda ödem oluşmuş ve topal olan hayvanlar kurban edilemez. Ayrıca hayvanın psikolojik açıdan da sağlık olması gerekir. Saldırgan, aşrı tepki veren ya da çevreye karşı ilgisiz olması,  hayvanın ruh sağlığının bozuk olduğunu gösterir.”

Vatandaşların hayvanın fiziksel özelliklerine bakarak verimli olup olmayacağını anlayabileceğini ifade eden Karıman, hayvanı göğüs çevresinin geniş olması, kuyruk sokumu ve kalçanın dolgun ve yuvarlak olması, sırt çizgisinin düz ve dolgun olması ve boynun kısa ve etle dolu olması gibi kriterlere dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

ETLERİ HEMEN TÜKETMEYİN

Mesut Karıman, kurban etlerinin saklanması ve tüketilmesiyle ilgili de önemli uyarılarda bulundu. Kurban etlerinin hemen tüketilmemesi gerektiğinin altını çizen Karıman, 14 derecenin altında hava almadan en az 5-6 saat bekletilip etin soğutulması gerektiğine vurgu yaptı. Karıman, “Kesilen hayvanın kanının tamamen akıtılması önemlidir. Hemen tüketirseniz çok sert olması nedeniyle hazmı da zordur. Bekleme yaparsak, kaslar ete dönüşür ve yumuşar. En uygunu 24 saat sonra yemektir” dedi.

SAKLAMA KOŞULLARI

Kurban etlerinin öncelikle güneş görmeyen yerlerde temiz kaplarda bekletilip, daha sonra tüketilmesinin ya da buzdolabına konulmasının önemli olduğunu anlatan Mesut Karıman, etin buzdolabında 0-2 derecede 6 gün, buzlukta ise 2 hafta saklanabileceğini, bu sürenin derin dondurucu da (-18 derecede) 3 ay süreye çıkabileceğini belirterek, “Etler derin dondurucuya birer yemeklik halinde konulmalı. Etlerin buzları çözüldükten sonra tekrar buzdolabına konulması son derece sakıncalıdır” diye konuştu. NEVZAT KAHVECİ

 

Editör: TE Bilişim