Peygamberimizin Efen

Peygamberimizin Efendimizin doğumunun yıl dönümü nedeni ile her yıl 14-20 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kutlu Doğum Haftası, geçtiğimiz Cumartesi günü Müftülük tarafından İshakpaşa Camii önünde düzenlenen törenle start aldı. Törende gösteri yapan  İnegöl Tarihi Mehteri, açılışa ayrı bir renk kattı. Ayrıca programın ardından Müftülüğe bağlı Kur'an kurslarında eğitim gören öğrencilerin el emekleri göz nurlarının bulunduğu kermesin açılışı yapılırken, katılanlara etli pilav ve ayran ikramında bulunulup, karanfil dağıtıldı.
Geçtiğimiz Cumartesi günü saat 11.00'de düzenlenen açılış törenine, Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli ve  bazı yönetim kurulu üyeleri, İl Genel Meclis Başkanıvekili Murat Gültekin, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, Müftü Bayram Canbey ile din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından konuşan Müftü Bayram Canbey, “Kutlu Doğum Haftası 1989 yılından bu yana Türkiye genelinde kutlanmaktadır. Artık salonlara ve camilere sığmayarak meydanlara taşan kalabalık topluluk ile Hz. Peygamberimizin doğumunu kutluyoruz. Allah ve Resulüne olan sevgisini bu hafta da ifade etmeye çalışan insanlarımız, Hz. Peygamber Efendimizin ismi şerifi etrafında bir araya gelmekte ve güzel etkinliklerin içerisinde bulunmaktadırlar. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında kutlanmakta olan kutlu Doğum Haftası, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl toplumun bütün kesimini ilgilendiren bir konuyu esas alıyor. Bu yılda kardeşlik ahlakı, kardeşlik hukuku ve Hz. Peygamberin tesis ettiği kardeşlik duygusunu işlemek üzere gündeme alındı. Bugünden başlayıp, haftaya Cuma akşamına kadar devam edecek olan Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinde bu konu işlenecek. Ülkemizde kardeş kanını akıtmak için bir takım art niyetli faaliyetlerin yürütüldüğü bilinmektedir. Kardeşlik duygularının canlandırılması hususunda kardeşlik konusu konuşulmaya devam edilecek. Hz. Peygamberin 14 asır önce gerek veda hutbesinde gerekse Cenab-ı Hak tarafından kendisine indirilen ayeti kerimelerde ifade ettiği kardeşlik duygularını canlandırma gayreti içerisinde olacağız. Peygamberimizin ahrete intikalinden kısa bir süre önce veda hutbesinde sahabe topluluğuna, ‘Ey müminler sözümü iyi dinleyiniz ve iyi belleyiniz. Müslüman Müslüman’ın kardeşidir. Böylece bütün Müslümanlar kardeştir. Din kardeşinize ait olan her hangi bir hakka tecavüz etmeyin. Ey insanlar hakkınız birdir. Babanızda birdir. Adem’in çocuklarısınız.  Adem ise topraktandır. Allah katında en çok saygı gösterenizdir. Ashabım yarın Rabbinize kavuşacaksınız. Hal ve hareketlerinizden mutlaka sorulacaksınız. Sakın benden sonra eski sapıklıklara düşüp birbirinizin boynunu vurmayın’ demiştir. Hz. Peygamberimizin 14 asır önce ifade ettiği bu şeyleri, maalesef günümüzün bir kısım insanları unutmuşçasına kardeş katili olabiliyorlar. Kardeşlik duygusuna muhtacız. Gün kardeşlik günüdür. Irkı rengi milleti ne olursa olsun, hepsi Allah’ın özenerek yarattığı varlıklardır. Kutlu Doğum haftası dolayısıyla kardeşlik konusunu konferanslarda ve etkinliklerde işleyeceğiz” dedi.
MEHTER COŞKUSU
Konuşmanın ardından sahne alan İnegöl tarihi Mehterinin gösterisi, programa renk kattı. Mehter konseri başarılarla dolu tarihimizi anlatmaya yeterken, konser yoğun ilgi gördü. Programın sonunda Müftü Bayram Canbey, günün anısına Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin ve İnegöl Tarihi Mehter Derneği Başkanı Mehmet Semiz’e birer çiçek takdim etti.
KERMES AÇILIŞI VE İKRAMLAR
Programın ardından, İshakpaşa külliyesi bahçesinde İnegöl Müftülüğüne bağlı Kur'an Kurslarında eğitim gören öğrencilerce hazırlanan kermes, kurdele kesilerek izlenime açılıp, gezildi.
KATILANLARA PİLAV,  AYRAN VE KARANFİL
Kutlu Doğum Haftasının açılışı etkinliğine katılanlara, müftülük tarafından hazırlanan etli pilav ve ayran ikram edilip, birer adet karanfil dağıtıldı.

 

Editör: TE Bilişim