Dün saat 11.00'de başlayan etkinliklere, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, Şube Müdürü Fatih Bilican, İlçe Müftüsü Bayram Canbey ile din görevlileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

KUTLU DOĞUM HAFTASININ 25 YILDAN BERİ KUTLUYORUZ

İshakpaşa Camii avlusundaki program, İnegöl Mehterinin gösterisi ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından programın açış konuşmasını yapan İlçe Müftüsü Bayram Canbey, Kutlu Doğum Haftasının Diyanet İşleri Başkanlığınca neredeyse çeyrek asırdan beri kutlandığını belirterek, “İnsanlarımıza Hz. Peygamber sevgisini, insanlarımıza Allah Rasulünün ahlakını, onun sünnetini, onun topluma getirdiği güzellikleri tanıtmak maksadıyla oluşturulan bir hafta olarak yaklaşık 25 yıldan beri kutlanmaktadır. Her sene Kutlu Doğum Haftası nedeniyle bir tema, bir konu seçilir. Ve o konu bir hafta boyunca camilerde, salonlarda, meydanlarda, Kutlu Doğum programının yapıldığı her yerde dile getirilmeye çalışılır. Geçen yıllarda kardeşlik hukuku, merhamet, insanlık onuru gibi konular işlenmişti. Bu sene de ‘Din ve Samimiyet’, ‘Hz. Peygamber Din ve Samimiyet’ konulu bir tema seçildi. Çünkü buna hepimizin ihtiyacı var. Bütün toplumların buna ihtiyacı var. Bütün insanlığın buna ihtiyacı var. Yeryüzünde riya, inkar, hıyanet altın devrini yaşıyor. ‘Ebu Leheb öldü diyorlar ya Rasulallah, Ebu Leheb ölmedi, Ebu Cehil kıtalar dolaşıyor’ dendiği gibi riya, inkar, hıyanet, iki yüzlülük, nifak gibi pek çok yanlış davranışlar hal ve hareketler maalesef toplumumuzun bütün kesiminde gittikçe yaygınlaşmaktadır. Samimiyet denilen o içten bağlılık, içten sevgi, birbirimize saygı gösterme, birbirimizi aldatmama, hıyanetlik etmeme, birbirimize zulmetmeme gibi pek çok güzel hasretler de maalesef son zamanlarda gittikçe azalmakta ve toplumu bambaşka yere doğru götürmektedir. Samimiyetin olmadığı, ihlasın olmadığı yerlerde maalesef huzursuzluk dediğimiz, güvensizlik dediğimiz durumlar ortaya çıkmaktadır. Anne, baba, eşler birbirine güvenmiyorlar. Evlat anne ve babasına güvenmiyor. Toplumun idarecileri, yönettiği halkına güvenemiyor. Halk yöneticilerine güvenemiyor. Böyle bir güvensizlik içerisinde nereye varır bir toplum? Onun için bu sene ki Kutlu Doğum Haftasının ‘Din ve Samimiyet’ konusu gerçekten güzel bir şekilde seçilmiş. Bir hafta boyunca da güzel bir şekilde işlenmeye devam edecektir” dedi.

KİME KARŞI SAMİMİYET?

Hz. Peygamber’in ısrarla, üzerine basarak ‘Din Samimiyettir’ diye vurguladığını ifade eden Müftü Canbey, “Ashab-ı Kiram ise ‘Kime ya Rasullah?’ Peygamberimiz ise, ‘Allah’a karşı samimiyet, içtenlikle Allah’a ibadet etmek, içtenlikle Allah’a bağlanmak, Allah’a iman etmek, onun emir ve tavsiyelerine gönülden bağlanmak.’ Acaba böyle miyiz? ‘Kime karşı samimiyet?’ sorusuna Peygamberimiz ikinci olarak ‘Allah’ın kitabına’ diye cevap veriyor. Kitaba karşı samimiyet. Yani kutsal kitabımız Kur’an’ı Kerim’e karşı samimiyet. Acaba öyle miyiz? Gerçekten Kur’an’ı Kerim’e samimiyetle bağlanabiliyor muyuz? Samimiyetle okuyup, öğrenebiliyor muyuz? Samimiyetle içerisinde yer alan hükümlere gönülden bağlanıp, inanabiliyor muyuz? Yoksa sadece Mehmet Akif’in dediği gibi cenazelerde, camilerde, mevlitlerde okunup geçen bir kitap mı? Hayatımıza yansımadıktan sonra Kur’an’ı Kerim’e karşı samimiyetimizi ifade etmek gerçekten mümkün değildir. Onun için hayatımıza yansıması lazım. Allah Rasulünü sevdiğimizi söylüyoruz. Ama bu sevgi, bu muhabbeti gerçekten Allah Rasulüne benzeme noktasında da evimizi, ailemizi, toplumumuzu, cemiyetimizi o noktaya taşıyabilirsek, samimiyetimizi gerçek manada ifade etmiş olabiliriz. İdarecilerimize karşı, yöneticilerimize karşı samimiyet diyor, 3 kişi bir araya geldiğinde aralarından birini başkan seçsinler ve ona itaat etsinler diyor. Birbirimizin kuyusunu kazmamak, o gibi yanlışlara düşmemek Müslüman kardeşlerimize karşı samimiyettir. Samimiyet, birbirimizi aldatmamaktır. Samimiyet, bütün Müslümanlara kol kanat germektir. Acısına, ıstırabına ortak olmaktır. Suriye’de, Mısır’da, Endonezya’da dünyanın değişik yerlerinde çekilen acıları ve ıstırapları kalbimizde, gönlümüzde hissetmektir, samimiyet. Acaba öyle miyiz? Arakan’da bir Müslüman’ın canı yandığında, bizim de burada canımız yanmıyorsa, gerçek manada samimiyetle bir mümin, bir Müslüman hüviyetine bürünmemiz zordur. Onun için din ve samimiyet çok önemlidir. İbadetlerimizde, sosyal hayatımızda, toplum yaşantımızda, aile hayatımızda, ticaretimizde, alışverişimizde, memuriyet hayatında, idarecilik konumunda, her yerde samimiyeti ön planda tutmamız lazım. İki yüzlü olmamak, nifak hareketlerine karışmamak, oraya odun taşımamak, oraya gücümüz yetiyorsa su taşımak, o nifak hareketlerini ortadan kaldırmak için elimizden gelen gayreti göstermemiz lazım. İşte bu seneki Kutlu Doğum Haftasını bu duygu ve düşünceler içerisinde kutlayacağız” diye konuştu.

PEYGAMBER SEVGİSİ OLMAZSA, YAPTIKLARIMIZIN KIYMETİ YOKTUR

Karalar Mahallesi Cami İmamı Gürsel Gözütok’un kendi yazdığı ‘Sultanım’ adlı şiiri okumasının ardından konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Müftülüğümüz her yıl Kutlu Doğum Haftası’nda yaptığı programlarla ilçe halkımızı bu konuda bilinçlendirmeye çalışıyor. Kendileri de ifade ettiler, hafta içerisinde değişik programlarda gencimizin yaşlılarımızın herkesin istifade edeceği programlar olacak. Her yıl Kutlu Doğumda belirli bir konunun işlendiği ifade edildi. Şunu özellikle ifade etmek istiyorum ki, biz Kaymakamımız ve iki Milletvekilimizle, işadamlarımızla Yenişehir’den kendi özel uçağımızla 180 mobilyacı İtalya’ya gittik. Dünyanın en büyük mobilya fuarı olan Milano’daki fuara katıldık. Anlatmak istediğim şudur ki, bunlar tamamen ihracatımızı arttırmak, mobilyadaki pastamızı büyütmek adına yapılmış çalışmalar. Lakin biz bu pastayı ne kadar büyütmeye çalışırsak çalışalım, ihracatımızı ne kadar arttırmaya çalışırsak çalışalım, çoluğumuzun çocuğumuzun ne kadar iyi şartlarda yaşamasını sağlamaya çalışırsak çalışalım, şu bir gerçek ki, insanların içerisinde samimiyet olmazsa, Allah korkusu olmazsa, Peygamber sevgisi olmazsa bu yaptıklarımızın hiçbir kıymeti yoktur. İnşallah bu bilincin, bu heyecanın artması noktasında bu günler vesile olur” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından programa katılan davetlilere ‘Kutlu Doğum Aşı’ adı altında, Müftülükçe hazırlanan bin kişilik etli pilav ve ayran ikram edildi. Programın sonunda İshakpaşa Külliyesi içinde kermes ve kitap sergisi izlenime açıldı.

 

Kızılay’dan “Kan Bağışı Kampanyalarına” Davet

Türkiye Kızılay Derneği İnegöl Şubesi Başkanı Gündoğdu Arıyürek, periyodik olarak her üç ayda bir olmak üzere yılda dört kez düzenlenen Kan Bağışı Kampanyalarının yeterli olmadığını, yaşanan kazalar nedeniyle kan ihtiyacının arttığını, bu nedenle 16-23 Nisan 2014 tarihleri arasında 4 ayrı yerde düzenlenecek olan Kan Bağışı Kampanyalarına İnegöl halkını davet etti.

Trafik kazaları, iş kazaları, çeşitli şekillerde yaralanmalar, ameliyat gerektiren hastalıkların son yıllarda artması ile kana ihtiyaç duyulduğunu, tek kaynağı insan olan kanın temin edilmesinin de ancak insanın yapacağı katılımlarla gerçekleşeceğini belirten Başkan Gündoğdu Arıyürek, “16 Nisan 2014 Çarşamba günü (Yarın) Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde, İlçe Müftülüğünde saat 10.00-17.00 arasında, 18 Nisan 2014 Cuma günü TOKİ Mehmet Akif Ersoy İlk ve Ortaokulunda, saat 10.00-17.00 arasında, 19 Nisan 2014 Cumartesi günü İshakpaşa Derneğinde saat 18.00-23.00 arasında kan bağışı kampanyası düzenlenecek. Ayrıca 20, 21, 22 ve 23 Nisan 2014  tarihlerinde Pazar, Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri ise, Atatürk Anıtı ile Saat Kulesi arasındaki alanda, özel donanımlı TIR’da kan bağışı kampanyası düzenlenecek. Bursa Kızılay Kan Merkezinden gelecek doktor ve hemşireler tarafından Kan Bağışı Kampanyalarımız gerçekleştirilecek. Şuanda Türkiye’nin İl ve İlçelerinde kan toplama işlemini Türkiye Kızılay Derneği gerçekleştiriyor. Türkiye’deki bütün hastaların kan ihtiyacını Türkiye Kızılay Derneği karşılamaktadır. Bağış olarak alınan kanlarda, hepatit B-C, AİDS, Belsoğukluğu, Verem, Sıtma gibi bulaşıcı hastalıklar var mı diye yapılan gerekli tetkiklerin ardından,  sağlıklı olarak tespit edilen kan, ihtiyacı olan hastalara iletiliyor. Günlük ihtiyaç olan kanı zor temin etmekteyiz” dedi.

Arıyürek son olarak, cefakar, vefakar ve fedakar İnegöl halkını, “Kendini Sev, İnsanı Sev, Kan Ver” sloganı ile düzenlenecek olan Kan Bağışı Kampanyalarına davet etti

Editör: TE Bilişim